„Casa Vacanţei” a fost cosmetizată, deşi din expertiza tehnică reiese faptul că trebuia consolidată. Este cu risc seismic doi, conform expertizei din 2018.”, este alt motiv, alături de podul din Tabaci şi grădiniţa de lângă Policlinică, pentru sesizarea organelor de anchetă, potrivit celor afirmate de primăriţa Elena Lasconi, la conferinţa de presă din 8 martie 2023. La fel ca Bulevardul „Pardon”, pe care Liviu Ţâroiu l-a decopertat cu două săptămâni înainte de alegeri, şi clădirea din Negru Vodă, nr.113 / strada Republicii, nr.20 – având faţade pe ambele străzi – a fost tot între ultimele sforţări ale fostului primar de a impresiona electoratul cu o spoială exterioară, în condiţiile în care vechimea imobilului impunea lucrări care să-i asigure rezistenţa şi stabilitatea, conform recomandării proiectantului. Pe 4 septembrie 2020, cu trei săptămâni înaintea alegerilor locale, Ţâroiu dădea această lucrare unui constructor care a beneficiat de multe contracte cu Primăria şi care s-a apucat rapid de treabă. Era în joc imaginea primarului înaintea imaginii casei faţă de a cărei reparaţie superficială îşi vor da cu părerea şi anchetatorii DNA.
- Ţâroiu a dat bani pe documentaţii din care reieşea că este nevoie în primul rând de consolidare
Cheltuielile ocazionate de investiţia pripită a lui Liviu Ţâroiu arată astfel. Fostul primar a început, în septembrie 2018, cu o expertiză tehnică întocmită de Silvora Tera, din Piteşti, pentru suma de 11.900 lei. Pe 15 octombrie 2019, a contractat o D.A.L.I. – documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, elaborată de AM Project Design & Consulting, din Bucureşti, căreia i s-au plătit 48.171 lei. Iar contractul de lucrări a fost atribuit, pe 4 septembrie 2020, firmei câmpulungene Siacons Eurotrust, pentru suma de 219.317 lei. Lucrarea a fost finalizată la preţul de 192.361 lei.
Deşi fostul primar a cheltuit nişte bani pe documentaţii prin care i se recomanda, înainte de toate, să fie asigurată rezistenţa şi stabilitatea imobilului, acesta a optat pentru o reabilitare exterioară a imobilului, care presupunea: refacerea tencuielii, zugrăvirea faţadei şi recondiţionarea tâmplăriei. Ce a intrigat la această lucrare, dinainte să înceapă – lucru sesizat încă de atunci de ziarul nostru – era puţinul contractat de Primărie, prin comparaţie cu valoarea din D.A.L.I. Din documentaţie a reieşit o valoare de cinci ori mai mare a lucrărilor de care era nevoie pentru adevărata „Consolidare şi reabilitare exterioară a construcţiei existente în strada Negru Vodă, nr.113 / strada Republicii, nr.20”.
- Adevărata lucrare de consolidare şi reabilitare era de cinci ori mai scumpă
1.031.500,43 lei, aceasta era valoarea rezultată din D.A.L.I. comandată de Primărie. Clădirea pregătită de o aşa-zisă renovare, la al cărei parter din strada Republicii funcţionează „Casa Vacanţei” şi Merceria „Firul Roşu”, nu este monument istoric – nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice din 2015 -, dar este parte componentă a Sitului urban „Oraşul Istoric Câmpulung”, datând din secolele XIII-XX. „Imobilul se află în zona de protecţie a unui monument istoric, respectiv Ansamblul Bisericii Catolice „Sfântul Iacob – Bărăţia”, cu datare din secolele XIII-XVIII.”
Construcţia, care are o faţadă pe Negru Vodă, la numărul 113, şi o faţadă, pe Republicii, la numărul 20, cu o mărime considerabilă, la care adăugăm degradarea accentuată, necesita o investiţie pe măsură: 1.031.500,43 lei, totalul proiectului în anul 2019, din care construcţiile şi montajul, 729.744,16 lei.
Lipsa de întreţinere, în decursul timpului, a generat „starea rea de conservare generală” a clădirii cu subsol, parter şi trei etaje, stare prezentată astfel în rezumat: „Faţadele prezintă suprafeţe de dimensiuni mari pe care tencuiala este căzută în întregime şi porţiuni de tencuieli desprinse, ce pun în pericol siguranţa pietonilor. Pe calcanele laterale, zidăria de cărămidă a fost lăsată aparentă încă de la construirea imobilului, iar factorii climatici pot afecta în timp calitatea materialelor constructive neprotejate. Imobilul a suferit următoarele lucrări de intervenţie: pe faţada spre strada Republicii, tâmplăria originală a fost înlocuită cu tâmplărie PVC la etajele I-III, la fel tâmplăria aferentă spaţiilor comerciale de la parter, de pe ambele faţade la stradă. Spaţiul comercial de pe strada Negru Vodă a fost refinisat, iar terasa de acces din stradă a fost placată cu gresie ceramică.”
În acest caz, în afara consolidărilor impuse de expertiza tehnică, întocmită în anul 2018, de către expertul tehnic Mihai Ursăchescu, erau necesare lucrări de reabilitare a faţadelor şi a elementelor decorative, „cu refacerea integrităţii unor elemente degradate sau dispărute”. Plus lucrări de înlocuire a unor tâmplării exterioare, în vederea obţinerii unei unităţi stilistice şi armonizării cu fondul construit învecinat.
- Înainte să fie dichisită, clădirea trebuia consolidată, conform expertizei tehnice
Primăria împarte proprietatea clădirii centrale, cu trei etaje, care are şi o construcţie anexă cu parter şi o curte interioară comună, cu mai multe persoane fizice. Terenul măsoară 407 metri pătraţi şi are deschidere atât la strada Republicii (20,40 metri liniari), cât şi la Negru Vodă (11,79 metri liniari). Pe ambele faţade la stradă, la parter, se află spaţii comerciale. Accesele pietonale la etaje, unde se află spaţii locative, se fac: din strada Republicii, printr-un gang de acces în curtea interioară, şi direct din strada Negru Vodă. Imobilul nu beneficiază de locuri de parcare şi nici de acces auto în incintă.”, continuă descrierea construcţiei.
„Principalul obiectiv al proiectului de investiţie imobiliară este realizarea unor lucrări menite a pune în valoare specificitatea patrimoniului construit existent, prin consolidarea clădirii şi reabilitarea structural ambientală a anvelopei clădirii.”, reţinem din materialul prezentat aleşilor din mandatul trecut.
D.A.L.I. a oferit două soluţii tehnice, proiectantul propunând-o Consiliului Local pe cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Chiar şi aşa, în scenariul cu valoarea mai mică a investiţiei, aveau prioritate „intervenţiile imperios şi minim necesare pentru a asigura rezistenţa şi stabilitatea clădirii, dar şi reabilitarea ei exterioară, ca primă etapă într-un proces mai amplu ce se va desfăşura în viitor privind punerea în valoare a clădirii.”
Intervenţiile propuse de proiectant vizau, pe de o parte, consolidarea clădirii, aşa cum era recomandat prin expertiza tehnică efectuată, iar, pe de altă parte, refacerea tencuielii şi zugrăvelii exterioare, înlocuiri locale de tâmplării exterioare, recondiţionarea tâmplării originare şi hidroizolarea teraselor.
Primăria s-a limitat, din raţiuni financiare, dar mai ales electorale, la a spoi faţada, deşi a plătit o expertiză şi o D.A.L.I. care arată clar paşii de urmat.
- Elena Lasconi: „Au dispărut tâmplăria de lemn, vitraliile, toate detaliile ornamentale de pe pereţi”
Neregulile din mandatul trecut vor constitui temă de lucru pentru DNA şi Parchet, conform anunţului făcut public de primăriţa Elena Lasconi. „S-a făcut o D.A.L.I. la „Casa Vacanţei”, care s-a trimis la Direcţia de Cultură Argeş. Iar cei de la Cultură au răspuns să se predea proiectul tehnic cu specificaţiile pe care le-au dat ei. Ei spuneau că trebuie să păstrezi tâmplăria de lemn, iar acolo au dispărut tâmplăria de lemn, vitraliile, toate detaliile ornamentale de pe pereţi au dispărut. Din câte ştiu eu, nu s-a făcut proiect tehnic. S-a executat doar faţada fără să se facă consolidare. Este ilegal să se apuci să faci orice la o clădire, în condiţiile în care expertiza tehnică spune că trebuie să-i faci consolidare.”, a afirmat şefa Executivului.
- Proprietarii particulari din clădire n-au contribuit cu niciun leu la lucrare
Şi asta nu este tot. Fosta administraţie, în timpul căreia s-au făcut pregătirile pentru lucrare, trebuia să se asigure că vor contribui financiar şi proprietarii de apartamente din clădire. Elena Lasconi susţine că nimeni, în afară de Primărie, n-a plătit investiţia făcută la o clădire în care sunt şi proprietari particulari. „Care au spus că vor plăti o cotă parte. N-a plătit nimic niciunul. Când am descoperit acest lucru, am făcut la mai multe departamente dispoziţie ca să recupereze sumele. Dar eu sunt absolută sigură că nu se va întâmpla asta, după cum au mers lucrurile în Câmpulung.”, a încheiat Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU