13 C
Campulung Muscel
02/12/2023

Astăzi, fostul primar Gheorghe Oancea a împlinit 90 de ani. Elena Lasconi i-a făcut o vizită surpriză

Aniversarea celor nouă decenii de viaţă de către fostul primar al Câmpulungului, Gheorghe Oancea, este un eveniment pentru municipiul nostru şi, totodată, o performanţă nemaiatinsă de alt edil. Cu atât mai mult cu cât Gheorghe Oancea a rămas o persoană activă şi atentă la ceea ce se întâmplă în viaţa oraşului şi în administraţia publică locală. Mai mult decât atât, a avut permanent idei şi sfaturi pentru mult mai tinerii săi succesori în funcţie, fiind prezent la toate şedinţele de dezbatere publică a bugetului local cu o listă în regulă de propuneri, în special, pentru Mărcuş, cartierul său, dar şi pentru Câmpulung, în general. În 2019, administraţia câmpulungeană l-a sărbătorit pe Gheorghe Oancea în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la declararea Câmpulungului municipiu, promovare produsă în cel de-al doilea său mandat de primar. Oraşul a avansat în rang superior, graţie strădaniilor primarului de atunci de a obţine titulatura cuvenită, pe măsura dezvoltării sale accentuate în mandatul 1992-1996. La cei 90 de ani ai său, Gheorghe Oancea este o lecţie de demnitate umană şi de moralitate într-o funcţie publică, pe care a onorat-o prin realizările substanţiale, neegalate de niciun alt Executiv în mandatele ce au urmat. Deşi trecut prin tragedii de neconceput, precum pierderea fiului, apoi a soţiei, fostul primar face dovada unei tării extraordinare şi a dragostei de viaţă, care merită trăită, cu fiecare zi ce ne este dată de sus. La Mulţi Ani, domnule primar! Să ne trăiţi sănătos!

  • Primar la Cetăţeni, Câmpulung (de două ori) şi Arad

Activitatea profesională a lui Gheorghe Oancea a însemnat 47 de ani. Cu excepţia primilor 15 ani, pe care i-a lucrat la uzină, majoritatea i-a dedicat administraţiei publice. Din anul 1950 şi până în 1965, a lucrat la fabrică, după care, scos din producţie, a devenit responsabil de tot ceea ce însemna industrie, la nivel local. Cooptat în echipa de conducere a judeţului, misiunea sa a fost extinsă la a superviza întreaga zonă a Muscelului, până la Malu cu Flori, inclusiv.

Între 1968 şi 1979, a fost primar la Cetăţeni. Aici, s-a încercat un experiment, pe ţară şi pe judeţ, cum definea Gheorghe Oancea experienţa avută cât timp a condus comuna Cetăţeni, cumulând cele două funcţii, pe linie de partid şi de stat. Când i s-a propus să meargă la Cetăţeni, Gheorghe Oancea a avut o ezitare, deoarece avea casă la Câmpulung, avea familie, de care nu voia să se rupă, plecând în altă parte. Într-un final, a acceptat şi a condus comuna Cetăţeni timp de 11 ani. „Am făcut experimentul în 1968, la împărţirea administrativ-teritorială, care s-a extins în toată ţara, începând de la comune, până la judeţ, ca primarul să fie şi prim-secretar.”, ne-a relatat acesta în cadrul unuia dintre interviurile acordate de-a lungul anilor.

Din luna noiembrie a anului 1979, până în martie 1982, a deţinut funcţia de preşedinte al Sindicatelor pe oraş, după care a ajuns primar şi prim-secretar al Câmpulungului (1982-1987). Din 1987, a devenit primar al Aradului. După Revoluţie, din 1992 şi până în 1996, s-a aflat din nou la conducerea Câmpulungului, ca primar independent.

  • Primăriţa l-a vizitat pe Gheorghe Oancea cu urări şi tort  

Primăriţa Elena Lasconi s-a gândit să-i facă o surpriză sărbătoritului zilei, vizitându-l acasă, pentru a-l felicita la împlinirea celor nouă devenii de viaţă. Musafira neaşteptată a lui Gheorghe Oancea i-a dus în dar un tort, însă cadoul cel mai de preţ împărţit de cei doi a fost discuţia prietenească. Deşi mai potrivit este termenul „părintească”, întrucât Gheorghe Oancea s-a comportat mai degrabă ca un tată pentru Elena Lasconi, nu ca un primar trecut prin multe. În primul rând, a sfătuit-o să nu se lase copleşită de răutăţile şi şicanele de care are parte, să nu cedeze atacurilor şi să facă ce trebuie să facă, aşa cum crede ea că este bine. Important este să nu se lase doborâtă de greutăţile provocate intenţionat de adversari şi să nu le pună la suflet.

A fost o conversaţie care a ţinut mai bine de o oră, deşi primăriţa îşi propusese să fugă puţin de la serviciu, fiind şi prima zi a săptămânii, una infernală. Dar atât de bucuros a fost sărbătoritul de vizită şi de vederea primăriţei, încât aceasta nu s-a îndurat să scurteze un moment care i-a făcut bine sufleteşte.

Primarul nonagenar i-a mărturisit că se simte ca la 50 de ani, lucru de care nu ne îndoim, văzându-l, vara trecută, cât de sprinţar şi de plin de idei a fost la întâlnirea primăriţei cu mărcuşenii, la ei în cartier. De altfel, Elena Lasconi şi-a înnoit, astăzi, angajamentul de a-l desemna pe Gheorghe Oancea responsabil de supravegherea lucrării de reparaţie a străzii Băloaica, pe care o vor executa muncitorii de la ADP.

N-au lipsit sfaturile ca de la un primar cu experienţă către unul mai proaspăt în funcţie. Şi anume: când merge la emisiuni tv, să insiste cu îndemnuri adresate cetăţenilor să pună şi ei osul la treabă să facă curăţenie, fiind şi oamenii responsabili pentru aspectul localităţii. Apoi să le spună consilierilor locali că au fost aleşi să lucreze pentru binele comunităţii, împreună cu primarul, căci, după câte a remarcat el, urmărind şedinţele Consiliului Local, fac scandal şi la proiectele bune. Şi câte altele au vorbit preţ de o oră şi jumătate!

„Ne vedem la 100!”, i-a transmis Gheorghe Oancea Elenei Lasconi, convins că, alimentându-şi mintea cu gânduri bune, optimiste, sunt şanse să atingă centenarul.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!