Administraţia câmpulungeană fructifică oportunităţile de finanţare oferite de PNRR şi pentru proiecte culturale, ca partener al unui ONG foarte cunoscut în Câmpulung. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are o componentă destinată Turismului şi Culturii, în cadrul căreia a fost lansat apelul de proiecte „Creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Apel lansat de către Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, implementat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Apelul de proiecte pentru care se pregăteşte Fundaţia Pro Patrimonio, în colaborare cu Primăria Câmpulung, este de 3 milioane de euro, fără TVA. Data închiderii apelului este 23 decembrie 2022, de aceea a fost solicitat votul Consiliului local în cadrul şedinţei ordinare din 20 decembrie 2022, în lipsa lui, proiectul neputând fi depus.
- Primăria, partener şi cofinanţator al proiectului „Festivalul Câmpulungului vechi şi nou”, propus de Fundaţia Pro Patrimonio
Proiectul pe care PNRR îl finanţează cu 90% din buget, în caz de admitere, este intitulat „Festivalul Câmpulungului vechi şi nou”, la care municipalitatea câmpulungeană va participa ca partener şi cofinanţator. La şedinţa ordinară din 20 decembrie 2022 s-a aprobat cofinanţarea proiectului „Festivalul Câmpulungului vechi şi nou” cu suma de 24.000 lei, reprezentând 10% din valoarea lui, diferenţa urmând să fie susţinută din bugetul PNRR. Aleşii au mai aprobat ca desfăşurarea acestui eveniment să se realizeze în anumite spaţii publice, însă fără a se limita la acestea, precum: parcarea din spatele fostei Case de Cultură „Tudor Muşatescu”, pentru cinema în aer liber temporar, şi zona centrală, pentru amplasarea instalaţiilor artistice centrale temporare.
Apelul prin intermediul căruia pot fi accesate fondurile PNRR „propune un program de finanţare a proiectelor culturale, menite să contribuie la reducerea decalajului de acces la cultură, derulate în localităţi cu o populaţie mai mică de 50.000 de locuitori, de către organizaţii neguvernamentale, în parteneriat cu autorităţile locale.”
Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să aibă o cofinanţare de minimum 10% din valoarea lor, cofinanţare asigurată de autorităţile locale. Practic, prin acest apel se intenţionează, printre altele, motivarea şi sprijinirea autorităţilor locale pentru finanţarea proiectelor culturale prin susţinerea, din PNRR, a 90% din buget.
ONG-ul interesat să deruleze proiectul este Fundaţia Pro Patrimonio care, „din 2012, până în prezent, îmbogăţeşte, reinterpretează şi aduce în contemporan, an de an, moştenirea culturală a oraşului şi a împrejurimilor acestuia prin explorări, exerciţii şi evenimente culturale realizate cu profesionişti, dedicate câmpulungenilor şi iubitorilor acestui loc deosebit deopotrivă.”
Potrivit acordului de cofinanţare, contribuţia Câmpulungului la ediţia din 2024 a festivalului este de 10,7% din valoarea totală a proiectului, respectiv 24.000 lei. Restul banilor ar fi atraşi din granturile Administraţiei Fondului Cultural Naţional – PNRR, la care partenerii urmau să aplice până pe 23 decembrie 2022. „Banii ar fi direcţionaţi către realizarea instalaţiilor artistice centrale din oraş şi a cinematografului în aer liber”, ambele intenţii ale iniţiatorilor proiectului fiind cu caracter temporar. M.B.