1.3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Autorităţile locale nu sunt interesate să cumpere „Casa Dinulescu”, un imobil degradat, care ocupă trotuarul străzii Constantin Brâncoveanu

Municipalitatea nu intenţionează să cumpere „Casa Dinulescu”, o clădire cu statut de monument istoric, degradată considerabil. Construcţia se află pe strada Constantin Brâncoveanu, peste drum de blocul din spatele clădirii fostei Poşte, şi este uşor de reperat după amplasamentul care blochează trotuarul. Practic, peretele lateral al casei ocupă în totalitate calea de acces destinată pietonilor, fiind imposibil să treci pe lângă ea. Motivul pentru care relatăm despre acest imobil îl constituie posibilitatea ivită pentru administraţia publică locală de a-l cumpăra, în virtutea dreptului de preemţiune. Consiliul Local a declinat, însă, oferta vânzătorului, neavând nici banii pentru încheierea tranzacţiei, nici banii pentru reparaţia totală a monumentului amplasat în situl istoric. Proprietarul trebuia să parcurgă procedura legală înainte de a încheia contractul cu cumpărătorul care, cel mai probabil, s-a ivit. Altfel nu se derula formalitatea prin Consiliul Local despre care relatăm.  

  • Cumpărătorul este obligat să renoveze casa, altfel i se aplică măsura supraimpozitării  

La una dintre dezbaterile extraordinare ale Consiliului Local din luna decembrie, pe ordinea de zi a figurat un proiect de hotărâre privitor la „Casa Dinulescu”. Mai precis, Consiliul Local nu îşi exercită dreptul de preemţiune pentru cumpărarea imobilului de pe strada Constantin Brâncoveanu, nr.62, compus din teren de 540 metri pătraţi şi o construcţie cu o suprafaţă de 165 metri pătraţi. După cum am precizat în deschiderea articolului, relatăm despre un imobil monument istoric, situat în situl urban „Oraşul istoric Câmpulung”. În acest caz, era obligatorie consultarea administraţiei publice locale, de la care să se obţină un punct de vedere sub forma unei hotărâri de Consiliu Local: municipalitatea, care are întâietate în faţa altor interesaţi de imobil, cumpără sau nu cumpără.

Procedura prin Consiliul Local a fost declanşată de o adresă din 23 noiembrie 2022 a lui Constantin Adrian Ianculescu, prin intermediul căreia acesta a solicitat poziţia Legislativului municipal în chestiunea vânzării-cumpărării condiţionate de manifestarea dreptului de preemţiune al forului de decizie al Câmpulungului. Pe 14 decembrie 2022, când s-a discutat şi votat acest subiect, aleşii au hotărât că nu vor exercita dreptul de a deveni proprietari înaintea altora, cum n-au făcut nici cu alte ocazii. N-au făcut-o nici consilierii dinaintea acestora, nici când au avut ocazia să cumpere clădirea Restaurantului „Piatra Craiului”, nici clădirea BCR.

Înaintea Câmpulungului a transmis că nu-şi exercită dreptul de preempţiune Ministerul Culturii. Primăriei nu-i trebuia altă povară, având propriile „hrube” pe care este obligată să le repare, cel mai proaspăt exemplu adus în actualitate de planurile de mutare a Bibliotecii Municipale fiind „Clădirea Plantelor” de pe strada Fraţii Goleşti.

Din toamna anului 2014, proprietarii casei şi ai terenului sunt Constantin Adrian Ianculescu şi Paula Ianculescu. Oamenii, la rândul lor, au găsit, cel mai probabil, un cumpărător şi, pentru finalizarea tranzacţiei, trebuiau să consume formalitatea cu instituţiile statului. Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede că: „Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preempţiune al statului român, prin Ministerul Culturii, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.”

În ciuda stării avansate de deteriorare în care se găseşte casa, care reprezintă un pericol şi prin amplasamentul ei, proprietarii au scăpat de sancţiunea supraimpozitării. Cu toate că, potrivit secretarului Ramona Simion, s-au parcurs toate demersurile necesare şi probabil că, de la anul, dacă nici cumpărătorul nu se conformează obligaţiei de a repara faţada, acoperişul şi gardul, Primăria îi va aplica impozitul majorat cu 200%. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!