Ajuns la momentul bilanţului, Grupul de Acţiune Locală „Muscelean şi European” a marcat încheierea activităţii de sprijinire a dezvoltării economiei rurale, graţie afacerilor şi achiziţiilor realizate cu fonduri europene în cele 12 comune partenere, printr-un eveniment la înălţime, din toate punctele de vedere. Locul acţiunii intitulate „Nedeea Musceleană”, inspirat ales de la ediţia de debut a unei manifestări care ar fi de dorit să fie continuată, a fost Dealul Chilii, din Mioarele. Aici s-au adunat, pentru a doua oară, mici producători cu roadele muncii lor, în gospodăria proprie, de la vestitele brânzeturi, atât de căutate în ţară şi nu numai, apetisanta pastramă, în jurul căreia au roit cei mai mulţi vizitatori, până la „muntele” de murături, dulceţuri, sucuri, siropuri şi tincturi din fructe şi plante – mai ales cătină, sub toate formele – care atrăgeau prin varietate şi culoare. La fel ca la prima ediţie, s-au alăturat standurilor cu produse alimentare meşteri populari, cu obiecte decorative, şi sătencele care au păstrat de la mame şi bunici obiceiul confecţionării de articole vestimentare numai bune pentru anotimpul friguros. Cine a venit, anul trecut, la „Nedeea Musceleană”, ştia că găseşte aici o pereche de ciorapi de lână ori o vestă călduroasă pentru iarna care şi-a trimis mesagerii săptămâna trecută, sub forma unor stropi reci şi a unor rafale de vânt nervos.
Am remarcat printre expozanţii găzduiţi în cortul amplasat pe platoul de deasupra Câmpulungului standul unei firme de patiserie şi cofetărie cu notorietate în municipiu şi în judeţ, care s-a prezentat la ediţia a doua a târgului cu o ofertă bogată de produse, dintre care n-au lipsit covrigii şi cozonacii, potriviţi în orice ocazie. Fructe şi legume din solariile celui mai cunoscut producător local, familia Edu, din Schitu Goleşti, opinci meşterite de un priceput artizan, printre puţinii care se mai îndeletnicesc cu această meserie, o expoziţie de animale, demonstraţii cu caii lui Dan Moşescu, din Valea Mare, care şi-a amenajat o facilitate de dresaj cu ajutorul fondurilor europene, toate acestea au făcut parte din ediţia a doua a acţiunii care a prins la musceleni.
În afară de partea destinată publicului larg, „Nedeea Musceleană” a avut şi o secţiune rezervată discuţiilor şi informării pe tema continuării accesării unor astfel de finanţări în viitor, graţie oficialilor de la forurile abilitate în domeniu. Sâmbătă, în prima zi a evenimentului, au răspuns invitaţiei lui Dorin Mirea, preşedintele GAL “Muscelean şi European”, primarii parteneri: Ion Damian Poştoacă, de la Mioarele, care era şi gazdă a manifestării, Ion Toader, de la Cetăţeni, Ion Boncoi, de la Valea Mare Pravăţ, Ion Dan Berevoianu, de la Lereşti, viitor partener, Ion Banzea, de la Poienarii de Muscel, Dumitru Secăreanu, de la Dâmbovicioara, Nicolae Tarbă, de la Bughea de Sus, şi Gheorghe Lungu, de la Văleni-Dâmboviţa. Aceştia s-au întâlnit în cortul de la Chilii cu trei oficiali care au onorat cu prezenţa lor evenimentul: Carmen Boteanu, director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Autoritatea de Management pentru PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), Iulian Bucătaru, director general adjunct în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – Infrastructură, Leader şi Investiţii Non-Agricole, iar, de la nivel judeţean, a fost alături de organizatori, pe durata celor două zile de desfăşurare a acţiunii, Gheorghe Iliescu, directorul Oficiului Judeţean A.F.I.R. Argeş.
De la Mioarele, oficialităţile au avut o întâlnire cu primarii şi oamenii de afaceri în ambianţa plăcută a localului „Casa Cristina”, unde s-au purtat discuţii pe marginea finalizării implementării strategiei de dezvoltare locală finanţată prin PNDR 2007-2013, axa Leader. La întâlnire a fost prezent şi Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.
Duminică, fiind zi nelucrătoare şi călduroasă pe deasupra, un motiv în plus de a urca la Măţău, mulţi câmpulungeni au optat pentru „Nedeea Musceleană”, ca să asculte recitalurile susţinute de un ansamblu folcloric, să mănânce un bulz ori să admire oile, câinii ciobăneşti şi caii aduşi de crescătorii de animale musceleni pentru expoziţia organizată cu această ocazie. Una dintre atracţiile manifestării a reprezentat-o trăsura lui Dan Moşescu, din Nămăeşti, la care a înhămat doi lipiţani de toată frumuseţea. Astfel, GAL “Muscelean şi European” a încheiat calendarul de acţiuni cu încă o ediţie reuşită a unui eveniment care se doreşte a fi o promovare a tradiţiilor muscelene, indiferent că ne referim la meşteşugurile şi îndeletnicirile locale ori produsele culinare care contribuie la păstrarea bunului nume al zonei de Nord a Argeşului.