18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Fundaţia „Acasă în Muscel”, care a început deja lucrul cu copiii, lansată oficial. Fondatorii ei au plecat de la ideea de a fi generos, de a te gândi la celălalt şi de a da binele mai departe

Evenimentul de lansare oficială a Fundaţiei „Acasă în Muscel” i-a adus în prim plan pe cei patru iniţiatori, care au dorit să prezinte comunităţii câmpulungene cine sunt ei ca oameni, ce este în spatele acestei noi organizaţii şi care le sunt planurile. Alina Matache, Marius Diaconu, Gabriel Creţu şi Bogdan Popescu formează echipa „Acasă în Muscel”, care şi-a propus să constituie o fundaţie de prieteni, care să reunească bunele intenţii şi fapte ale muscelenilor de pretutindeni şi de acasă în proiecte întreprinse, pentru început, în beneficiul copiilor şi tinerilor din Câmpulung. În primul rând, „Acasă în Muscel” este despre educaţie, după cum au mărturisit cei patru publicului care a umplut amfiteatrul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, în seara de vineri, 25 noiembrie 2022, când fundaţia a fost prezentată oficial, la două luni distanţă de momentul lansării primului său proiect educaţional. „Acasă în Muscel” este deschisă tuturor celor care cred că pot constitui modele sau mentori pentru copii. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a doi oaspeţi remarcabili, actorul Marcel Iureş şi Emil Hagi, fondatorul Muzeului Automobilului Românesc, a căror ascensiune profesională poate constitui un exemplu despre cum au fost puse în practică valorile fundaţiei. Partea oficială a mesajelor şi prezentărilor a fost urmată de una de socializare şi de vizionarea filmului „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi.  

  • Alina Matache: „În 2017, am venit pentru prima dată la Câmpulung şi m-am îndrăgostit de acest oraş, care mi se pare o bijuterie. Iar în 2021 am decis să mă mut aici”

Pentru Alina Matache, directorul executiv al fundaţiei, povestea „Acasă în Muscel” a început în urmă cu 17 ani. În 2005, pe când lucra într-o bancă, a primit un mesaj surprinzător de la un coleg. Mesajul cu un conţinut profesional avea la sfârşit, în spaţiul rezervat semnăturii, următoarea menţiune: „Gabriel Creţu, director al reţelei de sucursale Câmpulung Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti”. „Pare un lucru mărunt, dar este motivul pentru care cel puţin eu sunt în această seară aici. De ce este surprinzător? Pentru că într-o bancă, într-o corporaţie, regulile legate de felul în care te identifici ca profesionist erau foarte stricte. Îmi amintesc că am comentat împreună cu colegele mele că acest Câmpulung trebuie să fie foarte special pentru Gabriel, de vreme ce s-a hotărât să „încalce” normele interne.”, spunea Alina Matache, căreia i-a rămas în minte această sămânţă a legăturii puternice a omului Gabriel Creţu cu Câmpulungul.

Alina Matache a avut o experienţă îndelungată de lucru în corporaţii, însă, după un timp, a simţit că nu are o împlinire sufletească printr-o activitate care punea accent pe profituri şi target-uri de vânzări. În 2015, a decis să folosească ceea ce a învăţat în zona societăţii civile, derulând o serie de proiecte culturale şi educaţionale, lucru care a făcut-o să cunoască „Câmpulungul în persoană”, după cum a mărturisit. „În 2017, am venit pentru prima dată aici şi m-am îndrăgostit de acest oraş, care mi se pare o bijuterie. Iar în 2021 am decis să mă mut aici. Pentru că am ajuns să numesc Câmpulung „acasă”, m-am gândit ce pot să fac în această comunitate. Căutând un partener pe această zonă, m-am gândit la Gabi, după 17 ani de la acel e-mail, l-am contactat şi împreună cu Marius şi Bogdan – pe care nu-i cunoşteam dinainte şi le mulţumesc pentru încrederea acordată -, am pus bazele fundaţiei.”, a povestit Alina Matache cum s-a născut ideea „Acasă în Muscel” din perspectiva sa.

  • Bogdan Popescu: „Am ales să încercăm să oferim comunităţii muscelene generozitatea pe care, la rândul nostru, am primit-o”

Bogdan Popescu este câmpulungean get-beget, a crescut şi s-a format în Câmpulung, chiar la Liceul „Dinicu Golescu”. Acesta a urmat o frumoasă tradiţie de familie, cariera militară, apoi a activat în diplomaţie şi, în ultima perioadă, îşi desfăşoară activitatea în zona privată. A simţit mândria de a fi câmpulungean peste tot pe unde s-a întâlnit cu oameni proveniţi din aceste locuri. „Toţi au vorbit cu pasiune şi cu patimă despre frumuseţea oraşului nostru şi despre plăcerea de a fi câmpulungean. Eu chiar m-am descoperit foarte pătimaş în a prezenta prietenilor mei tradiţiile, obiectivele oraşului şi importanţa lui în istorie. Am rămas surprins că mulţi au vrut să vină să-l vadă. Au fost foarte încântaţi. Alături de prietenii mei minunaţi, sufletişti şi cu multă iniţiativă, am ales să încercăm să oferim comunităţii muscelene generozitatea pe care, la rândul nostru, am primit-o în perioada în care am crescut şi am prins aripi în viaţă. Ne bucurăm foarte tare să putem oferi, dar la fel de mult aşteptăm alături de noi orice susţinere, deoarece comunitatea câmpulungeană merită nişte proiecte şi programe care să sprijine, în special, copiii.”, a afirmat Bogdan Popescu.

  • Marius Diaconu: „Ne dorim să fie fundaţia tuturor celor care cred că a da înseamnă a primi”

Povestea câmpulungeană a lui Marius Diaconu a început odată cu el. Este născut la Câmpulung, unde a locuit până la vârsta de 18 ani. A învăţat la Şcoala Generală nr.2, apoi la Liceul „Dinicu Golescu”, după care s-a mutat la Bucureşti. Din cei 49 de ani şi săi, 31 de ani i-a trăit în capitală. Dar, cu toate acestea, se declară câmpulungean. „Când vine vorba despre Câmpulung, copiii mei îmi spun: „La tine acasă, la Câmpulung”. Acasă pentru mine înseamnă acest loc în care m-am format ca om, pentru că eu consider că în primii 18 ani te formezi ca om. Atunci îţi aşezi valorile, atunci începi să-ţi dai seama ce este bine şi ce este rău şi faci primele alegeri. Eu sunt mândru că am făcut primele alegeri ca şi câmpulungean. De-a lungul vieţii, m-am întâlnit – şi nu de puţine ori şi nu în locuri în care valoarea nu exista, dimpotrivă – cu foarte mulţi câmpulungeni. Şi am remarcat ceva despre care am putea spune că se găseşte peste tot, dar eu, poate, subiectiv, am remarcat că este mai intens: un fel de patriotism local şi un fel de mândrie de a fi câmpulungean. Vă spun că acest lucru l-am întâlnit foarte des şi la oameni foarte valoroşi. Sunt foarte mulţi oameni valoroşi care au plecat din Câmpulung. Sunt foarte mulţi oameni valoroşi care gândesc şi vorbesc de bine despre Câmpulung. Încercarea noastră de a face această fundaţie are şi o dimensiune gândindu-ne la cei care am plecat de aici, dar care ne-am format aici. Aş spune că este o datorie morală, dar, mai degrabă, cred că este o plăcere să facem ceva pentru oraşul nostru.”, spunea Marius Diaconu.

Dacă Gabriel Creţu îi îndoctrina pe colegi cu „câmpulungenism” sau „muscelenism”, Marius Diaconu, care este antreprenor, acoperind mai multe domenii de activitate, a contribuit din poziţia sa la răspândirea renumelui oraşului. „Din întâmplare sau, poate, nu, am foarte mulţi câmpulungeni lângă mine. Toţi contribuie la diseminarea informaţiilor despre Câmpulung, aşa încât mult mai multă lume decât credeţi ştie despre Câmpulung că este prima capitală a Ţării Româneşti, despre Scrisoarea lui Neacşu, despre comitele Laurenţiu de Longo Campo. Eu chiar am o companie care se cheamă „Longo Campo”.”, a continuat acesta.

Dintre direcţiile pentru care puteau opta în dorinţa de a face bine, liderii Fundaţiei „Acasă în Muscel” au ales să înceapă cu copiii. „Suntem siguri că, împreună cu copiii, lucrurile vor ajunge într-o direcţie la care, la această oră, nu ne gândim. Facem această treabă cu sentimentul de recunoştinţă, nu de obligaţie, pentru că aici este locul în care noi ne-am format, în care simţim că trebuie să dăm înapoi. Credem că vom reuşi să facem ca acest loc numit Câmpulung să fie mai frumos. Frumuseţea, cel mai adesea, este dată de oameni. Frumuseţea este în gândurile lor, frumuseţea este în ceea ce fac. Copiii sunt cel mai aproape de frumos. (…) „Acasă în Muscel” nu este fundaţia nimănui, ne dorim să fie fundaţia tuturor celor care simt şi cred că trebuie să facem ceva pentru Câmpulung, a tuturor celor care cred că a da înseamnă a primi.”, a conchis Marius Diaconu.

  • Gabriel Creţu: „Noi avem nevoie de copii mai mult decât au ei nevoie de noi”  

Ultima oară când a fost în amfiteatrul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, Gabriel Creţu se afla în postura de organizator al Balului Bobocilor, ca elev în clasa a XII-a aflat la uşă, unde dădea bilete participanţilor. Partea de poveste „Acasă în Muscel” pentru Gabriel Creţu este reprezentată de grupul de prieteni şi colegi de liceu cu care se întâlneşte o dată la două săptămâni. Aşa a simţit nevoia de a duce mai departe ideea şi de a o construi într-o formă mai mare şi mai frumoasă.

Gabriel Creţu spunea că invitaţia adresată publicului constituie şi un apel de a pune presiune pe membrii fundaţiei de a îndeplini cele asumate în faţa celor prezenţi. Şi, totodată, un apel de a veni alături de ei. Şi Gabriel Creţu este câmpulungean la origine. El spunea că, în momentul în care Alina Matache l-a contactat, după o lungă perioadă de pauză în comunicare, aceasta i-a mărturisit că vrea să înfiinţeze o fundaţie în Câmpulung. I-a solicitat ajutorul lui Gabriel, fiind muscelean, care a îmbrăţişat propunerea. Pe lângă activitatea de antreprenor, Gabriel Creţu este şi profesor. „În această profesie, satisfacţia vine în momentul în care îţi înţelegi publicul. Noi avem nevoie de copii mai mult decât au ei nevoie de noi. În momentul în care Alina a venit cu această propunere, am spus: da, vreau să facem acest lucru la un alt nivel, pentru că este evident că o idee fără un implementator, fără un om dedicat cum este Alina, un om excepţional care să poată duce lucrurile mai departe, ar fi fost pierdută din start.” „Acasă în Muscel” – a mai spus Gabriel Creţu – este despre drumul drept, despre a da, ca un act de generozitate autentică, pentru că, „de fapt, asta ne face fericiţi atunci când se aprinde lumina în ochii copiilor”.

  • În jur de 70 de copii participă la cursurile de Matematică, Informatică şi Limba engleză organizate de fundaţie

În luna septembrie a fost lansat programul educaţional AIM – Acasă în Muscel -, prin care iniţiatorii lui îşi doresc să-i susţină pe copiii din Câmpulung şi zonele apropiate să-şi dezvolte potenţialul şi să ajungă cât mai departe, din punct de vedere al realizărilor. „Acest program este doar începutul. Direcţiile noastre sunt, dincolo de educaţie, cultura, sănătatea, sportul şi foarte multe iniţiative pe zona comunitară. Urmează să auziţi despre noi prin intermediul elevilor care sunt incluşi în programele educaţionale, dar sperăm să atragem alături cât mai mulţi dintre părinţi, dintre membrii comunităţii, pentru a putea să facem împreună mai bine atât la nivel individual, cât şi pentru toţi cei care ne simţim acasă în acest loc deosebit. În mod concret, aceasta se va traduce, în perioada imediat următoare, într-un apel de proiecte pentru şcoli. Urmează să finanţăm activităţi pe care şcolile să le deruleze cu elevii într-o manieră cât mai creativă şi mai apropiată de stilul de a învăţa care se potriveşte generaţiilor de astăzi. De asemenea, ne dorim să continuăm pe zona culturală evenimente deschise publicului larg şi urmează să avem regulat o astfel de seară cu invitaţi deosebiţi şi experienţe culturale aparte. Peste toate aceste planuri, avem un fir roşu, iar acesta este ideea de a fi generos, de a te gândi la celălalt, de a da cumva binele mai departe.”, spunea Alina Matache.

Fundaţia a început deja lucrul cu elevii, fiind în jur de 70 de copii care participă la cursuri de Matematică, Informatică şi Limba engleză la un nivel de performanţă, plus o grupă de elevi de liceu aflată într-o zonă de dezvoltare personală care explorează domenii de interes pentru ei. Per ansamblu, „ne bucurăm că lansarea programului a venit cu peste 400 de înscrieri în cadrul procesului de selecţie. Noi vrem să facem acest program din ce în ce mai mare de la un an la altul, să avem din ce în ce mai mulţi copii, să extindem gama de domenii. Acest program este „vârful de lance” în ceea ce facem.”, a încheiat Alina Matache.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!