20.6 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Recunoştinţă pentru profesorul Cezar Neacşu, care a avut iniţiativa realizării Complexul monumental al eroilor măţăuani

În fiecare an, în ultima duminică din luna august, Măţăul îşi deschide porţile pentru a primii acasă pe fiii satului, răspândiţi prin ţară şi lume. Anul acesta, la Monumentul Eroilor, din centrul localităţii, Asociaţia „Fiii Măţăului” a făcut un dar din suflet celui care a condus zeci de ani această asociaţie şi care timp de 17 ani a trudit ca localitatea de pe cel mai înalt vârf de deal din ţară să aibă un monument al eroilor înălţător. Este vorba de profesorul şi omul de cultură Cezar Neacşu, din mâinile căruia au ieşit zeci de generaţii de elevi. La împlinirea a 50 de ani de la absolvirea şcolii gimnaziale, generaţia 1972 a hotărât să-i facă bucuria şi să-i aşeze la monumentul la care a trudit o placă de recunoştinţă.

 

17 ani a durat procesul de autorizare şi realizare a Complexul monumental al eroilor din Măţău

Duminică, 28 august 2022, de Ziua Comunei Mioarele, măţăuanii şi-au omagiat eroii care s-au jertfit pentru libertate şi demnitate, aducând, totodată, un semn de recunoştinţă celui care a iniţiat şi realizat Complexul monumental al eroilor satului, profesorul Cezar Neacşu.

Iniţiativa a aparţinut absolvenţilor promoţiei 1972 a Şcolii Generale Mioarele, care au sărbătorit şi 50 de ani de la absolvire. Din generaţia 1972 fac parte nume importante ale culturii, artei şi societăţii româneşti, ca diplomatul Ion Jinga, generalul Virgil Bălăceanu, scriitorii Ion Burhan, Ion Popescu, Valeriu Burhan, dar şi cel care a trecut la ceruri, Ion Mârzac.

Ansamblu monumental, care se află lângă Primăria Mioarele, a fost ridicat de către fiii comunei Mioarele – Măţău în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă pentru independenţa, unitatea şi libertatea patriei. Alături de acesta mesaj a fost dezvelit unul în semn de „Preţuire şi recunoştinţă profesorului Cezar Neacşu pentru iniţiativa şi realizarea Ansamblului monumental.”, la iniţiativa Asociaţiei „Fiii Măţăului”.

„Surpriza s-a materializat astăzi prin această placă comemorativă în care este specificat numele dânsului, pentru că am considerat că este o necesară reparaţie morală să adăugăm acest nume lângă al celor care au contribuit la realizarea acestui monument. Ştiu tot stadiul de elaborare al acestui monument, eram elev, mergeam la domnul Neacşu şi am văzut macheta monumentului, ceva grandios, care s-a materializat exact aşa cum a fost conceput. Este un mare merit al domnului profesor Neacşu, care a fost iniţiator şi cel care, practic, a coordonat întreaga activitatea de realizare a monumentului.”, a transmis scriitorul Ion Burhan, unul dintre foştii elevi ai profesorului Cezar Neacşu, care a terminat şcoala generală acum 50 de ani.

Dezvelirea plăcii de bazalt negru inscripţionată cu litere argintii a fost făcută într-o atmosferă vibrantă, cu participarea autorităţilor locale, a elevilor din comună, a foştilor elevi ai promoţiei 1972 şi a unor membrii ai Asociaţiei „Fiii Măţăului”.

„N-am spus în nici un context adevărul despre istoria acestui Ansamblu. Au fost 17 ani de luptă cu legi ale Guvernului, care obstrucţionau cinstirea eroilor din răsărit. Am fost reclamaţi pentru că primul proiect de monument era programat să fie amplasat lângă biserica din sat. Am fost reclamaţi, motive ruşinoase şi s-a anulat totul. S-a reluat totul de la zero, împreună cu marele om, fiu al satului nostru şi al Armatei Române, colonelul Bucur Şucu. Consiliul de la Bucureşti cerea aprobări şi promisiuni de cheltuieli pentru acest monument, Consiliul Judeţean Argeş cerea aprobări de la Bucureşti. Am avut norocul că am găsit un om bătrân, un veteran de război de la Piteşti căruia i-am povestit, aşa, ca un copil, ce se întâmplă la noi şi, omul acesta, mi-a spus: Bă, băiatule, nu te cunosc, nu mă cunoşti, nu-mi eşti rudă, te voi ajuta. Şi mi-a spus ce să fac şi am făcut, şi am strecurat cu ajutorul lui lucrurile încât Ministerul n-a mai avut ce face şi Consiliul Judeţean, de asemenea.”, a povestit profesorul Cezar Neacşu, care a oferit tuturor celor prezenţi ultima sa apariţie, o carte de versuri. E.M.

(foto: Marius Nicolae Toader)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!