23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Meşteri populari şi distracţie la „Festivalul Ţuicii” de la Coşeşti

S-au împlinit 20 de ani de la prima ediţie a „Festivalului Ţuicii” de la Coşeşti, care a avut prima ediţie pe 19 mai 2002, iar iniţiatoare a fost primăriţa de atunci, Elisaveta Tudose.

Evenimentul va avea loc pe Valea Păcurarului, din Coşeşti, locaţie care se află la 30 de kilometri de Piteşti, pe ruta Piscani-Domeşti, duminică, 11 septembrie 2022. Aici, veţi putea admira cele mai frumoase obiecte din lemn şi ceramică, realizate de meşteri populari din zonă, gusta ţuica muscelenilor, dar şi participa la un spectacol folcloric şi de muzică uşoară.

„Pe 11 septembrie sunteţi aşteptaţi pe Valea Păcurarului! „Festivalul Ţuicii” de la Coşeşti este un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Coşeşti într-un cadru natural, pe meleagurile pitoreşti ale „Văii Păcurarului”. Festivalul a devenit o frumoasă tradiţie, atât pe plan local, cât şi naţional, continuând campania de recunoaştere a ţuicii drept băutură tradiţională românească, dar şi a celorlalte produse şi meşteşuguri tradiţionale, specifice zonei. Vă aşteptăm la „Festivalul Ţuicii” să petrecem cu adevărat româneşte!”, este mesajul primarului Nicolae Pană.

Conform localnicilor, primele cazane folosite au fost simple şi rudimentare, amplasate chiar în curtea casei, funcţionarea lor lentă prelungind fabricarea ţuicii până târziu, în primăvară. Înainte de 1900, erau aproximativ 30 de cazane simple, iar în vremea ocupaţiei germane, numărul lor a ajuns la jumătate. Unii gospodari au început construcţia povernelor pe malul apei, pentru creşterea procesului de răcire. În 1846, în Jupâneşti existau opt poverne, iar după 1900, ele au ajuns la 21. Din acest îndelung proces de fabricare al ţuicii, a luat fiinţă un festival pentru menţinerea datinilor şi tradiţiilor, cu multă voie bună, unde vin mii de oameni să guste cea mai bună ţuică din ţară, 100% naturală. E.M.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!