29.1 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Nicolaie Alexe, redevenit director al Spitalului, mai are un proces la Înalta Curte, pentru diferenţa de salariu

Astăzi, primarul Elena Lasconi emite dispoziţia de repunere în funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpulung a lui Nicolaie Alexe, căruia instanţa i-a dat câştig de cauză, definitiv, în procesul cu Prefectura. După doi ani, Alexe se întoarce în funcţia din care a fost suspendat ca efect al declanşării procesului de către fostul prefect Emanuel Soare, care a atacat în instanţă două dispoziţii ale lui Liviu Ţâroiu. Primăriţa a fost obligată să se supună verdictului Curţii de Apel, mai cu seamă că Nicolaie Alexe ardea de nerăbdare să reintre în atribuţii cât mai curând. Cum se va înţelege, dacă se va înţelege, cu primăriţa Elena Lasconi şi consilierul acesteia pe probleme de sănătate, Andrei Aron… vom vedea şi vom povesti.

  • Elena Lasconi s-a întâlnit ieri cu Nicolaie Alexe

Ca să se asigure că se vor înţelege, dincolo de orientările politice, Elena Lasconi a avut, ieri, o întrevedere cu Nicolaie Alexe, căruia i-a comunicat ce aşteptări are de la el. „I-am spus că trebuie să continuăm, să mergem înainte. El a spus că vrea să facem echipă. I-am spus că şi eu. Eu nu am idei preconcepute. Oricum, respect o hotărâre judecătorească. Eu sunt absolut convinsă că putem să facem treabă bună împreună. I-am spus că trebuie să ţină legătura cu Andrei Aron şi să mergem în continuare. Avem multe de făcut: spaţiul verde de la Oncologie, toate traseele de intrare şi ieşire din Spital, pe lângă Oncologie, gardul care arată deplorabil şi să încercăm să mai facem nişte lucruri. Am depus nişte proiecte pe P.O.I.M. I-am spus că trebuie să schimbăm toate cărucioarele cu care se transportă bolnavii, pentru că sunt achiziţionate deja. Am văzut că erau multe urâte şi nu mi-au plăcut deloc. Eu am zis să vedem, poate, găsim o sponsorizare. Dar ele erau deja cumpărate pe fonduri europene, doar că nu le folosea nimeni.”, a precizat Elena Lasconi la emisiunea de aseară de la Clar TV.

Se lucrează şi la fosta Maternitate, dar cu muncitorii spitalului. Clădirea sediului administrativ face obiectul unui proiect depus la P.N.R.R. pentru eficientizare energetică. Elena Lasconi i-a comunicat că ţine neapărat să se facă curăţenie şi în curtea clădirii administrative, unde s-ar preta câteva locuri de parcare, pentru a se degaja trotuarul din faţa instituţiei.

  • Procesul lui Alexe cu Prefectura şi Ministerul Sănătăţii se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 8 februarie 2023

Pe 23 iunie 2021, dosarul tranşat la Curtea de Apel Piteşti şi finalizat cu un verdict favorabil lui Nicolaie Alexe a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Dintre perdanţi, instituţia care a formulat recurs este Ministerul Afacerilor Interne, prin instituţia sa din teritoriu, Instituţia Prefectului Judeţului Argeş. Primul termen a fost fixat pentru data de 8 februarie 2023.

Vă amintim că, pe 7 mai 2021, Curtea de Apel Piteşti, care a judecat fondul, i-a dat dreptate lui Nicolaie Alexe, care a dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi pe ministru, fiind chemat în garanţie Ministerul Afacerilor Interne, pentru Instituţia Prefectului Judeţului Argeş. Pretenţiile fostului manager al Spitalului Municipal au constat în anularea celor două ordine de ministru care l-au „zburat” din funcţie. Primul, emis de Nelu Tătaru pe 30 aprilie 2020, după o lună şi jumătate de stare de urgenţă, când ministerul, la propunerea prefectului Emanuel Soare, l-a suspendat din funcţie pe Nicolaie Alexe şi l-a înlocuit cu Andrei Aron. Al doilea ordin, emis de acelaşi ministru, pe 15 mai 2020, prelungea mandatul medicului Aron pe durata stării de alertă. În afara anulării celor două documente, Alexe cerea şi despăgubiri salariale, de la 30 aprilie 2020, până pe 25 mai 2020, când, pentru trei săptămâni, Liviu Ţâroiu l-a repus în funcţie. Este vorba despre diferenţa dintre salariul de director şi cel efectiv încasat, prin „retrogradarea” sa la funcţia de şef al Serviciului de Managementul Calităţii Serviciilor Medicale.

Fostul director a acuzat ministerul şi pe ministru de emiterea cu „exces de putere” a ordinelor pe care le-a atacat, considerându-le nelegale. Magistraţii au admis cererea lui Nicolae Alexe, anulând cele două ordine ale Ministerului Sănătăţii. Curtea de Apel a obligat pârâţii – Ministerul Sănătăţii şi conducătorul său – să-i plătească directorului destituit despăgubirile „reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite conform contractului de management şi cele efectiv încasate, începând cu 30 aprilie 2020 şi până la 25 mai 2020.” Plus 2.000 lei, cheltuieli de judecată. Sumele trebuie suportate de Instituţia Prefectului Judeţului Argeş, fiind acceptată cererea Ministerului Sănătăţii de chemare în garanţie.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!