3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Limacşii sunt amatori de bere, în care se îneacă Oficiul Fitosanitar Argeş sfătuieşte muscelenii cum să scape de melcii fără cochilie

 

Culturile de legume ale muscelenilor au fost distruse, anul acesta, de dezgustătorii melci fără cochilie. Oamenii strâng cu găleţile scârboasele moluşte, care s-au înmulţit neaşteptat de repede. Melcii roşii s-au răspândit în tot Muscelul, devastând grădinile câmpulungenilor, dar şi ale locuitorilor comunelor învecinate. Pentru a limita pagubele produse de limacşi, Oficiul Fitosanitar Argeş a remis un buletin de avertizare, cu măsurile de prevenire. 

Înmulţirea excesivă a melcilor fără cochilie (Agrolimax sp) a fost pusă de autorităţi pe seama precipitaţiilor din ultima perioadă, care au favorizat dezvoltarea lor, mai ales că au o prolificitate ridicată, ţinând seama că o singură femelă poate depune între 300 şi 600 de ouă şi se pot dezvolta pe parcursul unui an 2-3 generaţii. Limacşii sunt o specie polifagă, care atacă numeroase specii de plante cultivate: cereale, leguminoase, plante tehnice, viţa de vie, arbori şi arbuşti fructiferi, plante legumicole, floricole; şi spontane, producând pagube însemnate la varză, conopidă, salată, morcovi, dovlecei şi alte legume. 

Înmulţirea limacşilor poate fi limitată cu mai multe măsuri de prevenire şi chimice. Ca măsuri de prevenire, reprezentanţii Oficiului Fitosanitar Argeş recomandă arătura sau săpatul la cazma, efectuat încă din toamnă; lucrări repetate ale solului (praşila); respectarea unei densităţi optime (plantele prea dese menţin umiditatea şi creează condiţii favorabile limacşilor). Sunt indicate şi tratamentele chimice, existând trei produse omologate: Optimol 4G, Agrosan B şi Metaldehyde, în diferite dozaje la hectar, care se administrează pe sol, seara sau noaptea, când activitatea melcilor este intensă, având grijă a se evita contactul cu frunzele plantelor.

Fermierilor care cultivă suprafeţe mai mici, pentru uz familial, le sunt prezentate mai multe metode ecologice de combatere a limacşilor:

*Ghivece întoarse. Se plantează în locurile umbroase, ferite, din grădină ghivece din ceramică aşezate cu gura în jos, sprijinite pe o piatră, astfel încât să rămână un spaţiu prin care limacşii pot pătrunde în interior. În fiecare dimineaţă, se îndepărtează melcii din interior şi se aşează la loc.

*Recipiente cu bere. Se aleg cutii goale de conserve (destul de înalte, cum sunt cele de legume) şi se îngroapă, astfel încât deschiderea să fie la acelaşi nivel cu solul. Se umplu aproximativ o treime cu bere. Limacşii sunt atraşi de băutură şi, zilnic, se vor găsi „amatori” înecaţi în cutie. Periodic, se completează cu bere, nu contează marca.

*Praf de var. În jurul zonei pe care dorim să o protejăm se trasează o dâră de var, lată de 2-3 centimetri. Metoda este mai puţin eficientă în perioadele ploioase.

*Pământ de dioatomee. Acesta se cumpără de la florării, datorită structurii lui granulate este folosit în amestec cu pământul de flori, pentru a realiza compoziţii de soluri bine drenate şi aerisite. Un strat subţire de pământ de diatomee se poate aşeza între flori, limacşii nu vor trece peste el. Metoda dă rezultate bune pe timp uscat.

*Fâşii de plastic negru. Se fixează pe suprafaţa solului cu ajutorul unor ţăruşi subţiri fâşii late de plastic negru (asemănător sacilor menajeri). În zilele însorite de vară, plasticul se încinge atât de tare, încât dacă un limacs imprudent trece peste aceste fâşii va rămâne pe ele, ars.

*O metodă ecologică de a micşora numărul lor constă în folosirea ziarelor vechi. Hârtiile se pun pe alei, iar, a doua zi, vor găsi lipiţi de ele atât limacşi, cât şi melci.

*Cofeina din cafea nu este pe placul melcilor, aşa că aceştia se vor îndepărta imediat de pământul pe care aţi turnat cafea.

*Un remediu naturist este cărbunele. După ce faceţi un grătar, este bine să împrăştiaţi cărbunii în locurile colonizate de limacşi.

*Terenul infestat se prăfuieşte cu superfosfat (20g/mp).

*Folosirea de momeli simple. Acestea se pregătesc din diferite plante rădăcinoase sau tuberculifere (sfeclă, morcovi, cartofi), care se taie felii mici şi se aşează în grămezi în locurile invadate, spre seară, iar melcii care se adună la ele se strâng şi se distrug. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!