15.5 C
Campulung Muscel
16/06/2024

Balcaniada de la Atena, din ’84, i-a adus lui Dan Şipoteanu titlul de „Maestru al Sportului”

Omul-cheie al legăturii Liceului cu Program Sportiv cu oficialii de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Federaţia Română de Atletism este Dan Şipoteanu. Ieri, 4 aprilie 2023, şi la invitaţia acestuia, nu numai a şcolii, au venit la Câmpulung, ca să vizioneze baza sportivă colegi şi prieteni vechi din vremea în care practica atletismul. Cu George Boroi, secretarul general al C.O.S.R., se cunoaşte din perioada copilăriei când, elevi fiind, se întâlneau la concursuri sportive. Au activat împreună la lotul naţional de seniori, alături de alte nume cunoscute celor care îndrăgesc această disciplină sportivă. Cât de apropiat a rămas Dan Şipoteanu de George Boroi s-a simţit şi în timpul vizitei de ieri a musafirilor de la Bucureşti, când cei doi au schimbat glume şi amintiri din vremea competiţiilor la care se întâlneau şi concurau pentru victorie. Reuşita înfiinţării la Câmpulung, la LPS, a Centrului Naţional Olimpic destinat pregătirii juniorilor în domeniul atletismului este şi meritul lui Dan Şipoteanu, care a crezut în acest proiect care, în opinia sa, se va realiza în procent de 99%.

  • În ’79, în aceeaşi sală a Sportivului, Dan Şipoteanu şi George Boroi erau concurenţi la o competiţie de zonă

În momentul mesajelor transmise jurnaliştilor, Dan Şipoteanu şi-a amintit o secvenţă de demult, consumată în aceeaşi sală de atletism în care s-a încheiat turul clădirilor LPS, pentru ca oficialii să fie edificaţi în privinţa dotărilor şcolii. „Am alergat împreună aici, în ’79, la un concurs de zonă. El era legitimat la ASA Sibiu, eu eram elev la LCA. Aici am făcut clasele V-XII, gimnaziul şi liceul.”, spunea Dan Şipoteanu.

Tot în 1979, acesta a înregistrat un record naţional, la 60 de metri garduri, juniori 2, şi în serie, şi în finală. Performanţa lui Dan Şipoteanu a rămas în istoria şcolii, fiind unică în cariera sa sportivă. „Noi am făcut sport până târziu.”, a reluat acesta povestirea despre relaţia sa cu George Boroi, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. „Ulterior, cu George Boroi am fost coleg la lotul naţional de seniori. Îl aveam antrenor la lotul naţional pe domnul Titi Mihail. Eram o gaşcă de 12-14 la probe tehnice, garduri, sărituri, sprint, foarte închegată, de la diferite cluburi. Pe vremea aceea, eram legitimat la Farul Constanţa, George Boroi era la Steaua, Liviu Georgian, colegul nostru, era legitimat la Dinamo. Era o emulaţie, căci eram cam patru inşi de probă. Trebuia să faci selecţie la selecţie ca să prinzi lotul naţional. Era destul de greu.”, a rememorat Dan Şipoteanu o perioadă frumoasă a vieţii sale.

Mesajul acestuia s-a încheiat cu recompensa obţinută în 1984, la Balcaniada de la Atena, când: „Am devenit „Maestru al Sportului” cu ştafeta României de 4×400 metri, cu Horia Toboc, Cornel Simon şi Petru Drăgoescu. Am şi anuarul dat de Federaţie şi mi-au spus că îmi vor elibera şi legitimaţia, ca s-o arăt şi eu copiilor şi presei că sunt „Maestru al Sportului”. Şi eu am patru facultăţi, să reţineţi: Educaţie Fizică şi Sport! Ca să ştie lumea.”, a glumit cu ziariştii Dan Şipoteanu.

Faptul că l-a avut pe Dan Şipoteanu în postura de adversar, cu mai bine de 40 de ani în urmă, chiar în sala în care s-a încheiat vizita oficialilor, a fost menţionat şi de George Boroi, care păstrează amintiri plăcute despre acele momente unice din cariera sportivă. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!