1.5 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Primăria Lereşti vrea banii plătiţi pentru foştii angajaţi, condamnaţi pentru obţinerea ilegală de fonduri europene

Primăria Lereşti vrea să recupereze prejudiciul cauzat de trei localnici, care au fost judecaţi şi condamnaţi pentru corupţie. Este vorba despre un fost primar, un fost referent şi un fermier din comună, care au facilitat şi obţinut fraudulos fondurile europene, Primăria Lereşti fiind parte responsabilă civilmente în dosarul în care cei trei au fost condamnaţi şi obligaţi să plătească prejudiciul, dobânzile şi penalităţile de întârziere.
Acţiunile introduse de Primăria Lereşti, pe 11 mai 2022, la Judecătoria Câmpulung îi vizează pe cei trei localnici, Nicoleta Sarmiza Stoica, Ion Năftănăilă şi Nicolae Fianu, de la care vrea să recupereze suma totală de 151.267,50 lei, câte 50.422 lei de la fiecare.
„Acţiunea în regres” este cauza dosarelor promovate de Primăria Lereşti după ce, pe 21 martie 2017, a fost obligată de Curtea de Apel Piteşti să suporte, în solidar cu cei trei, plata sumei de 133.000 lei, dar şi dobânzi şi penalităţi de întârziere, calculate de la data săvârşirii acţiunilor de corupţie, până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal.
Acţiunea civilă a făcut parte dintr-un dosar penal prin care şase persoane au fost trimise în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. La final, asupra a trei dintre cei şase acuzaţi de corupţie s-a dispus încetarea procesului penal.

Trei dintre inculpaţi au fost condamnaţi, ceilalţi trei, achitaţi
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au trimis în judecată, pe 6 ianuarie 2015, pe Ion Năftănăilă şi Gheorghe Tonghioiu, foşti primari ai comunei Lereşti, pe Ileana Soceanu, secretarul comunei, şi alte trei persoane: Nicoleta Sarmiza Stoica, Nicolae Fianu şi Niculae Poşchină, pentru cum au gestionat fondurile primite de la Uniunea Europeană.
Prima instanţă, Tribunalul Argeş, s-a pronunţat în cauza de corupţie cu fonduri europene pe 20 decembrie 2016, iar după ce decizia a fost atacată de cei trei condamnaţi, Nicoleta Sarmiza Stoica, Ion Năftănăilă şi Nicolae Fianu, dar şi de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti, cauza s-a mutat la Curtea de Apel Piteşti.
Decizia penală s-a emis pe 21 martie 2017, prin care s-au emis condamnările definitive, dar şi achitările celor găsiţi nevinovaţi.
Ion Năftănăilă, la data faptelor primar al comunei Lereşti, a primit o pedeapsă de 1 an, 2 luni şi 20 de zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi instigare la folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Nicolae Fianu s-a ales cu un an de închisoare cu suspendare pe o perioadă de doi ani, cu aceleaşi restricţii elective. El a fost condamnat pentru folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În cazul lui Năftănăilă şi Fianu, instanţa a ţinut cont că cei doi şi-au recunoscut vinovăţia, iar limitele pedepselor le-au fost reduse cu o treime.
Fostul agent agricol Nicoleta Sarmiza Stoica a primit cea mai mare pedeapsă, de 1 an şi 9 luni, cu executarea sub suspendare pe durata a doi ani, timp în care i-au fost interzise aceleaşi drepturi elective ca ale celor doi bărbaţi. Ea a fost acuzată de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi instigare la folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Pe parcursul termenului de supraveghere, cei trei condamnaţi au fost puşi să presteze muncă neremunerată, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Câmpulung sau Primăriei Comunei Lereşti.
Faţă de ceilalţi trei inculpaţi, Ileana Soceanu Gheorghe Tonghioiu şi Neculae Poşchină, instanţa de judecată a dispus încetarea procesului penal.
Pe latura civilă, Năftănăilă, Stoica şi Fianu, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Primăria Comunei Lereşti, au fost obligaţi la plata către partea civilă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Argeş, a sumei de 133.000 lei, dar şi la plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, calculate de la data săvârşirii infracţiunilor, până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal.
Completul de judecată de la prima instanţă, Tribunalul Argeş, a consemnat că Nicolae Fianu a achitat o parte din bani, depunând în contul APIA 4.105,19 lei.

Cum a prezentat DNA cazul de la Lereşti
Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în cadrul campaniei din 2007, Ion Năftănăilă, în calitate de primar al comunei Lereşti, împreună cu Nicoleta Sarmiza Stoica, au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş, pentru Consiliul Local Lereşti, cerere de sprijin pe suprafaţă în vederea obţinerii de fonduri europene. Solicitarea a fost făcută în condiţiile în care acesta cunoştea că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, respectiv că nu a fost delegat de Consiliul Local pentru a formula o astfel de cerere. Mai mult, Consiliul Local nu avea calitatea de fermier, respectiv utilizator efectiv al păşunilor şi golurilor alpine, Ion Năftănăilă omiţând să declare că pentru aceste terenuri se încasează taxă de păşunat. În cadrul campaniilor din anii 2007 şi 2008, Ion Năftănăilă, beneficiind de ajutorul Nicoletei Sarmiza Stoica, l-a determinat pe Nicolae Fianu să obţină, în mod fraudulos, în baza unor declaraţii şi documente false, inexacte şi incomplete, fonduri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş. De această dată, cei doi au apelat la un artificiu ce a constat în concesionarea unei suprafeţe de păşune naturală lui Nicolae Fianu, pentru care acesta din urmă a solicitat acordarea de subvenţii A.P.I.A. Ulterior, Nicolae Fianu a transferat subvenţiile încasate în conturile Primărie Lereşti, care a dobândit pe această cale, nelegal, fonduri în sumă totală de 137.015,19 lei, din care suma de 128.121,37 lei provine din fonduri europene (FEGA şi FEADER), iar suma de 8.892,14 lei, din fonduri de la bugetul de stat, în cadrul schemelor de plată pentru zonele montane defavorizate.
În cursul anului 2009, Gheorghe Tonghioiu, în calitate de primar al comunei Lereşti, împreună cu Nicoleta Sarmiza Stoica şi Ileana Soceanu, a determinat pe Neculae Poşchină să folosească sau să prezinte la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş documente şi declaraţii false, inexacte sau incomplete în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene, cât şi de la bugetul naţional, în sumă totală de 71.230,48 lei. Printre documentele folosite, aceştia au ataşat la dosar şi un contract de arendare a unor suprafeţe de teren, cu destinaţia de păşune comunală, încheiat cu Neculae Poşchină în condiţii de nelegalitate. La momentul anului 2015, în cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri aparţinând lui Ion Năftănăilă, Nicolae Fianu şi Nicoleta Sarmiza Stoica, cât şi asupra celor deţinute de către partea responsabilă civilmente – Primăria Lereşti, până la concurenţa sumei de 137.015,19 lei.
Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!