37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Zi festivă la Vila Golescu: Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente

Pe 1 octombrie 2022 deschidem porţile parcului şi Vilei Golescu din Câmpulung Muscel pentru o serie de activităţi dedicate locuitorilor oraşului. Vor fi prezentate cu această ocazie încercările şi experimentele pe terenul educaţiei pentru patrimoniu făcute la atelierele pentru copii de la începutul verii, caietul de reţete al Mariei Cantili Golescu, 22 de mâncăruri de la 1900 recreate de chefi şi autori culinari contemporani, precum şi continuarea colecţiei de obiecte Honest Goods – inspirată din rețetele, obiectele și stilul de viață al Mariei Cantili Golescu. Toate acestea vor fi acompaniate de muzică și secvențe vizuale de epocă, gustări locale, expoziții și lansări de tot felul. Vizitatorii sunt invitaţi să participe şi la un concurs culinar de rețete Cantili cu premii.

Jurnalul culinar al Mariei Cantili Golescu – descoperit la Vila Golescu – a deschis un întreg univers inspiraţional al familiilor burgheze de la 1900, cu detalii picante dintr-un stil de viaţă ce îmbină firesc şi jucăuș influențe locale cu influențe europene și invită la cercetarea biografică a unui personaj feminin din familia Goleștilor care n-a avut șansa să fie prea mult sub reflectorul poveștilor istorice.

Caietul pornit de la manuscrisul iniţial digitalizat a fost transcris, tradus, explicat şi testat şi a ajuns la forma unui produs editorial adaptat contemporan numit „Reţete de Bucătărie”, Maria Cantili Golescu. Acesta conține 144 de pagini cu rețete „de bucătărie” și sfaturi de menaj, la care ea a adăugat un cuprins final de 8 pagini. Maria împlinea 19 ani când şi-a început caietul la Paris şi nu îşi dorea neapărat o carte originală de bucate, ci un sprijin pentru propria bucătărie. Așa cum era obiceiul (păstrat din generațiile anterioare și dus mai departe), fiecare gospodină își aduna rețetele mai elaborate de feluri principale, sosuri, deserturi, conserve etc. din diferite surse: primite de la alte gospodine/bucătărese ori copiate din reviste și din cărți de bucate, pe atunci mai puțin accesibile.

O serie limitată de rețete fotografiate și explicate pe larg este inclusă la finalul caietului. Aceasta a reieşit în urma colaborării câtorva chefi și autori culinari care au răsfoit caietul Mariei Cantili de la 1900-1901 au ales de acolo un număr de rețete și le-au recreat în condițiile unei bucătării contemporane. Aceștia le-au adus în actualitate, urmându-și inspirația și stilul personal.

“Vrem, așadar, să împărtășim cu locuitorii Câmpulungului, cu prietenii, colaboratorii și curioșii de peste tot descoperirile culinare sofisticate din acest caiet scris în română, engleză, franceză și germană, să învățăm împreună cum să curățăm penele de pălărie, cum să impermeabilizăm tălpile pantofilor sau cum să facem lipici de orez… ca la 1900. Vrem să ne plimbăm prin garderoba doamnelor din acea perioadă, să urmărim firul genealogic al familiei Golescu, să explorăm obiectele de bucătărie ale doamnei Cantili, să gustăm din experimentele culinare ale vremii și să ne imersăm muzical și vizual în atmosfera aristocrată de acum 100 și ceva de ani.” – Andreea Machidon, coordonatorul proiectului, Fundaţia Pro Patrimonio.

Petrecerea câmpenească informală de 1 octombrie în curtea Vilei Golescu din Câmpulung Muscel va avea următorul program:

11:00 – Program liber pentru cei interesaţi să parcurgă turul de arhitectură Berechet al orașului, creat de Fundaţia Pro Patrimonio. Hărțile de tip treasure hunt pot fi ridicate de la Vila Golescu – Strada Soldat Dumitru Golescu, nr. 3 – și să se bucure în tihnă de frumuseţea Câmpulungului. Cu această ocazie inaugurăm și un prototip de hartă culinară a orașului pe care vă invităm să o explorați și să o completați chiar cu sugestii și preferințe pe parcursul turului.

  • 14:00 – Deschidere de eveniment în curtea Vilei Golescu: scurtă poveste a proiectului și mic ghidaj de explorare a locului.
  • 14:00-18:00 – Muzică și secvențe vizuale de epocă, gustări locale, expoziții și lansări.
  • Lansarea Caietului de Rețete Maria Cantili Golescu cu 22 de rețete istorice rescrise de către experți culinari contemporani;
  • Lansarea noii colecții de obiecte Honest Goods #2, inspirată din rețetele, obiectele și stilul de viață al Mariei Cantili Golescu;
  • Expoziția instalațiilor artistice dedicate Mariei Cantili Golescu și realizate de către copiii din Câmpulung în timpul atelierelor de patrimoniu din vară: tur culinar al grădinii, expoziție vestimentară, arbore genealogic al familiei Golescu, obiecte culinare vechi și sfaturi practice de la 1900;
  • Expoziția portretelor Mariei Cantili Golescu;
  • Doritorii pot să testeze trei ateliere de tip do-it-yourself de caligrafie, linogravură și construcție de arbore genealogic.
  • 18:00-19:00 – Concurs culinar de rețete Cantili cu premii.

Invităm bucătarii și amatorii deopotrivă să încerce câte o rețetă din caiet și să participe cu ea la un concurs jurizat pe „gustate” de către participanți.

Vă poftim așadar să alegeți din caietul extins de bucate: https://www.propatrimonio.org/maria-cantili-golescu-retete-de-bucatarie/. Sugerăm preparate dulci sau sărate care nu necesită încălzire și care pot feliate sau împărțite pentru a fi degustate de întreg publicul.

  • 19:00-20:00 – Seară de film în aer liber.

Pregătiri și sugestii de petrecere:

-Căutați acasă o rețetă cât mai veche și mai interesantă pe care s-o puteți lăsa ca amintire în caietul cu exerciții de la masa de caligrafie;

-Condimentați-vă ținuta lejeră de grădină cu un obiect de epocă care să completeze atmosfera anilor 1900 sugerată de Maria Cantili Golescu. Ținuta de bază ar trebui să includă și haine groase pentru seară. Sugerăm scurt: șubă, perle și bocanci, pentru a nu da greș.

-Doritorilor, nu uitați de preparatul de concurs!

„Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Fundaţia Pro Patrimonio

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!