Mâine, 3 noiembrie 2021, expiră termenul de depunere a ofertelor celor interesaţi să concesioneze fostul Spital Minier de la Schitu Goleşti. Este a treia încercare pentru autorităţile locale de a fructifica terenul şi clădirea care risca să fie mistuită într-un incendiu, izbucnit în acest an. La sfârşitul lunii septembrie, documentaţia care urma să stea la baza procedurii de concesiune a primit votul Consiliului Local, cu un singur amendament. Viitoarea destinaţie, care pare agreată de primarul Tudorel Miriţă, şi anume aceea de tabără de copii, să fie completată şi cu alte posibilităţi, tot de natură socială, puse la dispoziţia ofertanţilor. Cum ar fi o grădiniţă cu program prelungit sau alte servicii sociale, inclusiv generatoare de venituri. Exclus pensiuni! „Este păcat de clădire, că arată destul de bine, dar se degradează.”, spunea primarul temător că nu va avea noroc nici de această dată, deşi a avut discuţii pe acest subiect cu o persoană interesată.
Executivul exclude varianta unui azil de bătrâni, întrucât nu-l poate întreţine
Preţul minim de pornire a licitaţiei pentru concesionarea Spitalului Minier, compus din teren în suprafaţă de 6.141 metri pătraţi şi construcţiile aferente, este 480 euro pe an, echivalentul a 2.362 lei pe an. Hotărârea de Consiliu Local prevede că preţul de concesionare, reprezentând redevenţa, adjudecat la licitaţie, se va achita de concesionar în termen de 49 de ani, astfel: 50% din cuantumul redevenţei anuale, adică 240 euro, până la data de 31 martie a fiecărui an, iar diferenţa, până la data de 30 septembrie a fiecărui an. Proprietatea aflată în intravilanul comunei are ca vecinătăţi: la Nord, pe Constantin Ducan; la Sud, pe Gheorghe Vlad; la Est, drumul comunal; la Vest, DN 73. Accesul se poate realiza din drumul naţional de pe latura vestică. Terenul are acces la următoarele utilităţi: apă, curent electric, gaze naturale, fiind necesare numai lucrări de racordare la reţelele existente în zonă.
„Este a treia oară, vă rog să mă credeţi şi pe mine că n-am putut să fac în aşa fel încât acea persoană să nu mai dea înapoi. Ştiu că sunt şi programe, dar putem să nuanţăm caietul nostru de sarcini, să ne orientăm, mai ales că mai e o solicitare în acest sens, să concesionăm, să limităm la 3-5 ani să se facă ceva. Iar destinaţia acelei clădiri, plus a terenului aferent, să fie tabără pentru copii. Este o solicitare, am cunoscut şi o persoană care este interesată. Mi se pare că are şi acces la informaţii. Probabil că tot din fonduri nerambursabile doreşte să investească în acel imobil. Noi continuăm să reparăm clădiri vechi, să le punem în valoare şi pe cele care nu mai puteau fi folosite conform destinaţiei. Şi cămine, şi şcoala din faţa Primăriei. E prea mult pentru spital un azil de bătrâni, nu punem problema de fonduri, dar ce facem după aceea? Este punctul meu de vedere, mi-am permis să-l introduc din nou pe ordinea de zi, dumneavoastră urmează să dispuneţi.”, a precizat primarul Tudorel Miriţă.
Singura obiecţie i-a aparţinut consilierului Constantin Balcă şi a privit preţul. „Noi avem mai mult o problemă cu raportul de evaluare. Este o sumă prea mică. 2,55 euro/mp, cu toate utilităţile, mi se pare prea puţin. În condiţiile în care un teren pe Valea Poienarului – Valea Pechii, a fost evaluat la 12,5 euro lângă albia râului. Fără apă, fără curent, fără nimic.”, a afirmat acesta. Însă la vot nu s-a supus altă propunere vizând redevenţa, cu toate că viceprimarul Iulian Duţă a lansat un preţ de 3.000 de lei pe an. Magda BĂNCESCU