20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Primăria încearcă să obţină 10 milioane de lei de la Fondul de Mediu pentru reabilitarea termică a fostelor Industrial şi Minier

Două şcoli din Câmpulung fac obiectul unor intenţii de investiţii de eficientizare energetică, în ideea de a reduce cheltuielile cu plata utilităţilor, prin scăderea consumului de energie electrică şi gaze naturale. Dar şi prin eliminarea pierderilor cauzate de neizolarea clădirilor, cu o luminozitate neadaptată la profilul clădirii şi la activităţile care se desfăşoară în interior. Un program derulat de Administraţia Fondului de Mediu finanţează modernizări ale clădirilor publice, suportând contravaloarea unor investiţii de creştere a performanţei energetice. Municipalitatea a luat în calcul corpurile principale ale fostelor Licee Industrial şi Minier, pentru care poate obţine o sumă maximă de 5 milioane de lei pentru fiecare în parte. Ca să aibă cu ce plăti proiectarea, la rectificarea de buget din 19 octombrie 2021 s-au introdus în lista de investiţii două alocări noi. Şi anume câte 200.000 de lei pentru documentaţiile necesare la Liceul Tehnologic Auto şi Colegiul Tehnic. S-a ajuns la suma totală de 400.000 de lei luând ca model proiecte similare, implementate de alţii înaintea noastră.

Şcolile funcţionează în clădiri neizolate, prin care se pierde căldura

Potrivit referatului care explică necesitatea adoptării hotărârii de Consiliu Local, „în data de 20 septembrie 2021 a fost aprobat Ghidul de Finanţare din acest an al Programului privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, derulat de Administraţia Fondului de Mediu. Printre solicitanţii eligibili sunt şi unităţile teritorial-administrative (…). În municipiul Câmpulung, cele mai multe unităţi de învăţământ îşi desfăşoară activitatea în imobile care nu au beneficiat de un program de modernizare pentru creşterea eficienţei energetice. Acest lucru se răsfrânge atât asupra cheltuielilor cu întreţinerea şi funcţionalitatea clădirilor, generând costuri ridicate în acest sens, dar şi asupra calităţii vieţii elevilor şi cadrelor didactice care participă la actul educaţional.”, precizează materialul care susţine proiectul de hotărâre.

Liceul Tehnologic Auto, mai precis corpul de clădire în care se desfăşoară cursurile, în clădirea de pe Şoseaua Naţională, nr.108, se află în situaţia descrisă mai înainte. „Clădirea liceului nu este izolată termic pe exterior (pereţi exteriori, ferestre şi uşi exterioare, planşeul peste ultimul nivel, etc.), sistemul de furnizare a agentului termic este cel clasic – centrală pe gaze, nemodernizată -, fără un sistem de management energetic implementat pentru gestionarea şi monitorizarea oricărui tip de energie, pentru asigurarea condiţiilor de confort exterior. Corpurile de iluminat folosite nu sunt nici eficiente în asigurarea luminii necesare şi nici prietenoase cu mediul.

A doua unitate de învăţământ pentru care Primăria intenţionează să depună un proiect în vederea remedierii acestei situaţii este Colegiul Tehnic Câmpulung, localul în care se desfăşoară cursurile, de pe strada Calea Braşovului, nr.1.

Conform ghidului de finanţare, în momentul înaintării cererii, trebuie depuse şi documentaţiile tehnice: audit energetic, expertiză tehnică, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, proiect tehnic şi documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire, pentru fiecare proiect în parte. „Obiectivele generale, preconizate a fi atinse prin realizarea investiţiei, sunt: =modernizarea şi eficientizarea energetică a clădirilor Liceului Tehnologic Auto şi Colegiului Tehnic; =reducerea procentuală a consumului total de energie primară de minimum 30%; =reducere procentuală a cantităţii emisiilor de CO2 de minimum 30%.

Suma maximă care i se poate acorda Câmpulungului este 10 milioane de lei

„Termenul de depunere a cererii de finanţare este 19 aprilie 2022, dar având în vedere că trebuie achiziţionate serviciile de întocmire a documentaţiilor tehnice, aprobarea documentaţiilor tehnice prin hotărâre a Consiliului Local şi apoi depunerea cererii de finanţare, este nevoie de aprobarea în regim de urgenţă a notei conceptuale şi a temei de proiectare” pentru cele două obiective.

„Suma maximă care poate fi acordată unui solicitant, prin una sau mai multe cereri de finanţare, este de 10 milioane de lei, pentru municipii de rang aşa cum este Câmpulung, şi se intenţionează depunerea a două cereri de finanţare, fiecare cu o valoare estimată de 5 milioane de lei.”, se specifică în nota conceptuală. Comparând cu documentaţii similare, proiectarea a fost estimată la 199.920 lei.

În anul şcolar 2021-2022, Liceul Tehnologic Auto are înscrişi 856 de elevi, cărora le predau 58 de cadre didactice, în 36 săli de clasă, o bibliotecă, laboratoare şi cabinete de specialitate. Clădirea cu trei etaje are o înălţime totală de aproximativ 16 metri. Alte referinţe ale construcţiei: aria amprentei la sol şi aria totală a acoperişului tip terasă: 894 mp; aria construită desfăşurată (suprafaţa totală însumată a tuturor nivelurilor): 3.540 mp.

La Colegiul Tehnic învaţă, în acest an, 666 de elevi, instruiţi de 58 de cadre didactice, în 16 săli de clasă, o bibliotecă, 3 laboratoare de informatică, laborator de fizică, chimie, biologie şi alte cabinete de specialitate. În acest caz, imobilul propus pentru reabilitare termică are două etaje şi o înălţime de 12 metri. Alte caracteristici ale construcţiei: aria construită sau a amprentei la sol coincide cu aria acoperişului tip terasă: 1.024,1 mp; aria construită desfăşurată: 3.072,3 mp. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!