23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Primăria trimite la Programul „Anghel Saligny” trei proiecte de 18,4 milioane de lei. Ministerul garantează un plafon de 10 milioane de lei pentru municipii

Sub presiunea timpului extrem de scurt, care expiră pe 8 noiembrie 2021, până la care primăriile din ţară sunt invitate să depună proiectele pentru care n-au bani, se pregătesc SF-urile Câmpulungului pentru Programul Naţional „Anghel Saligny”. Programul Ministerului Dezvoltării finanţează investiţii în apă, canalizare şi drumuri. În drumuri, cu condiţia de a avea reţelele de apă şi canalizare realizate, ca să nu existe riscul distrugerii ulterioare a asfaltului, pentru îngroparea conductelor. Străzile alese de Elena Lasconi, în majoritate, n-au de niciunele: şapte n-au nici canalizare, nici asfalt, iar cinci au nevoie şi de reţea de apă.

SF-uri realizate contra cronometru

Municipalitatea s-a urnit un pic cam greu, afirmaţie lansată prin comparaţie cu Godeni, Rucăr, Stoeneşti, care au adoptat hotărâri în acest sens din septembrie, de când a apărut programul. Plus că, spre deosebire de Câmpulung, primarii comunelor date ca exemplu aveau documentaţiile întocmite, fiind nevoie cel mult de o actualizare. Consiliul Judeţean, de asemenea, care accesează Programul „Anghel Saligny”, pentru a plăti 18 lucrări de drumuri, are hârtiile pregătite. Votul care s-a dat joi după amiază, la Piteşti, a privit doar aprobarea depunerii cererilor de finanţare şi a devizelor generale estimative ale investiţiilor propuse. A fost ultima formalitate pentru Consiliul Judeţean înainte de a încărca documentaţia în platforma digitală a ministerului.
Primăria Câmpulung, în schimb, este la începutul începutului. Pe 28 octombrie 2021, Executivul a primit votul pentru etapa I: nota conceptuală şi tema de proiectare pentru cele trei intenţii de lucrări. Urmează etapa a II-a: întocmirea celor trei studii de fezabilitate, cu toate că etapa a II-a trebuia s-o reprezinte o achiziţie de servicii de proiectare. Adică selecţia proiectantului care realizează SF-urile.

La şedinţa ordinară a Consiliului Local din 28 octombrie 2021, primăriţa a afirmat că echipa este deja pe teren, de unde am dedus că etapa a II-a a fost rezolvată cumva. Sigur nu lucrează studiile de fezabilitate angajaţii instituţiei, căci, la extraordinara din 19 octombrie 2021, s-au alocat bani pentru execuţia lor. Mai precis, 170.000 lei, din care pentru o asfaltare şi o canalizare, câte 70.000 lei, iar pentru o reţea de apă, 30.000 lei. Aşadar, existau intenţii de contractare a unor specialişti.

Etapa a III-a: studiile de fezabilitate se prezintă Consiliului Local pentru a le vota. Toate aceste operaţiuni trebuie îndeplinite până vineri, cel târziu, pentru ca, luni, 8 noiembrie 2021, Primăria să le şi depună în format electronic. Ritmul nefiresc al etapelor comprimate de nevoie este recunoscut de înşişi autorii materialelor înaintate pentru studiu şi vot Consiliului Local: „Având în vedere că termenul de depunere în aplicaţia digitală dezvoltată pentru Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” a cererii de finanţare este 8 noiembrie 2021, iar până la depunerea acesteia, trebuie întocmită şi aprobată documentaţia tehnică, este nevoie de aprobarea în regim de urgenţă a notei conceptuale şi a temei de proiectare” pentru cele trei obiective de investiţii.

Asfaltul, aproape 8 milioane de lei, canalizarea, peste 9 milioane de lei şi apa, un milion de lei
Prima lucrare pentru care Executivul vrea să prindă fonduri prin Programul „Anghel Saligny” este modernizarea străzilor Ion Giurculescu – 461 metri, Valea Româneştilor (DC 33) – 2.663 metri, Aleci – 412 metri, Rujoi – 545 metri, Chichirez – 600 metri, Izvorului – 484 metri şi Valea Furnicii – 400 metri. În total, 5,566 km şi o suprafaţă totală de 38.964 mp. Estimarea cheltuielilor pentru execuţia asfaltării pe aceste drumuri periurbane indică o valoare totală de 7.887.999,10 lei, din care construcţii plus montaj, 7.604.779,10 lei.
A doua propunere o reprezintă extinderea sistemului de canalizare pe aceleaşi străzi de mai înainte, Ion Giurculescu, Valea Româneştilor, Aleci, Rujoi, Chichirez, Izvorului şi Valea Furnicii. Aprecierea costurilor înseamnă, în acest caz, 9.275.062,5 lei.

A treia lucrare pe care Primăria o doreşte finanţată cu fonduri guvernamentale este extinderea sistemului de alimentare cu apă pe străzile Calea Târgoviştei, Valea Româneştilor, Rujoi, Chichirez şi Valea Furnicii. Cheltuielile au fost estimate la 1.236.675 lei.

Primăria Câmpulung, în rând cu instituţiile serioase din ţară, care vor înainta ministerului documentaţii profesioniste

Cât priveşte realizarea SF-urilor, operaţiune în legătură cu finalizarea căreia au existat nişte îngrijorări justificate la şedinţa Consiliului Local de joi, 28 octombrie 2021, şefa Executivului a precizat că este timp până pe 8 noiembrie 2021. „Văd că există un apetit extraordinar pentru întocmirea notelor conceptuale, a temelor de proiectare, SF, DALI ş.a.m.d. Am văzut şi la şedinţa anterioară, extraordinară, un pachet foarte mare. Şi cele trei care sunt menţionate la această şedinţă sunt, într-adevăr, de importanţă. Vin în completarea celor spuse de domnul Mirea: ce şanse sunt de finanţare a acestui pachet?”, a ţinut social-democratul Constantin Ivan să obţină un răspuns de la iniţiatoarea hotărârilor.

Iar răspunsul nu a înşelat aşteptările destinatarului: „Exact aceleaşi şanse pe care le au şi celelalte Primării serioase care depun documentaţie făcută în mod profesionist. Nu vă pot spune, pentru că nu am previziuni şi nu ştiu exact ce o să se întâmple la Guvern, dar ce ştiu eu este că o să ne facem temele ca la carte şi o să avem o documentaţie „beton”. Asigurare care ne linişteşte în privinţa şanselor Câmpulungului de a obţine măcar o parte dintre cei 18.399.736,60 lei, cât totalizează valoarea celor trei solicitări.

Programul dă bani pentru asfaltare numai dacă există reţele de apă şi canalizare

Prin Programul „Anghel Saligny”, municipiile au garantată, în caz de admitere a proiectelor, o sumă de 10 milioane de lei, plafon în care este recomandat să se încadreze autorităţile solicitante. Şi-ar mai fi ceva care ar trebui să îndemne la reţinere în privinţa unui verdict favorabil. Programul finanţează lucrări de asfaltare doar acolo unde străzile au reţea de apă şi canalizare. Or drumurile propuse de municipalitate sunt deficitare la capitolul utilităţi, pe care nădăjduieşte că le va rezolva tot prin acest program. Pentru Câmpulung ar fi un succes să i se aloce fonduri fie şi numai pentru canalizare şi apă şi să rămână asfaltul pe altă dată.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!