0.8 C
Campulung Muscel
19/04/2024

Scene de război pe dealul Mateiaş!

Teatru de război, sâmbătă, 23 octombrie, pe dealul Mateiaş! Soldaţi, sanitari, brancardieri, corturi militare, armament, uniforme de epocă, antrenamente, paradă militară şi scene de luptă – toate acestea au putut fi văzute în imediata apropiere a Mausoleului Eroilor în cadrul unei tabere militare de reconstituire istorică dedicată Primului Război Mondial şi organizată, cu prilejul Zilei Armatei, de Muzeul Municipal Câmpulung.
Organizatorii au pregătit scene de luptă care au reconstituit un asalt montan al unei subunităţi austro-ungare împotriva unor trupe româneşti, cele două tabere întâlnindu-se întâmplător, departe de linia frontului, după ce s-au rătăcit. Lupta a fost prezentată în detaliu, asemenea unor scene desprinse din crunta realitate a acelor istorice momente, petrecute în zona Mateiaş în timpul Primului Război Mondial. A existat şi o perioadă de relaş, în care forţele ambelor părţi beligerante au convenit să facă schimb de prizonieri, să-şi adune răniţii şi să-şi îngroape morţii. În timpul schimbului de prizonieri lucrurile au scăpat de sub control şi s-a ajuns la un deznodământ dramatic: toţi cei implicaţi în înfruntare au pierit. La „ostilităţi” a participat, în calitate de combatant, şi directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea, care în timpul confruntării a avut şi rolul de negociator cu austro-ungarii, fiind cel mai experimentat militar al românilor, chiar dacă era subofiţer. Scenele de luptă au fost disponibile publicului vizitator între orele 10.00 şi 18.00, fiind posibile graţie unui parteneriat între Detaşamentul Mateiaş şi Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie, din Alba Iulia. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Câmpulung şi al Centrului de Perfecţionare Apărare C.B.R.N. „Muscel”.
Narcis MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!