23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Experienţele lui Dulamă cu rucărenii restanţieri la buget: „Tocmai mie mi-ai trimis somaţie? Nesimţitule!”

În dorinţa de a-i stimula pe restanţieri să achite ceea ce datorează bugetului local, Consiliul Local adoptă, an de an, hotărârea care le şterge penalităţile de întârziere. Cu condiţia ca debitorul, simplu cetăţean sau patron, să plătească integral obligaţia principală în termenul stabilit de autorităţi. În 2021, data limită până la care se pot onora plăţile restanţe este 15 decembrie. Introducerea acestui punct pe ordinea de zi a stârnit câteva riposte în plen, cel mai înverşunat fiind un consilier PSD, care a sesizat inutilitatea gestului Primăriei, care, teoretic, îi ajută şi pe oameni, se ajută şi pe ea, recuperând din sumele neplătite cu anii. După acesta, aleşii acordă degeaba scutiri, căci rucărenii nu se înghesuie să beneficieze de ele. Asta deşi datornicii sunt într-un număr destul de mare pentru o localitate rurală: în jur de 300 de persoane fizice şi 40 de firme, conform iniţiatorului proiectului de hotărâre, liberalul Gabriel Sebastian Cosma.

Abia un sfert dintre datornici profită de facilitatea ştergerii majorărilor
Pe alesul de la PNL îl contrazice Viorel Ţîru, de la PSD, în opinia căruia nu este reală informaţia privitoare la debitori. „Cred că suntem singura comună din România care, în fiecare an, dă scutirea la plata majorărilor. Este nevoie s-o dăm, dar nu în fiecare an. Am cerut domnului contabil să ne prezinte o listă cu cei scutiţi de plata majorărilor, ca să vedem, în anii trecuţi, dacă au plătit. Nu sunt 300. L-am invitat pe domnul contabil la ora şase şi jumătate să vină să ne prezinte şi a zis că n-o are actualizată. În 2019, am dat hotărâre de Consiliu, au făcut cerere 70 şi au plătit 20. În 2018, au făcut cerere 50 şi au plătit 10. Nu credeţi că n-ar mai fi nevoie de această hotărâre? Într-adevăr, este greu pentru cei care au angajaţi mulţi. Poate lovim într-unul în care n-ar trebui să lovim. Dar ce exemplu dăm noi celorlalţi cetăţeni? Oamenilor în vârstă, care se duc, până la 30 martie, şi achită un milion, 3 milioane, 5 milioane (n.r. lei vechi)?! Celor care sunt buni platnici şi au firme şi sunt firme mari la Rucăr care plătesc. Nu cred că trebuie să repetăm această scutire în fiecare an. V-am rugat să avem o situaţie ca să vedem dacă, într-adevăr, se merită.”, a insistat social-democratul, cătrănit pe contabil, pe care l-a acuzat că-i prosteşte pe el şi pe colegii de la Comisia Economică.
„Nu e vorba despre prostire, este vorba despre o situaţie pe care s-ar putea să n-o aibă completă. În fiecare zi semnez teancuri de titluri executorii şi de somaţii.”, i-a luat apărea subalternului care lipsea primarul Ionel Dulamă. „Nu avem o situaţie ca să ştim pe ce ne bazăm! Ştiţi că nu s-a procedat corect. Au fost persoane cărora li s-au blocat conturile şi persoane cărora nu li s-au blocat conturile. Cum să nu fiu de acord să fie scutit cineva din Horeca, despre care ştiu că a avut de suferit?! Dar nu pot să fiu de acord cu cei care nu vor să plătească.”, s-a înfierbântat Viorel Ţîru, completat de preşedintele de şedinţă, care era iniţiatorul hotărârii, potrivit căruia cei care nu vor nu plătesc nici cu scutire, nici fără scutire.
Dulamă semnează „ca primarul” somaţiile şi titlurile executorii
Tot din grupul PSD, Ilie Nica a propus să fie eliminaţi dintre beneficiarii scutirii cei ale căror restanţe datează de mai mulţi ani. Şi asta pentru că au avut şansa de a li se şterge majorările în anii trecuţi, dar n-au fructificat-o. „Să-i scoatem de pe listă pe aceştia şi să rămână cei cu debite de la 1 ianuarie 2020, ţinând cont că a fost şi pandemia, să considerăm că n-au avut bani.”, a recomandat acesta, însă Dulamă n-a fost încântat de ideea trierii rău-platnicilor după vechimea datoriei. Calculatorul dă debitul global, lucru care nu ajută procesul de diferenţiere propus de colegul de partid.
„Scopul acestei hotărâri – a liniştit pe toată lumea Genel Lupu, de la PNL – a fost să aducem bani la bugetul local şi să uşurăm cumva persoanele fizice şi juridice, care nu şi-au plătit la timp taxele şi impozitele, să nu mai achite penalităţi de întârziere. Condiţia este nu să-i absolvim pe toţi prin această hotărâre, ci le creăm cadrul legal ca ei să ceară şi să plătească toată suma principală şi vor fi scutiţi de accesorii. Dacă persoana fizică nu plăteşte întreaga sumă, nu va fi scutită de penalităţi. Dacă promovăm acest lucru şi oamenii vin, câştigăm şi noi, căci nu mai suntem penalizaţi de Finanţe anul următor, că avem un indice de încasare mic. Şi câştigă şi ei prin neplata penalităţilor. Nu se fac pentru o persoană sau anumite firme. Au fost publice aceste hotărâri.”
Cât priveşte publicitatea măsurii, aceasta nu s-a limitat la afişarea ei la Primărie. Primarul spunea că le-a trimis adrese tuturor, ca să afle de beneficiul aprobat. „Apare o situaţie în care este cineva despre care să zicem că vreau să-l acopăr eu. Pun mâna unde scrie: „Către Dulamă” şi semnez jos, ca primarul, ca să nu văd către cine o trimit. Apar situaţii în care îmi spun: „Tocmai mie mi-ai trimis! Nesimţitule!”, a povestit primarul Ionel Dulamă ce păţeşte când expediază notificările de plată.
Vicele Pârnuţă: „Să ţinem de afacerile private şi cu dinţii, şi cu mâinile, şi cu picioarele!”
Tocmai în ideea de a afla lumea din vreme de hotărârea cu scutirile, Gabriel Sebastian Cosma a propus-o cu o lună mai devreme, pentru o mai bună mediatizare. „E mediatizată foarte bine. Nici nu ieşim de aici şi ştie toată lumea ce am vorbit.”, a precizat Ilie Nica, arătând către consiliera Găbiţa Gheorghe, de la Pro România, care transmite în direct pe Facebook şedinţa de Consiliu. În plus, Consiliul Local are pagină proprie de socializare, pe care se difuzează dezbaterea live.
Viceprimarul afacerist Ion Pârnuţă a avut o pledoarie la adresa patronilor de care, în timpul şedinţei, nu s-a legat nimeni. Şi cu toate acestea, vicele a simţit nevoia să le ia apărarea. „De ce sunt priviţi privaţii ca nişte criminali? Ştie cineva câţi bani vin de la firmele private din Rucăr? Persoanele fizice dau un venit la bugetul local de 504.000 lei, impozite pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport. Persoanele juridice, 509.000 lei. Mai sunt în extravilan, dar nu toată lumea care are pădure în extravilan plăteşte, cel care deţine cea mai mare suprafaţă de pădure nu plăteşte impozit pe toată pădurea. Iar din sume defalcate, 15% din TVA şi impozit pe salariu, ne vin în fiecare an – când ne tot spune domnul contabil că ne-au venit nişte bani – la nivel de 15 miliarde (n.r. lei vechi), 1,5 milioane lei, de la firmele din comuna Rucăr. Toată lumea… că-l avantajăm pe acela! Să ţinem de afacerile private şi cu dinţii, şi cu mâinile, şi cu picioarele! Noi am dat, acum un an, 8 miliarde numai la persoane cu handicap. Haideţi să-i atragem, ca să ne vină impozite, să ne vină bani! Nu să-i uşuim! Cei care au beneficiat de această hotărâre sunt aceiaşi. Sunt 480 de firme în Rucăr. Să nu-i mai huiduim pe privaţi!”, i-a văitat pe rucărenii cu afaceri, mari sau mici, vicele.
Pentru a beneficia de scutirea totală de la plata majorărilor de întârziere, cererea temeinic justificată trebuie depusă în termen de 40 de zile de la data adoptării hotărârii, adică până pe 15 noiembrie 2021. În 30 de zile de la data depunerii cererii – până pe 15 decembrie 2021 – trebuie stinse în totalitate obligaţiile pe care rucărenii le datorează până la 31 decembrie 2021. Aşadar, hotărârea ia în calcul şi obligaţiile din cursul acestui an. „Contribuabilii care sunt înştiinţaţi şi nu se conformează, refuzând să plătească, nu beneficiază de aceste facilităţi pe o perioadă de trei ani.”, mai prevede norma votată în această lună. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!