37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Condamnată pentru trafic de droguri, încarcerată

După nenumărate plângeri făcute de mama şi tatăl unei minore exploatate, doi câmpulungeni au fost arestaţi sub acuzaţia de trafic de droguri şi minori. Este cunoscut cazul adolescentei din Câmpulung racolată de mai mulţi indivizi după ce i-au oferit droguri şi au profitat de dependenţa ei. Calvarul prin care a trecut familia tinerei a fost dezvăluit de mama fetei, la Caracal, în august 2019, în speranţa că autorităţile din oraş vor face mai multe pentru a le scăpa fata din mâinile traficanţilor şi de a-i pedepsi.

Pe 5 septembrie 2019, oamenii legii au făcut mai multe percheziţii în Câmpulung, vizate fiind mai multe persoane bănuite de trafic de droguri de risc şi trafic de minori. În urma descinderilor, 33 de tineri au fost ridicaţi şi duşi la audieri, dar doar doi, Daniela Cristina Ţîru şi Mihai Ionuţ Chira, zis ”Mameacă”, au rămas în arest, fiind suspecţi că au oferit droguri unei copile în schimbul serviciilor sexuale.

Cu cei doi în arest preventiv, Tribunalul Argeş s-a pronunţat pe 16 ianuarie 2020. Bărbatul de 34 de ani a primit o pedeapsă de 4 ani cu executare, iar femeia de 37 de ani, un an şi zece luni, cu suspendare, şi pentru amândoi au fost stabilite pedepse complementare şi accesorii, constând în interzicere exercitării unor drepturi, dar şi de a comunica cu fata căreia i-au vândut droguri şi au exploatat-o sexual. Pentru că n-a respectat măsurile de supraveghere sau n-a executat obligaţiile stabilite de lege, traficantei i-a fost revocată suspendarea şi instanţa a dispus executarea pedepsei.

„Mameacă”, 4 ani cu executare pentru trafic de minori

Pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori, Mihai Ionuţ Chira a primit patru ani de închisoare, în condiţii privative de libertate, iar timp de doi ani i-au fost suspendate drepturile elective. Tânărul, dar şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au contestat sentinţa Tribunalului Argeş. Curtea de Apel a admis apelul Parchetului, iar pe cel al inculpatului l-a declarat nefondat. Practic, condamnarea a rămas neschimbată, 4 ani de închisoare cu executare, dar ca pedeapsă accesorie i s-a interzis ca pe durata a doi ani să comunice cu partea vătămată, să se apropie de aceasta, de locuinţa ei, locul de muncă sau şcoala unde îşi desfăşoară activităţi sociale.

Tânăra a fost încarcerată săptămâna trecută

Daniela Cristina Ţîru a fost condamnată la un an şi zece luni de închisoare, pentru trafic de droguri de risc, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de trei ani. Ca pedeapsă complementară a primit interzicerea drepturilor elective. Pe durata termenului de supraveghere, tinerei i s-a impus să respecte mai multe măsuri, inclusiv să presteze 120 de zile lucrătoare, muncă neremunerată în folosul comunităţii fie la Primăria Câmpulung, fie la Schitu Goleşti. Magistratul a stabilit ca din pedeapsă să i se scadă durata reţinerii şi arestului preventiv, din 5 septembrie 2019 şi până în 16 ianuarie 2020.
Daniela Cristina Ţîru n-a respectat măsurile de supraveghere sau n-a executat obligaţiile impuse ori stabilite de lege şi, la solicitarea Serviciului de Probaţiune, Tribunalul Argeş i-a revocat suspendarea şi a dispus executarea pedepsei de un an şi zece luni.
Săptămâna trecută, pe 7 octombrie, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au dus la îndeplinire mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea în cazul câmpulungencei condamnată pentru trafic de droguri. Daniela Cristina Ţîru a fost încarcerată.

Sute de grame de droguri, confiscate

La descinderile din 5 septembrie 2019, oamenii legii au găsit mai multe cantităţi de droguri, dar şi instrumente de preparat şi cântărit, care au fost ridicate. la momentul condamnării traficanţilor, Tribunalul Argeş a dispus şi confiscarea specială, de la Daniela Cristina Ţîru a cantităţilor de 151,38 grame rezină de cannabis; 16,83 grame rezină de canabis; două pante de cannabis (tulpini şi frunze) – 9,42 grame; cinci gridere metalice în care s-a pus în evidenţă – delta 9 tetrahidrovannabiol, rămase după efectuarea analizelor de laborator, ambalate, sigilate şi depuse la camera de corpuri delicte a Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, conform dovezii din 28 octombrie 2019.
Tot pe 16 ianuarie 2020 s-a definitivat şi latura civilă a dosarului în care au fost judecaţi cei doi pentru trafic de droguri de risc şi trafic de minori, instanţa fiind de acord în parte cu solicitările părţilor civile. Astfel, Ionuţ Mihai Chira a fost obligat să-i plătească fetei pe care a exploatat-o sexual, reprezentată de părinţii ei, suma de 100.000 de lei, despăgubiri civile-daune morale.
Din fericire, copila exploatată de cei doi este din nou cu familia, după ce o perioadă a fost internată într-un centrul al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, la care părinţii au apelat forţaţi de împrejurări. Tot din toamna lui 2019 s-a întors şi la liceu şi, aşa cum le-a declarat redactorilor de la „Jurnal de Argeş” mama, fata învaţă bine şi a terminat a noua din clasă. Nu mai are nevoie de consiliere, a scăpat şi de dependenţa „substanţelor”, în concluzie şi-a revenit foarte bine, dar familia o supraveghează permanent.
Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!