6.7 C
Campulung Muscel
23/01/2025

La întâlnirea primăriţei cu cetăţenii din Grui, doi investitori, soţ şi soţie, şi-au arătat interesul de a deschide în cartier o afacere cu utilaje pentru construcţii

Cea mai numeroasă participare generată de invitaţia la dialog a primăriţei Elena Lasconi, în cele trei zile ale săptămânii trecute, a fost înregistrată joi, 16 noiembrie 2023, când au fost programaţi la întâlnire cetăţenii din Grui. Miercuri, seria dezbaterilor legate de viitoarele investiţii GAL a fost deschisă de câmpulungenii din Vişoi, iar vineri, 17 noiembrie 2023, închiderea discuţiilor s-a făcut cu cei din partea sudică şi nordică a municipiului: Pescăreasa, Cazărmilor şi fostele blocuri ARO. Este adevărat că oamenii din toate cartierele au venit cu doleanţe ca pentru preşedintele de asociaţie, nu pentru primar ori consultant GAL, dar ceva soluţii s-au găsit în timpul schimbului de păreri. Şi, dacă nu s-au găsit soluţii pe loc, Elena Lasconi a stabilit audienţe cu petenţii, pentru a dezvolta subiectele prezentate succint.

  • Noutăţile pentru cartierul Grui

PARCURI ŞI MAGAZINELE DINTRE PARCURILE GRUIULUI. Elena Lasconi a valorificat timpul pe care cetăţenii din Grui l-au alocat dezbaterii de la Primărie, pentru a le prezenta stadiul investiţiilor în spaţii de recreere create pentru aceştia, informarea fiind dublată de apelul de a le menţine în condiţii bune şi de a alerta Poliţia în cazul în care surprind fapte de distrugere. Oamenii au putut vedea zona în care va fi amenajat un loc de joacă, cu fonduri UE, prin GAL, în cadrul viitorului parc, care se va amenaja vizavi de parcul central al cartierului, pe terenul unde se organiza odinioară „Focul lui Sumedru”.

La fel, acestora li s-a arătat designul chioşcurilor care mărginesc terenul parcului. Magazinaşele, care, în prezent, au un aspect deplorabil, vor fi realizate după un proiect identic pentru toate. De fapt, vor fi încorporate într-o construcţie comună, care va avea trecere către parc.

Faptul că încă n-a fost recepţionat parcul cu loc de joacă de pe strada Dragalina, care este finalizat din vară, a avut la bază un blocaj apărut la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Mai precis, ISC trebuie să pună la dispoziţia Primăriei o documentaţie pentru recepţia finală, lucru cu care a tot întârziat. „Odată cu darea în folosinţă a acestor spaţii, trebuie creată o conştiinţă socială: ele sunt ale dumneavoastră, sunt pentru dumneavoastră şi, dacă sesizaţi acte de vandalism, să sunaţi imediat la Poliţie. Nu mai putem să închidem ochii în faţa celor care strică lucrurile plătite pentru oameni cu bun simţ, pentru a se bucura de ele mulţi ani de acum înainte. Vă pot garanta că toate lucrările sunt de extra-calitate şi nu s-a făcut rabat la calitate pentru niciun produs. Sunt durabile, dar nimic nu rezistă la infinit în faţa vandalismului.”, a fost îndemnul city-managerului Ioana Marcu la implicarea comunităţii pentru a fi protejate investiţiile scumpe în parcuri. Mare parte din echipamentele de joacă pentru copii sunt producţie 2023.

PIAŢA GRUI. Sunt planuri şi pentru fosta Piaţă Grui. „Avem o documentaţie pentru conversia Pieţei Grui într-o clădire care avea, pe de o parte, un loc de joacă, o cantină pentru nevoiaşi, spaţiu de depozitare de mobilă veche, iar, pe de altă parte, apartamente pentru persoane care nu au unde locui, la etaj. Nu spun că aceşti oameni sunt neapărat răi, dar nu cred că ar fi indicat să locuiască deasupra unui loc de joacă pentru copii. Pentru noua strategie a GAL-ului avem în plan să convertim Piaţa Grui într-un centru pentru tineret. Din toate studiile pe care le avem a reieşit faptul că tinerii nu au un loc în care să se relaxeze în siguranţă şi să deruleze activităţi interesante: să joace biliard, bowling, cărţi. Să stea în siguranţă într-un loc unde nu este un bar şi care nu este un loc nepotrivit unor adolescenţi. Avem intenţia de a crea un astfel de spaţiu, care să aibă şi o secţiune de loc de joacă pentru copii, dar şi activităţi pentru adolescenţi şi un perete de căţărat. Este pretabil pentru tineri şi nu numai pentru tineri. În altă locaţie, pentru că piaţa este foarte generoasă, dorim să creăm facilităţi şi pentru persoanele de vârsta a doua şi a treia.”, a prezentat city managerul Ioana Marcu planurile pentru fosta Piaţă Grui.

TRANSPORTUL. Tot pentru Grui – a continuat Ioana Marcu -, dezbaterea pe marginea viitoarei strategii a GAL a scos în evidenţă lipsa transportului, în special, pentru copii, pentru a ajunge la şcoală. La fel, întâmpină dificultăţi de a ajunge în oraş cei care locuiesc pe tronsonul cuprins între strada Gruiului şi strada Richard. „Acest lucru va fi rezolvat printr-un proiect de mobilitate urbană, pe care îl avem acum în implementare, prin proiectul de achiziţie a opt microbuze şi patru autobuze şi înfiinţarea de staţii de aşteptare SMART.”, a mai afirmat city-managerul Ioana Marcu.

INSULE PENTRU GUNOIUL SELECTIV. Altă intenţie a Executivului: proiectul de înlocuire a tuturor ghenelor cu „insule” de colectare selectivă, dar doar pentru zona de blocuri. Fiecare proprietar de apartament va primi câte o cartelă, cu ajutorul căreia se deschide clapeta prin care va fi aruncat, în mod corespunzător, gunoiul, pe fiecare tip de deşeu prevăzut. „Sunt cinci categorii de reciclare şi vor fi şase containere, pentru că două sunt alocate gunoiului menajer, care are ponderea cea mai mare. Momentan, blocajul nu este la noi, ci la Ministerul Mediului, care nu a lansat în mod eficient achiziţia pentru containerele pentru reciclare selectivă. Este o achiziţie centralizată, la nivelul României.”, a continuat Ioana Marcu. „Dacă n-o să iasă la Ministerul Mediului, noi să o aplicăm pentru fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

  • O familie de întreprinzători apelează la sprijinul Primăriei pentru a deschide o afacere în Grui  

Oamenii i s-au plâns primăriţei de mizeria de la ghenele de gunoi, prezenţa căruţelor tot în zona platformelor de depozitare a resturilor menajere, vegetaţia sălbatică netăiată, haitele de maidanezi din cartier, parcări necorespunzătoare, construcţii neautorizate, mai multe bănci, lucrări întrerupte la trotuare, lipsa trotuarelor, fonduri europene destinate asociaţiilor pentru acoperişuri, eficientizare energetică, hidroizolaţie pentru fundaţie şi panouri fotovoltaice – cu condiţia ca tot blocul, nu doar o scară, să intre în proiect -, lipsa unui centru pentru adulţi cu dizabilităţi şi cazul femeii care creşte în jur de 30 de pisici în apartament, pentru soluţionarea căruia primăriţa şi-a fixat o întâlnire separată cu vecinii afectaţi.

Cea mai interesantă propunere a venit din partea a doi soţi întreprinzători, care doresc să investească în Grui. Aceştia deţin o companie înfiinţată în 2005, din Bucureşti, care a pornit cu servicii de consultanţă. „Dar s-a extins la consultanţă tehnică şi acum comercializează utilaje pentru construcţii second hand din marca Caterpillar. Noi avem, din 1994-1995, o proprietate în Bughea de Jos şi am fi interesaţi de zona Grui, în cazul în care putem începe o colaborare, în baza căreia noi să venim cu utilajele, să stabilim şi un loc de ITP utilaje şi reparaţii, să creăm locuri de muncă. Suntem investitori serioşi, de o anumită vârstă amândoi, suntem soţ şi soţie. Este o afacere de familie de peste 500.000 euro şi suntem interesaţi să venim în zonă. Am văzut pe studiu că partea cu locurile de muncă este foarte importantă. Există o preocupare, avem cum să colaborăm sau ne descurcăm singuri?”, a vrut să ştie musafira primăriţei Elena Lasconi.

Cei doi oameni de afaceri au fost invitaţi la Primărie, pentru a purta o discuţie în amănunt despre ce au nevoie aceştia şi ce le poate oferi administraţia locală: un ajutor de minimis şi punerea în legătură cu proprietarii care deţin terenuri industriale, întrucât Primăria nu are nicio suprafaţă disponibilă în Grui.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!