26.3 C
Campulung Muscel
08/09/2024

Licitaţia pentru stabilirea firmei care va curăţa oraşul de rozătoare, ţânţari, muşte şi căpuşe, amânată până se lămuresc primăriţa şi aleşii cum au fost calculate preţul şi redevenţa

O vară n-a fost suficientă pentru angajaţii Primăriei ca să pregătească, într-o manieră mulţumitoare, transferul activităţii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare către un operator privat, întrucât nici ADP, nici Edilul nu au competenţe în această materie. Altfel spus, nici serviciul public, nici societatea Consiliului Local nu au autorizare pentru a presta astfel de servicii. Iar un control de la A.N.R.S.C. a scos în evidenţă că n-ar fi legală activitatea derulată prin intermediul ADP. Prin urmare, Primăria va apela la o firmă profesionistă, care, la intervalele convenite cu partenerul de contract, va întreprinde măsurile de curăţare a oraşului de rozătoare, ţânţari, muşte şi căpuşe. Ultima etapă birocratică înaintea licitaţiei ar fi trebuit să se consume pe 30 august 2021, însă nici primăriţa n-a fost convinsă de preţul şi redevenţa calculate de subordonaţi.

Firma ar fi câştigat frumuşel şi ar fi plătit la buget puţinel

Primul vot solicitat Consiliului Local s-a produs pe 30 iunie 2021, când aleşii au aprobat studiul de oportunitate privind stabilirea modalităţii de gestiune a activităţii DDD în Câmpulung. Iar modalitatea de gestiune stabilită a fost cea delegată. Tot la finalul lunii iunie au primit votul favorabil Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului, indicatorii de performanţă, caietul de sarcini, modelul orientativ al contractului de delegare a gestiunii activităţii DDD.

Două luni mai târziu, la sfârşitul lunii august, procedura trebuia să continue cu alt vot din partea Consiliului Local, care dădea „undă verde” achiziţiei. Ordinea de zi a şedinţei din 30 august 2021 era deschisă de Fişa de date şi nivelul redevenţei aferente achiziţiei „Delegarea de gestiune a Serviciului de Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Deratizare”. Redevenţa anuală era fixată la 0,5% din cuantumul veniturilor, fără TVA, încasate de prestator din serviciile efectuate pentru municipalitate.

Prin contract, Primăria intenţionează să achiziţioneze: serviciile de dezinsecţie la clădiri, terenuri, pieţe, locuri de joacă, cimitir, unităţi de învăţământ, platforme de gunoi special amenajate; serviciile de dezinfecţie la pieţe, târguri, oboare, locuri de joacă, unităţi de învăţământ, platforme de gunoi special amenajate; servicii de deratizare la clădiri, terenuri, parcuri, spaţii verzi, târguri, oboare, şcoli.

Preţul la care se propunea a fi contractate prestaţiile enumerate se cifrează la 1.359.900 lei, sumă pe care am menţionat-o fără TVA, pentru că la aceasta şi-a raportat calculele consilierul local Constantin Ivan, a cărui intervenţie a condus la amânarea discuţiilor pe acest subiect. De ce? Pentru că şi primăriţei i s-a părut neclar, prin urmare, şi-a luat un răgaz de o lună pentru aprofundarea subiectului înainte de a da startul licitaţiei.

Ivan a remarcat că activitatea se vrea externalizată, întrucât, de mai mulţi ani, serviciul cu acest profil din cadrul Edilului CGA SA a fost desfiinţat. Iar acţiunile de igienizare de acest tip s-au desfăşurat sporadic şi nu peste tot unde este nevoie. Nu se fac la toate asociaţiile de proprietari, pe malurile râurilor, în parcuri şi în alte zone ale oraşului. Şi nu se fac nici la intervalele impuse prin lege. „Suma este extraordinar de rezonabilă, 1,3 milioane de lei, însemnând cam 270.000 lei anual, sumă care poate fi un venit foarte bun la o societate care este administrată de autoritatea locală, fie Edilul sau chiar şi ADP, care ar avea capacitatea să înglobeze o acţiune de acest gen.”, a precizat consilierul Ivan, care a avut următoarele nedumeriri: cum a fost fundamentat preţul plătit firmei, cele 1,3 milioane de lei pe cinci ani, ce solicitări şi ce activităţi au existat în anii anteriori, ca valoare şi volum, cum a fost fundamentată redevenţa de doar 0,5% pe an din încasările firmei, care, potrivit calculelor sale, înseamnă 1.200-1300 lei pe an, “o sumă foarte mică pentru o societate comercială”, a continuat Ivan, care a insistat ca la achiziţie să participe ADP sau Edilul.

Dacă Pătru era de faţă, ca să explice calculele neconvingătoare, probabil că nu se ajungea la amânarea subiectului

După ştiinţa Elenei Lasconi, ADP şi Edilul nu au dreptul să efectueze aceste servicii, lucru pe care toată lumea l-ar fi aflat dacă directorul Bogdan Pătru ar fi participat la dezbaterea aleşilor de la finele lunii august. Cum n-a fost prezent, şi-a luat o muştruluială în lipsă din partea şefei Executivului, care a taxat atât neparticiparea responsabilului, cât şi neclarităţile invocate de Ivan, prin amânarea discuţiilor şi a votului. „Eu propun să-l scoatem de pe ordinea de zi, pentru că nici eu nu sunt lămurită. Dacă nu este domnul Pătru, îmi pare rău pentru domnia sa. Data viitoare, să vină aici, pentru că vorbeam despre ceva legat de ADP. Şi dânsul se agita foarte tare, pentru că oamenii se plângeau de tot felul de insecte şi că nu poate… probabil că ştie să ne lămurească.”, a precizat şefa Executivului neconvinsă de puţinele informaţii oferite de directoarea economică Violeta Iarca.

Părtaşă la întocmirea materialului din care Constantin Ivan a extras cifrele neargumentate, şefa Direcţiei Economice spunea că preţul are la bază suprafaţa pe care trebuie să se intervină pentru realizarea lucrărilor, estimată la 411.000 de metri pătraţi. „Suprafaţa a fost stabilită în funcţie de Planul Urbanistic General care există la Primărie. S-a avut în vedere şi nivelul preţurilor practicate pe SICAP. În ceea ce priveşte procentul de redevenţă care se întoarce în bugetul local, după efectuarea cheltuielilor cu privire la DDD, cumva ne-am inspirat de la hotărârea pentru iluminat public şi am respectat acelaşi principiu. La iluminat public, redevenţa care se întoarce local este tot 0,5%.”, a informat directoarea Iarca.

Aceasta nu l-a putut lămuri pe Ivan nici la cât s-a ridicat cheltuiala în anii anteriori, întrucât plata s-a făcut din bugetul ADP-ului, nu al municipiului. „Dacă domnul Pătru ar fi fost aici, v-ar fi spus acest lucru. Noi, în ultimii ani, n-am plătit nimic din bugetul local. Totul s-a făcut prin Serviciul Administrarea Domeniului Public. Nu am aceste informaţii, dar, dacă este nevoie, o să mă informez şi o să vă comunic.”, a precizat Iarca.
Mai mult ca sigur, informaţiile le vor fi furnizate la următoarea şedinţă direct de Bogdan Pătru, a cărui absenţă a forţat-o pe Elena Lasconi să amâne votul şi, pe cale de consecinţă, demararea licitaţiei. O amânare în detrimentul cetăţenilor, pentru că s-au cam înmulţit şobolanii în oraş. Concluzia zilei, aparţinând secretarului Ramona Simion, este că ADP nu mai poate presta activitatea. „În urma controlului de la A.N.R.S.C. (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), ne-au pus în vedere că tot ceea ce ar putea să facă domnul Pătru nu s-ar face conform legii. Şi atunci ni s-a impus să facem delegarea acestui serviciu sau să înfiinţăm un serviciu al nostru. Soluţia cea mai simplă în acest moment a fost gestiunea delegată a acestui serviciu, nu gestiune directă. Gestiune delegată înseamnă să facem o procedură de licitaţie publică pentru concesiune. Gestiunea directă ar fi fost să înfiinţăm noi un serviciu şi să-l autorizăm, ceea ce, la acest moment, nu cred că este posibil.”, a precizat secretarul municipiului.

Dacă cifrele rămân aşa cum le-au fost prezentate consilierilor municipali la şedinţa din 30 august 2021, Primăria propune un preţ total al contractului de 1.618.281 de lei, plătit firmei pentru cinci ani de servicii prestate municipalităţii. Sau 323.656,20 lei pe an. La rândul ei, firma va achita anual 1.618,28 lei, valoare în privinţa căreia avem îndoieli că va suferi vreo modificare prin procedura de licitaţie, în cazul în care concurenţa lipseşte. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!