Constantin Niţu, directorul de la Financiar Urban, a fost prezent la şedinţa Consiliului Local din august, în care s-a aprobat preţul la care vor fi cumpărate acţiunile
Cel mai important proiect de hotărâre al şedinţei Consiliului Local Câmpulung de ieri după amiază a reprezentat, în esenţă, încă un pas în procesul revenirii Edilul la statutul său de societate 100% „de stat”. Executivul lui Liviu Ţâroiu a identificat următoarea modalitate de dobândire a calităţii de acţionar unic al Municipiului Câmpulung la operatorul local de apă şi canalizare. Suma de 3.340.046,25 lei, negociată, deşi termenul „negociere” este pretenţios, căci numai a negociere n-a mirosit discuţia între aleşii trimişi la tratative şi afaceristul Gheorghe Văsâi, să fie transferată din bugetul local al Câmpulungului la Edilul CGA SA, în vederea efectuării plăţii pachetului de acţiuni de 31% deţinut de societatea cu capital privat Financiar Urban SRL la capitalul social al societăţii Consiliului Local. Din nou, o formalitate care trebuia îndeplinită, după acceptarea preţului la şedinţa de la sfârşitul lunii august, preţ, care, la negocierile între părţi, a înregistrat o scădere cu numai 17.000 de lei faţă de valoarea estimată de expert. Intraţi în horă, aleşii este musai să joace, derulând restul procedurii care îi apropie de Raja Constanţa. Ce s-a discutat la şedinţa Consiliului Local de ieri după amiază, pe a cărei ordine de zi a fost inserat transferul celor 33,4 miliarde de lei vechi de la Primărie la Edilul, ca să poată plăti treimea lui Văsâi, vom relata într-o ediţie viitoare. Astăzi, ne vom opri la forma în care documentaţia a intrat în atenţia componenţilor Legislativului municipal şi la motivaţia care a stat la baza noii etape care face ca Edilul să redevină un operator integral public.
Odată cu achitarea preţului acţiunilor lui Văsâi, se micşorează distanţa între Câmpulung şi Constanţa
În afară de trecerea sumei necesare achitării preţului acţiunilor din bugetul Câmpulungului la societatea supusă din nou unei mari transformări, cel puţin de ordin juridic, după cea de acum zece ani, proiectul de hotărâre mai prevedea că: „Adunarea Generală a Acţionarilor (Consiliul Local Câmpulung) al SC Edilul CGA SA va desemna persoanele care să semneze documentele de transmitere a dreptului de proprietate asupra acţiunilor, să actualizeze Actul Constitutiv şi Statutul Societăţii potrivit modificărilor aduse capitalului social, în conformitate cu legislaţia în vigoare.”
Iniţiativa, fără discuţie, de importanţă, în contextul evenimentelor puţine şi terne care se întâmplă în municipiu, continuă ce s-a început cu un an în urmă: intenţia de aderare la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal Constanţa, care are ca operator Raja, o societate cu capital public. Intenţie condiţionată, aşa cum am precizat în toate relatările pe acest subiect, de „eliminarea” privatului din acţionariatul Edilului. Iar la această treabă s-a lucrat în 2017. Adică s-a contractat un expert care să evalueze pachetul de 31% deţinut de firma lui Gheorghe Văsâi, s-a identificat suma în buget din rezerve neconsumate, s-a negociat cu patronul de la Financiar Urban, s-a aprobat în Consiliu rezultatul negocierilor şi am ajuns în faza în care trebuie plătit preţul. Ce a fost în spatele poveştii… a fost şi probabil că înţelept este în anumite momente, cum este şi acesta, să priveşti înainte, căci şi aşa nu mai schimbă nimeni trecutul.
Autoarele referatului care a însoţit şi a explicat proiectul de hotărâre inclus în mapa şedinţei ordinare, programate pentru ultima zi de joi a lunii septembrie, au reluat firul evenimentelor cu cele stabilite pe 31 august 2017. Atunci, aleşii au aprobat cumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de Financiar Urban la Edilul, la o valoare totală de 3.340.046,25 lei (2.830.068 acţiuni x 1.1802 lei/acţiune). Redăm în continuare din documentul întocmit de directorul economic Violeta Iarca şi juristul şef Emiliea Ilie argumentaţia cu care Executivul a susţinut în faţa Consiliului Local propunerea de transferare a sumei reprezentând preţul tranzacţiei.
„SC Edilul CGA SA este o societate comercială pe acţiuni, de utilitate publică, a cărei organizare, funcţionare şi regim al investiţiilor este reglementat de Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, O.U.G nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr.111/2016 şi Legea nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice, cu modificările şi completările ulterioare.
În articolul 44, alineatul 2 din Legea nr. 51/2006, sunt prevăzute sursele de finanţare, printre care se regăsesc şi fondurile proprii ale operatorilor şi/sau fonduri de la bugetul local, în conformitate cu obligaţiile asumate prin actele juridice, pe baza cărora este organizată şi se desfăşoară gestiunea serviciilor.
Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede modalitatea de transferare a dreptului de proprietate în cazul societăţilor comerciale pe acţiuni. Astfel, potrivit articolului 98 din legea menţionată, ,,(1) Dreptul de proprietate asupra acţiunilor nominative emise în formă dematerializată se transmite prin declaraţie făcută în registrul acţionarilor, semnată de cedent şi de cesionar sau de mandatarii lor. Prin actul constitutiv se pot prevedea şi alte forme de transmitere a dreptului de proprietate asupra acţiunilor”.
Prin Contractul de cesiune nr.8055/05.10.2007, SC Edilul CGA SA, în calitate de cedent, a transmis dreptul de proprietate şi a cedat pachetul de acţiuni, în procent de 31%, către cesionarul SC Financiar Urban SRL, la o valoare nominală de 0,83 lei/acţiune. În această situaţie, în vederea reîntregirii capitalului social al SC Edilul CGA SA, Municipiul Câmpulung, în calitate de autoritate tutelară şi acţionar a 69% din capitalul social al acesteia, va proceda la transferul sumei de 3.340.046,25 lei, în vederea cumpărării pachetului de acţiuni.
De asemenea, articolul 35, alineatul 2, din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, prevede că: ,,Autorităţile deliberative pot hotărî asupra participării cu capital sau cu bunuri, în numele şi în interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, la constituirea de societăţi comerciale sau la înfiinţarea unor servicii de interes public local sau judeţean, după caz, în condiţiile legii.”
Suma de 3.340.46,25 lei se alocă de la bugetul local al Municipiului Câmpulung pe anul 2017 şi va conduce la majorarea capitalului social al SC Edilul CGA SA, Municipiul Câmpulung devenind astfel acţionar unic.”, astfel au sunat explicaţiile şefelor Economicului şi Juridicului despre necesitatea adoptării unei noi hotărâri, prin care să se aprobe transferul din bugetul local al sumei destinate răscumpărării acţiunilor partenerului privat. „E.M.”