5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Externalizarea serviciului de audit al Primăriei, sugestia lansată în timpul unui control de la Ministerul de Finanţe

Organigrama şi statul de funcţii ale Primăriei Câmpulung au trecut în acest an prin cinci modificări. Prima, la începutul anului, când, la propunerea primăriţei Elena Lasconi, Consiliul Local a votat noua grilă de personal, rezultat al unei reorganizări ajunse în instanţă. De două ori, cele două documente au fost rectificate, prin revenirea la forma iniţială, ca urma a hotărârilor judecătoreşti ale Tribunalului Argeş, care au suspendat măsurile de restructurare a 13 posturi de agenţi de pază ai Poliţiei Locale şi a celui ocupat de Marcel Pârşan la Compartimentul Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă. A patra oară când aleşii au umblat la schema de personal a Primăriei a fost ca urmare a unei dispoziţii a fostului prefect Emilia Mateescu, prin care au fost tăiate cinci din cele zece posturi înfiinţate la Compartimentul Fonduri Europene. Al cincilea vot acordat pe marginea organigramei s-a produs pe 30 august 2021, când au fost desfiinţate Compartimentul Audit Intern şi funcţiile publice de auditori, unul cu grad profesional superior, altul, asistent. Niciuna dintre cele două funcţii nu era ocupată, întrucât singurul angajat al compartimentului, Daniela Bănuţă, a ales să părăsească Primăria în acest an, odată cu sora sa, Gabriela Chelu, de la Protecţie Civilă, retrasă la pensie. Daniela Bănuţă, angajată la Primărie de Călin Andrei, mai întâi la Stare Civilă, promovase la Audit după pensionarea Mariei Mocanu.

Elena Lasconi: „Cea mai bună soluţie recomandată de cei de la Ministerul de Finanţe a fost externalizarea”
Primind o întrebare din partea opoziţiei social-democrate, prin vocea lui Ciprian Neculăescu, privind câştigul pentru instituţie prin desfiinţarea celor două posturi şi prin externalizarea serviciului, Elena Lasconi a avut următoarea replică. „Câştigul ar fi că lucrăm cu specialişti. Anul trecut, în decembrie, am avut un control de la Ministerul de Finanţe tocmai pentru audit. Mi s-a comunicat că, dacă vrem ca un compartiment de audit să funcţioneze, auditul ar trebui să ajute primarul şi aparatul de specialitate al primarului, pentru a ajuta, de fapt, comunitatea. Aici nu s-a întâmplat asta. Asta s-a constatat într-un raport gros, pe care, dacă vreţi, puteţi să-l studiaţi, pentru că sunteţi consilieri locali. Ni s-a comunicat următorul lucru: dacă vrem un departament eficient de audit, avem nevoie de trei angajaţi. Trei angajaţi aici, încă trei la spital, sunt şase, cheltuială în plus. Pe piaţă există o criză de persoane care să fie specializate pe audit. Atunci cea mai bună soluţie, pe care ne-au recomandat-o şi cei de la Ministerul de Finanţe, a fost externalizarea, ca să lucrăm cu profesionişti. Cu aceşti oameni eu chiar cred că putem să facem treabă.”, a precizat primăriţa.
Cea care i-a recomandat externalizarea serviciului a fost chiar şefa auditului pe ţară, prezentă la controlul de la Câmpulung. „Dânsa mi-a comunicat că aceasta este cea mai bună soluţie şi eu merg pe mâna ei. Dacă am fi avut un departament cu un singur om, pentru că pe al doilea s-ar putea să nu-l luăm prin concurs, fiind criză de persoane specializate, oricum, n-ar fi fost eficient şi ar fi trebuit să angajăm în egală măsură şi la spital. Adică şase salarii date unor persoane care să nu facă performanţă, în loc să facem prin externalizare pentru toate unităţile noastre în subordine.”, a adăugat aceasta.

Tot şefa auditului pe ţară a sugerat şi soluţia de aderare a Municipiului Câmpulung la sistemul de cooperare pentru audit public intern, prin semnarea Acordului de cooperare pentru organizarea şi exercitarea activităţii de audit public intern, în care Filiala Judeţeană Argeş a A.Co.R. are calitatea de structură asociativă organizatoare.

Cele două posturi ale compartimentului Primăriei erau „insuficiente pentru auditarea UAT Câmpulung, care are un număr de 23 de autorităţi publice, auditarea acestora fiind obligatorie din trei în trei ani.”, este argumentul Primăriei, care a optat pentru a se conforma sugestiilor primite în timpul controlului. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!