21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Câmpulung, lovit din nou de blestemul apelor!

Ploile torenţiale au măturat în ultimele zile o mare parte din ţară, iar municipiul Câmpulung şi comunele limitrofe nu au fost ocolite de necazuri. În noaptea de 28 spre 29 august, după o „rupere de nori” care a durat câteva ore, canalizările din urbea musceleană au cedat din nou, iar străzile nici nu s-au mai văzut de atâta apă, în unele locuri fiind adevărate bălţi.

Mai mult decât atât, potopul a provocat pagube materiale majore în mai multe gospodării din Câmpulung şi comunele limitrofe, iar pompierii militari au intervenit pentru a evacua apa ajunsă chiar până în casele oamenilor şi a decolmata mai multe podeţe.

 

Bălţi, nisip, bolovani şi mizerii pe străzile din Câmpulung

Nori ameninţători de furtună au fost pe parcursul întregii zile de sâmbătă în zona Câmpulung, însă, furia naturii s-a dezlănţuit după lăsarea întunericului. Parcă s-a rupt cerul deasupra Muscelului, cu descărcări electrice ce semănau cu adevărate focuri de artificii, în timp ce precipitaţiile au măsurat peste 30 de litri pe metrul pătrat, iar în unele zone aversele au ajuns chiar la 60-70 de litri pe metrul pătrat. După câteva minute apele s-au revărsat, iar de pe versanţi viiturile au pornit-o la vale angrenând tot ce prindeau: pietriş şi bolovani, lemne, gunoaie de tot felul. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când plouă abundent, canalizările n-au făcut faţă, iar centrul municipiului Câmpulung şi alte zone „concave” din oraş s-au transformat în adevărate bălţi, alimentate din plin de şuvoaiele ce curgeau cu repeziciune de pe platoul Grui şi Creţişoara. Aşa se face că, în numai 20 de minute, străzile s-au pierdut sub ape care, pe alocuri, au depăşit o jumătate de metru.

 

Strada Cuza Vodă, cea mai afectată de potop

Cea mai afectată stradă a fost Cuza Vodă, unde au fost inundate peste 40 de gospodării, iar pompierii au intervenit cu „cinci autospeciale de intervenţie, 1 MM şi 10 subofiţeri”, potrivit ISU Argeş, pentru a evacua apa. Mai mult decât atât, „schimbarea personalului din tura de serviciu s-a efectuat cu deplasarea efectivelor care intră în tură la faţa locului”. În aceste condiţii, primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a gestiona situaţia în condiţii „profesioniste”, ca să spunem aşa, dar şi pentru a face un bilanţ al pagubelor. „În urma ploii torenţiale de azi noapte (n.r. 28 spre 29 august) au fost inundate peste 30 de gospodării din Câmpulung, de pe strada Cuza Vodă (în urmă cu aproape 40 de ani s-a mai întâmplat aşa ceva). Pompierii, ADP, Edilul au acţionat toată noaptea şi încă se lucrează. Am convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a face bilanţul exact al pagubelor. De asemenea, trebuie să găsim urgent o soluţie să nu se mai întâmple aşa ceva. Strada s-a asfaltat în urmă cu câţiva ani fără să se amenajeze şanţurile, rigolele iar canalizarea nu a fost dimensionată pentru nevoile zonei. Din păcate, câmpulungenii au de suferit. O stradă reabilitată înseamnă: apă, canal, gaze, rigole, iluminat, camere de supraveghere, cabluri îngropate şi pistă de biciclete – acolo unde lăţimea străzii permite. E adevărat că va fi şantier, va fi deranj, însă numai aşa vom face o stradă cu care ne vom mândri cel puţin 15 ani. Altfel, tot cârpeală se va numi. Tot în cursul zilei de azi echipele ADP vor curăţa străzile de pietrişul antrenat azi noapte de torenţi.”, a precizat duminică dimineaţă Elena Lasconi. Narcis Manole

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!