24.2 C
Campulung Muscel
August 3, 2021

Portret de conţopist la Primărie: puturos, şpăgar şi greu de concediat

Îşi bat joc de serviciul bun cu care s-au pricopsit nu datorită competenţei, căci competenţa n-a fost criteriul căutat de Liviu Ţâroiu în momentul rotunjirii colectivului cu exemplare care frizează cu motivele fofilării de la sarcini. Şi chiar de la program, căci sunt la modă în Primăria Câmpulung absenţele din raţiuni medicale, justificate prin stresul la care sunt supuşi îmbolnăviţii de cerinţele primăriţei de a-şi face treaba. Am avut, săptămâna trecută, o declaraţie în premieră a unui primar, care face apel la medicii de familie de a nu mai fi complici fraudei din bani publici cu care se plătesc mofturile subalternilor chiulangii. Dintre toate situaţiile în care Elena Lasconi şi-a descărcat amarul, asta mi s-a părut cea mai justificată să ajungă în presa naţională: un primar din România implorând medicii de familie să nu le mai dea concedii medicale false angajaţilor Primăriei, ca să aibă cu cine munci.
Pe parcursul dialogului, primăriţa nu i-a scos din „puturoşi” pe piloşii înghesuiţi de fostul primar în slujbe sigure, în care erau învăţaţi să piardă vremea la tavernele din centru ori să-şi vadă de afacerile personale. „Un puturos”, „alt puturos”, „încă un puturos”, astfel îşi descrie Lasconi o parte a colectivului, după ce a început să-şi cunoască personalul recrutat în funcţie de relaţiile cu primarul şi cu partidul. Cu partidele, de fapt, căci frăţia politică PSD – PNL este responsabilă de umplerea Primăriei de trântori.
Ţâroiu minţea cu sfruntare atunci când spunea că n-are pe cine să angajeze, căci nu mai sunt oameni buni în oraş. Unii dintre conţopiştii din privat ar fi tentaţi să-şi lase job-urile istovitoare şi prost plătite pentru un serviciu la Primărie, pe care leneşii descoperiţi de Lasconi nu-l apreciază. Dar n-au făcut pasul ştiind că sunt aranjate concursurile de angajare în toate instituţiile subordonate administraţiei publice. Păi, dacă unul a încercat şi acum să-şi treacă o favorită pe sub nasul lui Lasconi! Oamenii aceştia sunt bolnavi! Dar nu de concediu medical. Ascultând-o pe Elena Lasconi povestind despre tentativa lui Bădiţa, şeful Socialului – un ins care câştigă peste 10.000 de lei lunar -, de a o trage pe sfoară divulgând subiectele unei protejate, nu ştii cum să reacţionezi. Să râzi de prostia ăluia… să te enervezi de hoţia ăluia… care face ce i s-a permis să facă în timpul altui primar. Dacă numai potlogăriile au funcţionat!
Uitaţi-vă la Spitalul Câmpulung, unde doctorii şi asistentele nu se mai pot plânge de salarii de mizerie. Cu toate acestea, n-au dispărut nici greaţa, nici şpaga. Iar pandemia a adus nişte splendori auto în curtea Spitalului, COVID-ul echivalând, pentru unii, cu bunăstarea.
Îţi creşte tensiunea subit auzind că puturoşii şi şpăgarii nu pot fi concediaţi. Nu ca în privat unde, dacă patronul are cu cine să te înlocuiască, ia decizia de azi pe mâine. Cică la Primărie, dacă n-ai de gând să-i restructurezi postul, cum a procedat Lasconi ca să scape de Pârşan şi Corleanu, cei care iau în derâdere serviciul trebuie să parcurgă o procedură care se întinde pe durata a doi ani, ca să poată fi daţi afară. Ce nedreptate! Ştii că insul nu-şi face treaba, lipseşte, te sfidează ca superior, sfidează cetăţenii, cum a fost cazul amărâtului pus pe drumuri, timp de o săptămână, pentru o adeverinţă de rol, şi primarul nu poate să ia măsuri cu obrăznicătura! Care pe ea o pune într-o lumină negativă, căci omul este nemulţumit de primar, într-un final, nu de Soare, de la Agricol, căruia nu-i stă capul la roluri din cauza blestematei de unghii ce-i străpunge degeţelul rotofei.
Gustul de pelin al celor opt luni de mandat n-are a face – susţine Lasconi – cu sărăcia bugetară moştenită, nici cu lipsurile oraşului, căci le ştia dinainte de alegeri, ci cu oamenii care o înconjoară. A debutat în Primărie cu campanii denigratoare şi plângeri la DNA, Curtea de Conturi şi Poliţie, având în spate rude şi parteneri de viaţă chiar ai unor angajaţi ai instituţiei. Ce aprig s-a manifestat contra ei o anonimă a fostului Consiliu Local, Nora Andreea Bădescu (Fărcăşanu, la începutul mandatului 2016-2020, în timpul căruia s-a căsătorit), a cărei unică realizare în legislatura trecută a fost angajarea soţului în Primărie, la Investiţii – Achiziţii. Femeia asta, în loc să bage bărbia în piept că, împreună cu Ţâroiu, şi-a aranjat bărbatul la Primărie, s-a trezit să mârâie pe Facebook împotriva noii şefe a acestuia.
Alt cruciat, frate al surorilor Chelu şi Bănuţă, două valori pierdute în acest an de colectivul Primăriei, şi-a descoperit pasiunea pentru scris. Scrisul unor plângeri împotriva Elenei Lasconi, care, în loc să vadă cum despotmoleşte instituţia din mocirla corupţiei, stă de declaraţii date anchetatorilor, căci n-are încotro. Când ea duce muncă de lămurire cu patronii localurilor la care obişnuieşte să servească masa, care refuză să-i ia banii! Asta pentru că, probabil, nu le luau banii nici aleşilor de dinainte şi au impresia că Lasconi este la fel. La început, a fost uluită de plăcerea proprietarilor de a o avea client, plăcere care echivala cu o consumaţie gratuită. „Înţeleg, dacă sunt un client fidel, să-mi faceţi o reducere, ca la orice client fidel.”, a fost singura concesie acceptată. Dar a consuma, fără să plăteşti, pentru că aşa au fost obişnuiţi, este o atitudine de activist de partid, susţine primăriţa. Eventual, să vii şi cu o grămadă de oameni după tine şi să mănânce şi aceia gratis.
Atenţia ei la detalii are şi accente de susceptibilitate, poate, exagerată, zicem noi din exterior, nefiind în locul ei. Teama permanentă că i se întind capcane a făcut-o să ceară ca în biroul ei să nu intre nicio mapă închisă, niciun document în ţiplă, ca să fie sigură că între foi nu sunt vârâţi bani, pentru a o compromite.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!