După ce a transformat o garsonieră din blocul 17, în care locuia fără forme legale, într-un focar de infecţie, o femeie cu probleme psihice, originară din Schitu Goleşti, a fost evacuată, săptămâna trecută, de reprezentanţi ai Primăriei Câmpulung, care este proprietarul locuinţei. Cum acesta este un caz social, autorităţile au făcut demersurile necesare pentru ca femeia să fie mutată în comuna natală, în casa părinţilor săi, urmând să fie monitorizată în permanenţă de Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Schitu Goleşti.
Locuia cu 15 pisici
Femeia în cauză se numeşte Gheorghiţa Joiţa şi a devenit cunoscută la Câmpulung după ce, de mai mulţi ani, mătura străzile şi trotuarele, prin diferite zone ale oraşului, fără să ceară un ban de la cineva. Aveai impresia că ar confunda covorul din sufragerie cu asfaltul de pe stradă, pentru că nu voia ca în urma sa să rămână nici cea mai mică urmă de mizerie. În fiecare dimineaţă, înarmată cu mătură, făraş şi mănuşi, se punea pe treabă şi nimic nu o mai putea opri. Nu spunea nimic, nu cerea nimic, ci, cufundată într-o linişte înţeleasă numai de ea, voia să dea luciu la tot ce îi ieşea în cale. De aproape şapte ani, a fost agreată să locuiască într-o garsonieră din blocul 17, chiar dacă nu avea forme legale. Iniţial, locuinţa i-a fost repartizată fratelui ei, însă acesta a fost dat afară pentru că nu şi-a mai plătit chiria. Dacă pe stradă era obsedată de curăţenie, acasă lucrurile stăteau tocmai invers. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Câmpulung au efectuat o anchetă socială şi au constatat faptul că Gheorghiţa Joiţa locuia într-o mizerie de nedescris, alături de 15 pisici, garsoniera fiind un adevărat focar de infecţie. Ca urmare, s-a luat decizia evacuării, fapt care s-a şi întâmplat, săptămâna trecută, pe 20 mai. „Dânsa a stat aici, într-o garsonieră, fără forme legale. A fost evacuată de Primărie astăzi, pentru că a avut 15 pisici, era un focar de infecţie! Oamenii de la ADP au strâns lucrurile şi le-au pus acolo lângă bloc. Trebuie dusă la domiciliul ei de la Schitu Goleşti, pe strada Valea Pechii, nr. 129. Doamna primar a luat legătura cu domnul primar de la Schitu Goleşti, iar domnul primar a trimis o echipă de la Primărie şi pe colega de la Asistenţa Socială, iar aceştia o vor duce la domiciliul din Schitu Goleşti care se găseşte pe buletin.”, a declarat Cătălin Bădiţa, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Câmpulung.
Primăria Schitu Goleşti i-a reparat casa părintească
Femeia este originară din comuna Schitu Goleşti, acolo unde are şi domiciliul din buletin. În cele din urmă, ca urmare a implicării serviciilor sociale din cadrul primăriilor Schitu Goleşti şi Câmpulung, Gheorghiţa a ajuns la casa părinţilor săi. „Până la urmă, s-a găsit o soluţie, femeia a fost dusă la casa părintească, iar reprezentanţii Asistenţei Sociale se vor asigura că aceasta primeşte îngrijirea necesară, urmând să fie monitorizată. Are şi fratele acolo şi, conform Codului Civil, rudele de până-n gradul IV au obligaţia să aibă grijă de ea.”, a mai precizat Cătălin Bădiţa. „Este adevărat că are domiciliul pe Schitu Goleşti, dar locuieşte la Câmpulung, în acea garsonieră, am înţeles fără forme legale, de şapte ani. Fiind că a fost evacuată, am venit să o ducem la domiciliul unde aveau părinţii ei casa, care fost renovată cu ajutorul Primăriei. Ea are o pensie de handicap, deci are probleme de sănătate şi trebuie ajutată. O să o sprijinim în continuare, o vom monitoriza şi sper că o să fie totul bine. Am fost întâi la fratele ei şi am vorbit. Acesta stă cu o concubină, iar casa mamei e liberă, ea o să locuiască singură. Este locuibilă, noi, Primăria, i-am reparat locuinţa.”, a completat Camelia Mariana Luca, reprezentant SPAS Schitu Goleşti.
Garsoniera, în acte, era liberă
Legat de acest caz, a venit cu precizări şi consilierul local Andreea Ionescu: „Garsoniera în care doamna locuia ilegal a fost atribuită anul trecut (înainte de Lasconi), căci în acte era liberă; doamna nu poate beneficia de ajutor social din partea Câmpulung având domiciliul pe Schitu Goleşti; banii publici nu se pot cheltui fără justificare. Pentru toţi miloşii cu inima ruptă de acest caz, vă anunţ că există peste 700 de dosare pentru locuinţă, în curs de analiză, majoritatea aparţinând familiilor cu copii, foştilor copii instituţionalizaţi, familiilor cu copii cu handicap, plus alte cazuri la fel de grave şi dureroase. Am văzut poze din garsonieră, focar de infecţii, nu se poate descrie corect ceea ce era acolo. Faptul ca aceste poze nu sunt publice, ţine de respectarea integrităţii persoanei şi de bun simţ.” Alex BARBU
Articolul precedent
Articolul următor