Sensul giratoriu de la „Dinicu Golescu” a fost din nou decorul unui scheci având ca protagonişti câţiva poliţişti, de data aceasta, locali şi un boschetar cunoscut în târg. Înainte de a povesti tărăşenia, pe care este musai s-o vizionaţi în clipul ataşat acestei relatări, pe pagina de Facebook a ziarului – fiind medicament pentru posomoreală -, insistăm din nou asupra utilităţii camerelor video. Dacă n-am fi avut camere video, n-ar fi fost prinşi hoţii care au furat banca de la Colegiul „Dinicu Golescu”, n-ar fi fost depistat şoferul TIR-ului care a produs pagube sensului giratoriu, unde n-avea ce căuta, n-ar fi fost descoperită fapta unor derbedei care au încercat să sară, noaptea, gardul noului loc de joacă de pe strada Dragalina şi atâtea şi atâtea delicte comise cu zecile într-o săptămână. Din păcate, nu au răbdare cei de la dispecerat, unde sunt concentrate monitoarele, pe care rulează imaginile surprinse de sistemul de supraveghere video al municipiului, să urmărească toată activitatea contravenţională săvârşită într-un oraş populat parcă de sălbatici. Se produc un puhoi de distrugeri săptămânal, fenomen care justifică extinderea reţelei de camere, aşa cum intenţionează municipalitatea.
Revenind la scena petrecută, de curând, în sensul giratoriu de la „Dinicu Golescu”, proaspăt amenajat şi proaspăt afectat de faptele intenţionate ale unor „binevoitori”, personajele sunt următoarele: un boschetar – ne scuzaţi expresia, dar aceasta-i eticheta aplicată amărâtului care hoinăreşte prin oraş băut – şi un echipaj al Poliţiei Locale. Despre care nu vom spune nimic de rău, căci agenţii Primăriei şi-au făcut treaba. Cum şi-au făcut-o, însă, stârneşte o bună dispoziţie colectivă. În continuare, aveţi relatarea (încă) unui episod din serialul câmpulungean „Viaţa bate filmul”.
- Boschetarul, cel mai probabil, beat se plimbă pe carosabil, prin faţa maşinilor în mişcare, până se decide să smulgă planta
Scena întâi. Datorită camerelor video, care înregistrează acţiunea din sensul giratoriu de la „Dinicu Golescu”, poliţiştii locali l-au prins rapid pe nevoiaşul fără adăpost, care hălăduieşte prin târg şi mai şi strică pe deasupra. Insul fără rost în viaţa asta apare în filmare venind dinspre bloc şi, după mersul împleticit, pare „abţiguit”. Traversează pe trecerea de pietoni, însă, la jumătatea traseului către Vila Iorgulescu, abandonează „zebra” şi se îndreaptă glonţ către rondul abia amenajat din sensul giratoriu, care, cu o săptămână înainte, a mai trecut printr-o pagubă.
O ia, pur şi simplu, ca vita prin lucernă, pe carosabil, riscând să fie lovit de un autoturism, într-o zonă a oraşului cu trafic ridicat. Merge pe stradă, se opreşte, se scotoceşte prin buzunare, aruncă o privire spre rondul înverzit, în mijlocul căruia tronează o hortensia solitară. Maşinile trec pe lângă individul postat pe carosabil, care nu se hotărăşte ce vrea să facă. La un moment dat, se îndepărtează de rond şi dispare din cadrul imaginii filmate. După câteva minute, reapare în peisaj, din zona în care, săptămâna trecută, au avut parcate poliţiştii maşinile, din cauza cărora TIR-istul nu s-a putut încadra în sensul giratoriu, fiind forţat să se suie pe bordura de-abia montată.
Traversând din nou haotic, printr-un loc nepermis, ajunge în faţa unei maşini şi tot boschetarul este cel care îl „ceartă” pe şofer, gesticulând agitat că i-a întrerupt „plimbarea”. Ceva i-a zis şi şoferul, care a oprit în dreptul lui. Nici de data aceasta nu părea că omul ar şti ce vrea. Se opreşte la marginea rondului, îşi bagă iar mâinile în buzunar şi se clatină, aproape să cadă pe spate. Se uită bezmetic în toate direcţiile, după care se decide: pătrunde pe rond şi, cu o mişcare rapidă, smulge floarea. Trece strada pe unde nu trebuie, fără să se uite în dreapta şi în stânga, şi dispare în aceeaşi direcţie din care a venit: zona din faţa blocului aflat peste drum de „Dinicu Golescu”.
- Poliţistul i-a dat un „picior de ajutor” delincventului, bătătorind pământul cu pantoful
Scena a doua. Trei poliţişti locali ajung, cu Duster-ul de serviciu, la „locul faptei”, unde apare şi turmentatul având într-o mână o sacoşă, iar în cealaltă, planta jumulită de pe spaţiul verde. Poliţiştii se deplasează către rond pe trotuar, însă ameţitului n-au avut ce să-i facă pentru a-i dirija deplasarea pe spaţiul sigur pietonilor: a mers şi pe carosabil, şi pe trecere, pe care a traversat fără să-i pese câtuşi de puţin de maşinile venite dinspre pod. Şi-i tot dădea înainte către „Dinicu Golescu”, când, strigat de unul dintre cei trei poliţişti, s-a întors. Agentul i-a arătat spaţiul verde, unde trebuia să ajungă nefericitul cu planta, pentru a o pune la loc. Dar, pesemne, acesta uitase de unde o şterpelise.
Asistat de un membru al echipajului, care i-a indicat cu degetul locul din care fusese smulsă hortensia, bărbatul a executat comanda plantării ei la loc, ajutat de angajatul Poliţiei Locale. Din cauza stării bahice a făptaşului, care, neputându-şi ţine echilibrul în poziţia necesară aşezării florii în gaura din care fusese smulsă, acestuia i-a luat ceva timp ca să repare ce a stricat.
Oricum, hortensia agresată şi para-agresată a avut de suferit, o parte din ea, desprinsă de tufă, fiind aruncată de poliţist pe gazon. Văzându-l pe grădinarul de ocazie cum se chinuieşte s-o fixeze la loc, agentul s-a pus pe bătătorit cu piciorul pământul scormonit de „sancţionat” cu câteva minute de muncă în folosul comunităţii. Angajatul Primăriei s-a făcut util, dându-i o mână de ajutor, de fapt, „un picior de ajutor” contravenientului, căruia nu-i reuşeau deloc manevrele de repoziţionare a florii distruse de atâta „frământat”. Astfel s-au derulat sarcinile celor doi cât a durat operaţiunea de corectare a faptei antisociale: autorul distrugerii bunului public a moşmondit să potrivească floarea în „groapă”, iar poliţistul şi-a murdărit galoşii, bătătorind pământul care o fixa. Făptuitorul n-a scăpat până n-a înfipt în pământ şi firul de hortensie desprins de grup şi repus pe poziţie, probabil, de fantezie, căci viaţă lungă nu poate avea.
Povestea cu final fericit pentru rondul având ca moţ o biată hortensia victimă a smotocelii şi călcatului în picioare, acţiunile celor două personaje din filmare – ceilalţi doi poliţişti locali fiind observatori de pe margine – arată aşa: agentul Primăriei îşi şterge tacticos pantofii pe gazonul „brutalizat” şi el de jucatul în picioare pentru acţiunea de replantare a florii. Iar boschetarul, luat cu ameţeală de cât a stat chircit, a purces la drum, clătindu-se serios, pe un număr nedefinit de cărări. Poliţiştii n-aveau ce să-i facă. Era inutil a-i aplica o amendă. Cu ce era s-o plătească? Cu vaporii alcoolului?
Noi am postat pe pagina de Facebook a ziarului varianta scurtă a întâmplării, durând ceva mai mult cele două filme: primul cu smulgerea plantei, al doilea cu replantarea ei. Filmuleţul, după cum vă veţi convinge, este terapie curată pentru indispoziţie.
Magda BĂNCESCU