13 C
Campulung Muscel
04/10/2024

Bătăuşul cu crosa, executat pentru cheltuielile cu spitalizarea victimei

Bătăuşul cu crosa de golf, din Poienari, a fost acţionat în instanţă de unităţile medicale care l-au îngrijit pe cel pe care l-a nenorocit pe viaţă, pentru recuperarea contravalorii tratamentului medical. Victima a avut nevoie de 110 zile de îngrijiri medicale şi a rămas cu sechele pe viaţă, care-l împiedică să ducă un trai normal, fiind nevoit să se descurce cu o pensie de invaliditate şi una de handicap. Până în prezent, două spitale au obţinut, prin intermediul birourilor specializate, executarea silită a agresorului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în dosarul în care a fost condamnat, fiind părţi civile şi Spitalul Câmpulung, dar şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Argeş.
Este vorba despre cazul lui Nicolae Kacenco, de 52 de ani, din Poienarii de Muscel, care a ajuns în stare gravă la spital, pe 12 martie 2017, după ce a fost lovit puternic în cap cu o crosă de golf de iubitul fostei concubine, în urma unui conflict spontan, pe fondul unor neînţelegeri privind partajarea unor bunuri. Agresorul a fost Costache Miron, de 45 de ani, care a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu executare.
Când a fost lovită, victima încerca să-şi ia “rămas bun” de la copilul său
În rechizitoriul depus de Parchet la Judecătoria Câmpulung, prin care Costache Miron a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală, se prezintă care a fost situaţia de fapt. Pe 12 martie 2017, la ora 17.16, Poliţia Câmpulung a fost sesizată, prin intermediul 112, de către Ionuţ Peronel Cîrstea, cu privire la faptul că la locuinţa Florinei Lungu, din Poienarii de Muscel, a izbucnit un scandal generat de o stare conflictuală mai veche şi că, în această altercaţie, Nicolae Kacenco a fost lovit în zona capului de către Costache Miron. Agresorul a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală, pe 5 iunie 2018, când Judecătoria Câmpulung a admis rechizitoriul Parchetului, respingând cererea victimei de încadrare a faptei ca tentativă de omor.
Începând cu 2006, Nicolae Kacenco a avut o relaţie de concubinaj cu Florina Lungu, din Jugur, în urma căreia a rezultat un copil. Cei trei au locuit la mama concubinei, Kacenco contribuind cu bani la renovarea locuinţei, precum şi la achiziţionarea mai multor bunuri comune. În anii anteriori, cei doi au fost de mai multe ori în Suedia, timp în care minorul a fost supravegheat de bunicii materni.
La începutul lui 2017, relaţia de concubinaj dintre cei doi s-a încheiat, iar Kacenco a revenit la casa sa din satul Poienari. Florina Lungu s-a implicat într-o nouă relaţie cu Costache Miron. După despărţire, relaţia dintre cei doi a rămas normală, păstrând legătura, mai ales în beneficiul copilului, la a cărui creştere şi educare au contribuit împreună. Kacenco obişnuia să-şi viziteze copilul la domiciliul mamei sale, ocazie cu care l-a cunoscut şi pe actualul iubit al fostei concubine, pe Costache Miron. În acest context, vacanţa de primăvară din martie 2017, copilul a petrecut-o la tată, la Nicolae Kacenco, 12 martie fiind ziua în care l-a încredinţat mamei. Apoi, acesta a luat masa şi a consumat alcool cu mai multe cunoştinţe la locuinţa lui Ionuţ Peronel Cîrstea, vecin cu Florina Lungu.
La plecare, în jurul orei 17.00, Nicolae Kacenco i-a cerut fostei concubine, prin intermediul fiului acesteia din prima căsătorie, să-i restituie o roabă şi un grătar metalic. Ca urmare a refuzului, între Kacenco şi fosta iubită au avut loc discuţii contradictorii, cu proferări de ambele părţi de expresii jignitoare şi vulgare, care au degenerat în scandal, aducându-se în atenţie şi neînţelegerile anterioare, privind partajarea bunurilor comune dobândite în perioada concubinajului.
În principal, scandalul s-a desfăşurat între Florina Lungu şi fratele ei, amic cu Kacenco, acesta din urmă având o participaţie secundară, până la un moment dat. Când din locuinţa concubinei a ieşit Costache Miron, înarmat cu o crosă metalică de golf. Fără a scoate vreun cuvânt, fără a-i reproşa lui Kacenco vreo conduită neadecvată, l-a lovit puternic, o singură dată, în zona capului. În momentul agresiunii, Kacenco era în exteriorul curţii fostei sale concubine, lovitura fiindu-i aplicată de Costache Miron din curte, peste gardul împrejmuitor. Lovitura a avut o aşa intensitate, încât crosa metalică de golf s-a rupt în două bucăţi, mânerul lovindu-se de partea superioară a gardului, atenuând astfel un pic şocul.
Instanţa a consemnat că, la momentul când a încasat lovitura, Kacenco nu era implicat activ în scandal, acesta intenţionând să îşi ia “rămas bun” de la copilul său, pentru acest motiv apropiindu-se de gardul împrejmuitor al fostei iubite.
În urma loviturii primite, Nicolae Kacenco a căzut, fiind găsit în stare de inconştienţă de cei de la Ambulanţă, care l-au transportat la Spitalul Câmpulung. Ulterior, în urma analizării situaţiei medicale, s-a constatat gravitatea acesteia, fiind transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, unde i-au fost efectuate investigaţii amănunţite, iar a doua zi, pe 13 martie 2017, a fost mutat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti. Pe 22 martie 2017 a fost supus unei intervenţii chirurgicale, la Secţia Neurochirurgie.
Din documentele depuse la dosarul medical de cele trei unităţi sanitare care l-au îngrijit, s-a constatat că Nicolae Kacenco a prezentat TCC (traumatism cranio-cerebral) acut deschis, comoţie cerebrală, deficit motor membru pelvin drept, TCC mediu, fractură cu înfundare parechimatoasă stângă, contuzie hemoragică fronto-parietală parasangitală stângă cu fin edem în contact cu sinusul sagital superior, TCC parietal, grav, fractură cominutivă parietal stâng cu dilacelare cerebrală subadiacentă, hemipareză dreaptă predominant crurală. Leziunile traumatice au pus în primejdie viaţa lui Kacenco, care, la momentul pronunţării Judecătoriei Câmpulung, pe 12 martie 2019, se deplasa cu greutate, resimţind probleme medicale la nivelul piciorului stâng şi a mânii drepte, mergând sprijinit într-un baston. Starea lui a fost evaluată şi în cadrul unui cabinet Medico-Legal.
De-a lungul procesului penal, partea vătămată, Nicolae Kacenco, s-a constituit parte civilă, solicitând instanţei obligarea agresorului, Costache Miron, la plata sumei de 300.000 de euro, daune morale (reprezentând suferinţa cauzată ca urmare a faptei inculpatului); 50.000 de lei, daune materiale (cheltuieli cu spitalizarea, cu tratamentul, medicamentele procedurile speciale de recuperare efectuate în spital, dar şi în perioada de externare, cheltuieli ocazionate cu transportul, materialele consumabile indispensabile şi handicapul suferit). În plus, Kacenco a cerut ca agresorul să-i plătească lunar o sumă, reprezentând diferenţa dintre câştigul pe care-l realiza din muncă şi pensia pe care o primeşte pentru invaliditate şi handicap, de la data incidentului şi până la încetarea stării de nevoie în care se află.
Judecat în libertate, Costache Miron a fost audiat de judecătorul de caz, căruia i-a declarat că nu se consideră vinovat decât în parte de cele întâmplate, că, în condiţiile în care 4-5 persoane intenţionau să-l agreseze, a lovit la întâmplare cu crosa metalică, care s-a rupt şi l-a nimerit în cap pe Nicolae Kacenco. Acesta a mai spus că din greşeală l-a lovit pe Kacenco, că nu a avut nicio clipă intenţia de a-l vătăma, pentru că nu avusese niciun conflict anterior cu acesta, din contră, au avut o relaţie civilizată, acesta fiind fostul soţ al actualei sale concubine şi cei doi au un copil împreună, doar că a fost provocat de fratele femeii, că victima era băut, după cum s-a constatat la spital.
Instanţa superioară aproape a dublat condamnarea agresorului
La finalul procesului, pe 12 martie 2019, Judecătoria Câmpulung l-a condamnat pe Costache Miron, pentru vătămare corporală la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare în condiţii privative de liberate, plus interzicerea drepturilor elective, pe o perioadă de doi ani, considerată după executarea pedepsei închisorii.
Costache Miron a fost obligat să-i achite lui Nicolae Kacenco daune materiale în sumă de 70.000 de euro (echivalentul în lei la data plăţii) şi o prestaţie lunară, în cuantumul reprezentând diferenţa dintre salariul minim net pe economie şi pensia pe care o primeşte pentru invaliditate (începând cu data rămânerii definitive a sentinţei şi până la încetarea stării de invaliditate). Tot la acest capitol, instanţa a admis şi cererile celorlalte patru părţi civile, obligându-l pe condamnat să le achite sumele rezultate după spitalizarea lui Kacenco, în total 91.216,09 lei, astfel: Spitalului Municipal Câmpulung – 429,29 lei; Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti – 288,21 lei; Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” – 84.300,67 lei; iar Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş – 1.256,08 lei.
Prin sentinţă, s-a mai stabilit prelevarea de la inculpat a probelor biologice în vederea introducerii lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Hotărârea Judecătoriei Câmpulung a fost atacată atât de de Kacenco, cât şi de Miron, Curtea de Apel, care le-a admis apelurile s-a pronunţat trei luni mai târziu, pe 20 iunie 2019. Ce a decis Judecătoria a fost desfiinţat în parte, iar la rejudecare, instanţa superioară a majorat pedeapsa lui Costache Miron, de la 2 ani şi 6 luni, la 4 ani de închisoare, cu executare în condiţii privative de libertate. În rest, celelalte dispoziţii ale instanţei câmpulungene au fost păstrate.
Bătăuşul are de plătit peste 91.000 de lei, spitalizarea şi tratamentul celui pe care l-a nenorocit pe viaţă
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” s-au îndreptat împotriva condamnatului, care are să le vireze sumele rezultate după contabilizarea tratamentelor oferite lui Nicolae Kacenco.
Procedura de recuperare a banilor datoraţi a fost iniţiată prima dată, anul trecut, de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, care, prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Ioana Cristian, a obţinut, pe 2 iulie 2020, încuviinţarea executării silite a lui Costache Miron, pentru 288,21 lei, la care se pun şi cheltuielile de executare. Procesul a fost iniţiat la Judecătoria Câmpulung în baza pronunţării din 12 martie 2019, care a rămas definitivă prin decizia penală a Curţii de Apel, din 20 iunie 2019, prin care condamnatul a fost obligat să suporte contravaloarea cheltuielilor prilejuite de spitalizarea şi tratamentul părţii vătămate.
La fel a procedat şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în dreptul căruia suma este uriaşă, 84.300,67 lei. Executorul judecătoresc Marius Radu a obţinut, pe 17 februarie 2021, aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor înscrise în titlul executoriu, rămas definitiv după pronunţarea Curţii de Apel Piteşti, pe lângă cheltuielile de spitalizare, Miron urmând să suporte şi cheltuielile de executare. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!