Magda BĂNCESCU
Manevra anticipată după condamnarea blajină a lui Liviu Ţâroiu, sancţionat, în esenţă, cu avertismentul de a se abţine, doi ani de acum înainte, de la boacăne penale, s-a produs. Era de aşteptat, după condamnarea la nimic a fostului primar, ca Parchetul să reacţioneze, mai cu seamă că alcoolemia îl plasa pe şofer la stadiul de „beat rangă”. Sau „mangă”, care o fi termenul uzitat şi preferat de cunoscători. Hai să nu folosesc „mangă”, că văd că dicţionarul de argou dă ca prim înţeles mita sau şperţul, or Ţâroiu nu s-a îndeletnicit cu aşa ceva. 2,43, reţineţi, alcoolemia, la prima probă de sânge, după ce s-a adăpat în sediul Poliţiei, de ziceai că e cod roşu de caniculă în acea seară de Bobotează. La 2,5, literatura de specialitate te încadrează la comă alcoolică. Parchetul a făcut apel la două zile după pronunţarea instanţei, care a pus aventura auto a întâiului Ion al urbei, încălzit cu un antrenament uşor cu o seară înainte de onomastică, pe seama unei „sincope comportamentale”. Sincopa s-a produs la numărul 33, unde locuiesc nişte oameni tare ghinionişti. Anul trecut, a făcut accident la poarta lor primarul, şi tot anul trecut, a luat foc casa de alături, incendiul topind şi termopanele din blocul învecinat.
După Parchet, a făcut apel şi Ţâroiu, mişcare la care ne aşteptam dintr-un motiv simplu. Cei doi ani, pe durata cărora i se amână aplicarea pedepsei de nouă luni de închisoare, încep să curgă de la data la care hotărârea de condamnare rămâne definitivă. Adică de la momentul în care se pronunţă instanţa superioară. Altfel spus, trage de timp, deşi, având precedentul lui Manuel Zenovie, care a stat încă şapte luni în funcţie după expirarea termenului de supraveghere – cei doi ani de amânare a sancţiunii de opt luni de închisoare -, nu sunt şanse ca Ţâroiu să-i facă loc în Consiliu lui Neacşu, şoferul lui Zenovie.
Nu ne imaginăm că Ţâroiu îşi imagina că obţine un verdict mai blând de atât, cu toate referinţele lui de om de vază în oraş, “înşurubat” în funcţii la stat o viaţă, cu situaţie materială bună. Şi cu toată recunoaşterea a tuturor păcatelor din acea seară, atitudine adoptată ca să nu fie mai rău decât a fost. Mai mult ca sigur, nu credea că scapă cu mulţumiri din partea doamnelor judecător că a trecut pe la ele să le vadă.
Mă întreb: dacă nu apărea Elena Lasconi în peisaj, oare, Liviu Ţâroiu pierdea alegerile? Cu toată sincopa lui comportamentală, faţă de care parcă prea mulţi manifestă o îngăduinţă nefirească. Primarul e şi el om… Ce-a motivat judecătoarea, şi anume că inculpatul beneficiază de o imagine favorabilă în localitatea de domiciliu, a fost probat la câteva luni de la păţania cu băutura. Anul trecut, la slujba de hram a bisericii din Vişoi, cine era moţ în mulţimea care umpluse curtea şi cimitirul?! Enoriaşul Liviu Ţâroiu, care, de obicei, nu serveşte serviciul religios oficiat duminica şi la sărbători. Altfel stau lucrurile la hram, unde vine lume incomparabil mai multă decât în mod obişnuit. În 2020 – an lipsit în totalitate de evenimente cu public -, era şi în campanie electorală şi avea nevoie de voturi din partea membrilor parohiei, oameni în vârstă, pe care nu-i interesau contractele, lucrările, licitaţiile şi nici măcar can-can-ul bahic de la numărul 33. Ţâroiu era cel mai distins musafir al slujbei din acea seară şi s-a văzut din atitudinea vişoienilor încântaţi că-l văd pe primar în mijlocul lor. Ţâroiu era de-al lor şi probabil că, la alegeri, nu l-au „trădat”. În cazul accidentului, nici victimele nu i-au îngreunat situaţia. Au făcut gură, dar n-au făcut plângere, show-ul pentru tv nefiind urmat de o acţiune pe cale legală. Poate nici nu era cazul, de vreme ce Liviu Ţâroiu a plătit reparaţia maşinii tinerilor „încălecaţi” la semafor.
Aşadar, procesul va avea încă o rundă, care, în cazul lui Manuel Zenovie, s-a dovedit a fi benefică, întrucât i s-a relaxat perioada de supraveghere şi a scăpat de prestaţiile în folosul comunităţii. Nu erau decât 30 de zile de executat la Primăria Câmpulung, dar cum insul a cam fugit două mandate de munca în slujba cetăţenilor, a considerat o victorie ridicarea obligaţiei de către instanţa superioară.
N-ar trebui să ne mire dacă Liviu Ţâroiu primeşte aceeaşi pomană la apel. Deşi pe el n-ar trebui să-l deranjeze munca în folosul comunităţii, că e pensionar şi stă degeaba. Poate să-l deranjeze că e neremunerată şi că e prestată la centrul pentru femei bătute, unde nu e convenabila aglomeraţie. Păi, pe Ţâroiu să-l fi trimis judecătorul undeva unde e lume multă şi binedispusă, cu care condamnatul să stea de bancuri. Căci acum ne trezim în 2024 şi PSD, cu toată reticenţa faţă de fostul primar, chiar n-are pe cine opune actualei conduceri. E o greşeală să te gândeşti la Neculăescu sau Blidaru. O mare greşeală!
Alt condamnat bosumflat de condamnarea aplicată pentru şofatul în stare de ebrietate provine tot din rândurile PSD. Fostul primar de dreapta, devenit consilier local de stânga, Ionel Năftănăilă a formulat apel la hotărârea de condamnare, dată cu o săptămână şi jumătate înainte de cea a tovarăşului de partid Ţâroiu. Năftănăilă a primit verdictul pe 23 aprilie, Ţâroiu, pe 4 mai. Albeşteanul, care a dat de furcă instanţei cu ifosele sale de notorietate excesivă, încercând o stratagemă eşuată de strămutare, a scăpat cu o amendă penală de 7.500 de lei. A ripostat şi Parchetul, la fel ca în cazul ex-edilului câmpulungean, prin urmare, aşteptăm următoarea fază a proceselor şi deciziile care le vor pune capăt.