13 C
Campulung Muscel
21/09/2024

Vişoiul, jignit de Primărie cu un parc de 2 miliarde

Editorialul de marţi
Cel mai important moment al începutului de an, deşi îmbracă aspectul unei formalităţi, rămâne aprobarea bugetului local, pe care autorităţile îl au la dispoziţie în 2015. Dezamăgitoare înşiruirea de cifre, în special, cuantumul veniturilor pe care aleşii noştri şi-au propus să le realizeze în acest an. Iar pentru scăderea pretenţiilor celor care ne conduc nu sunt de vină câmpulungenii, care, aşa cum reiese din evidenţele anuale ale Primăriei, plătesc cu conştiinciozitate ceea ce datorează pentru bunurile şi proprietăţile deţinute. În fiecare an, la 31 decembrie, încasările de la contribuabili au depăşit estimările funcţionarilor Primăriei în momentul în care au creionat bugetul. Aşa s-a întâmplat şi în 2014. Care este cauza ce a determinat autorităţile să ia în calcul venituri la jumătate din cele propuse în 2014 vom afla la dezbaterea publică de la sfârşitul săptămânii viitoare, o altă formalitate, obligatorie şi ea, care denotă dezinteresul plătitorilor de taxe şi impozite faţă de maniera în care sunt cheltuiţi banii lor.
Într-un fel, câmpulungenii nu sunt de condamnat că nu participă, iar puţinii care participă nu fac propuneri de investiţii, lucrări, achiziţii, fiindcă sunt siguri că nu sunt luate în seamă de autorităţile locale. Şi au dreptate. Tot ceea ce s-a propus în anii trecuţi, din afara sferei Executivului, nu a fost luat în considerare, proiectul de buget afişat pe site fiind, de cele mai multe ori, varianta finală în care este aprobat. Nu fac propuneri nici consilierii municipali, nu numai cetăţenii dezgustaţi de „încremenirea” Câmpulungului într-o stare de înapoiere dureroasă. Chipurile, ar fi discutat ideile la comisii, după care ar fi fost preluate de Executiv, care, cu nemăsurata-i generozitate, le-a vârât în buget.
Aruncând o privire pe lista de investiţii, străvezie ca o foiţă de ceapă, oare, care au fost sugestiile livrate de aleşii comunităţii?! Cu câteva excepţii, cele mai multe sunt restanţe din anii trecuţi. Sunt lucrări plimbate dintr-un an într-altul şi de la un buget la celălalt, fără a fi  executate în fapt. Parcarea de la Mateiaş, de exemplu. Uite că şi slujbaşii Primăriei îi zic tot parcare, nu „terasă de paradă”, cum voieşte şeful Muzeului. Această lucrare apare, pentru a cincea sau a şasea oară, în buget, pentru a fi asfaltată. Câtă seriozitate din partea aleşilor, pe care, de fapt, Executivul îi pune în postura de bufoni buni de ridicat mâna ca să aprobe investiţii pe care Primăria nu le face! În cazul Mausoleului, nu s-a întâmplat o dată sau de două ori, ci de cinci ori, pe puţin! Consilierii chiar n-au gură să-l întrebe pe primar? „Ce faci, domnule, îţi baţi joc de noi?! Râde lumea de noi!” Singura noutate faţă de precedentele inserări ale acestei lucrări în bugetele ultimelor două mandate este dublarea sumei. Şi nu ne miră, gândindu-ne la finanţistul din fruntea instituţiei care nu poate face cultură adevărată fără bani. Două miliarde de la „naşul mare”, municipiul Câmpulung, pentru administratorul Oprea, al cărui obiectiv de la Mateiaş va beneficia, din câte înţelegem din schiţa de proiect, nu doar de o asfaltare, ci de o amenajare. Sperăm că nu cu un gard de inspiraţie Grup Corint, căci, la ce vânturi bat pe la Mateiaş, nu va apuca să se macine, ci va zbura cu totul.
Avem din nou în buget, la fel ca în 2014, o alocare de două miliarde pentru amenajarea adăpostului de câini, care nu s-a făcut anul trecut. Pentru 2015 sunt anunţate două adăposturi: unul al nemţilor şi unul al Primăriei, în caz că nu se construieşte cel al nemţilor sau că nu acceptă aleşii să-l construiască nemţii, ca să facă ei ce vor acolo. Altă lucrare reluată: intrările în municipiu, pentru executarea cărora se vor cheltui 1,6 miliarde de lei vechi. Aşadar, anul trecut, când ni s-a servit drept scuză problemele proiectantului pentru „neplantarea” unui indicator cu denumirea „Câmpulung” în locul celui demolat, la intrarea dinspre Piteşti, nici nu era în intenţie montarea altuia nou. Până la urmă, graba strică treaba. Într-un an bugetar, îl dai jos pe cel vechi, instalat de comunişti – noroc cu comuniştii, cu italienii, cu saşii, cu Laurentius de Longo Campo, cu Basarab I şi cu cine ne-a mai construit oraşul, căci, în nădejdea actualilor aleşi, era Câmpulungul loc de pus cartofi, nu fostă capitală a Ţării Româneşti – în alt an bugetar, montezi indicatorul cel nou. Ca să iasă ceva ca lumea.
Am mai remarcat, la investiţii în 2015, că se reabilitează Cimitirul „Flămânda” şi strada până la cimitir, că se mai fac niscaiva parcări, că va continuă lucrarea pe Drăceşti, unde s-a surpat strada (asta este altă „vechitură”, care trebuia finalizată în 2014) şi că se face un parc în Vişoi. Nu este corect! Numai două miliarde pentru parcul din Vişoi? Cel din Grui a costat 13 miliarde! 
În timp ce vecinii noştri de la Mioveni, care, deşi întorc banii cu lopata, preferă să cheltuiască fondurile europene, pregătesc un parc industrial, tehnologic şi ştiinţific, o centură ocolitoare, un parc fotovoltaic, parcări supraterane şi un teatru de vară, noi ne apropiem timid de civilizaţie cumpărând WC-uri ecologice! Autorităţile vor să scoată pârleala cu 800 de milioane alocate pentru grupuri sanitare, la un an după ce au demolat singura budă publică din municipiu!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!