În mandatul trecut, membrii Comisiei Sociale s-au angajat de nenumărate ori că fac un raport detaliat cu situaţia locativă pe care o deţine municipalitatea, în vederea stabilirii unui raport între numărul de cereri de locuinţe, depus de câmpulungeni, şi ce le poate oferi administraţia. Implicat în demers a fost şi directorul de la Asistenţă Socială.
Cum nu s-a întâmplat nimic în ultimii patru ani, Comisia pentru Atribuire a Locuinţelor Sociale, stabilită după alegerile locale din toamna anului trecut, compusă din trei consilieri locali, s-a întrunit săptămâna trecută, anunţând o situaţie la zi. Acţiunea preşedintei comisiei, de a prezenta un rezumat al întâlnirii, este lăudabilă şi ar trebui urmată de toate comisiile Consiliului Local.
Situaţia nu tocmai „roz” a fondului locativ al Câmpulungului a fost prezentată de consiliera locală Andreea Ionescu, preşedinta Comisiei pentru Atribuirea Locuinţelor Sociale, care a anunţat că s-au identificat 13 spaţii de locuit, la vreo 700 de cereri. Aceasta, împreună cu ceilalţi doi colegi, Silviu Ciobănică şi Ionel State, s-au întrunit joi, 11 martie şi, timp de mai multe ore, au analizat 40 de dosare ale celor care cer o locuinţă socială, luându-şi angajamentul ca întâlnirea pe acest domeniul să aibă loc în fiecare zi de joi, până va fi analizat şi ultimul document din cele circa 700 de solicitări.
Numărul de locuinţe ar putea creşte dacă s-ar actualiza situaţia veniturilor celor care ocupă o locuinţă socială. În parcarea blocurilor cu apartamente sociale sunt zeci de maşini de lux, şi câte două trei pe familie, plus că, de mult, suma veniturilor celor care deţin un astfel de spaţiu depăşeşte cu mult plafonul acceptat.
„Joi, 11 martie, Comisia pentru atribuire a locuinţelor sociale s-a întrunit pentru prima dată în acest mandat. Nu mă întrebaţi de ce a durat atât de mult, încă mă obişnuiesc cu ritmul greoi de muncă din administraţie. Din partea Consiliului Local, Comisia 4, avem următorii membrii: subsemnata, Silviu Ciobănică şi Ionel State. Situaţia nu este deloc „roz”, motiv pentru care vă prezint următoarele cifre:
-peste 700 de cereri de locuinţă (socială, fond locativ, ANL);
-ANL – ocupat 100% (contracte active);
-social – 5 locuinţe libere (plus câteva în stare foarte avansată de degradare);
-fond locativ (locuinţe convenabile) – 8 locuinţe libere;
-cea mai veche solicitare datează din 1998;
-123 de dosare complete, gata de analizat, din peste 700 de solicitări.
Aceasta este situaţia! 13 locuinţe libere la 700 de solicitări. Joi am trecut prin 40 dintre dosare, iar Comisia şi-a luat angajament ca în fiecare joi să se întrunească. O parte din anchetele sociale se vor reface, o parte din situaţii vor fi reactualizate, Regulamentul de Atribuire va fi şi el modificat.”, a transmis Andreea Ionescu.
Comisia Socială a Legislativului actual, mai eficientă decât precedenta
Statistica Andreei Ionescu trebuia să se regăsească în raportul fostei Comisii Sociale, formată din Estera Ambruş (PSD), Bogdan David (PNL) şi Sergiu Cicu (ALDE), care au tratat cu „dosul” cererile colegilor de Consiliu, dar şi ale câmpulungenilor care au nevoie de o locuinţă.
Nici raportul pe anul 2020 al Direcţiei de Asistenţă Socială nu menţionează nimic despre o astfel de contabilizare a locuinţelor Primăriei, fiind o informare superficială. În loc să vină date certe vizavi de fondul locativ al municipiului, gen câte locuinţe sunt ocupate, câte sunt libere şi pot fi atribuite, câte sunt în stare de degradare, şi multe alte indicii, care să dea un punct de plecare spre ce are de făcut administraţia pentru a ajuta câmpulungenii care vor să trăiască în municipiu, dar n-au posibilităţi materiale să-şi achiziţioneze o locuinţă sau să plătească o chirie pe piaţa liberă, directorul Cătălin Bădiţa le-a pus sub nas aleşilor ce atribuţii are angajatul de la Asistenţă Socială, care face muncă de secretariat la Comisia Socială a Consiliului Local.
Iată ce şi-a trecut în raportul de activitate pe 2020 Direcţia de Asistenţă Socială Câmpulung, la „Activităţi fond locativ”: „Direcţia de Asistenţă Socială Câmpulung a asigurat, în anul 2020, activitatea de secretariat la Comisia Socială printr-un salariat, care are următoarele atribuţii:
-verifică existenţa tuturor documentelor în dosarele depuse de solicitanţii de locuinţă;
-ţine evidenţa dosarelor;
-introduce dosarele în baza de date informatică;
-efectuează anchete sociale,
-participă la audienţele Comisiei Sociale;
-întocmeşte şi transmite răspunsul la audienţe, petiţii, sesizări şi corespondenţa cu alte instituţii.”
Isabela FILIP