26/04/2025

În trei luni, puţul din Lunca Gârtii şi-a mărit valoarea estimată, de la 300.000 de lei, la 447.505 lei

„Soluţia alternativă pentru alimentarea cu apă în situaţii de urgenţă, în punctul Lunca Gârtii” a constituit subiectul unei hotărâri aprobate de Consiliul Local Stoeneşti, la sfârşitul lunii februarie. Ocazie cu care, la propunerea Executivului, aleşii şi-au dat votul pentru nota de fundamentare, care explică necesitatea şi oportunitatea investiţiei, şi, cel mai important, pentru costurile suportate din excedentul bugetului anului 2020. „Scopul proiectului este continuarea investiţiei propuse şi aprobate în anul anterior, în scopul rezolvării alimentării cu apă a satului Lunca Gârtii.”, susţine în referatul său primarul Ion Marin, care aduce ca argumente: solicitările locuitorilor din Lunca Gârtii privitoare la reţea, faptul că apa distribuită în acest sat este menajeră, anul trecut a fost unul secetos, iar consumul a crescut prin mărirea numărului de abonaţi. Prin urmare, soluţia Primăriei este de a crea un puţ în albia majoră a Râului Dâmboviţa, pentru captarea apei, şi de a se realiza o reţea de aducţiune, de la puţ, până la bazinul de înmagazinare de pe pârâul lui Mareş. Potrivit Executivului, tot în acest proiect se vor realiza împrejmuirea captării şi automatizarea reţelei de aducţiune.

În noiembrie 2020, costul estimat era de 300.000 de lei. După trei luni, a crescut la 447.505 lei 

Suma estimată de autorităţi pentru realizarea lucrării, care vizează distribuţia de apă potabilă pentru satul Lunca Gârtii şi acoperirea necesarului pentru toţi locuitorii, se cifrează la 447.505,86 lei. Din acest total, construcţiile şi montajul sunt în valoare de 315.867,85 lei. 

Cifrele iniţiativei primarului au atras atenţia liderului opoziţiei politice de la Stoeneşti, care a accentuat într-un mesaj public diferenţa de la 300.000 de lei, estimarea proiectului datând din toamna trecută, şi 447.505,86 lei, propunerea pentru 2021. Fie ea tot la nivel de estimare. În noiembrie 2020, investiţia intitulată la acel moment „Proiectare şi execuţie a unui puţ forat pentru captarea apei, achiziţia unei pompe electrice de aducţiune şi automatizare, în satul Lunca Gârtii” era apreciată la un cost total de 300.000 de lei. În urma proiectării, trebuia emis devizul general, pe baza căruia se producea achiziţia lucrării. 

Diferenţa între valorile estimate, intervenită după numai trei luni de la precedenta documentaţie trecută prin Consiliul Local, l-a determinat pe Florin Oancea, consilier local USR, să lanseze nişte nedumeriri. „Susţin realizarea proiectelor de apă – precizează acesta într-un punct de vedere, prezentat pe pagina sa de socializare -, astfel încât să fie suficientă nu numai în Lunca Gârtii, ci în toată comuna. Deci, sunt pentru acest proiect, dar, în schimb, diferenţa de preţ dintre ce ni s-a prezentat iniţial, estimarea din 4 noiembrie 2020 şi ce ni s-a prezentat pentru 26 februarie 2021, de la 300.000 de lei, la 447.505 lei, mi se pare foarte mare! Suplimentarea sumelor aduse în Consiliul Local de către domnul primar, pentru puţul de apă din Lunca Gârtii, de la estimarea de 300.000 de lei, din 4 noiembrie 2020, la 447.505 lei, pentru 26 februarie 2021! Pe 4 noiembrie 2020, chiar la prima şedinţă, uniunea USR-PNL-PER, cu cei 7 consilieri din 13, care formează majoritatea, a asigurat voturile necesare pentru realizarea unui puţ, în vederea alimentării cu apă a satului Lunca Gârtii, votul fiind în unanimitate, iar valoarea investiţiei era, la momentul acela, 300.000 lei! 

Pentru 26 februarie 2021, primim o notă, în care domnul primar ne anunţă că suma s-ar ridica la 447.505  lei, adică îşi doreşte o majorare a sumei cu aproximativ 1/3… de la 300.000 de lei, la 447.505 lei, puţin sub valoarea care ar duce la licitaţie. După cum ştiţi, licitaţiile se fac peste echivalentul a 100.000 euro, deci, mai mult ca sigur, se va încerca cu atribuire directă. Întotdeauna o să prezint lucrurile extrem de documentat şi fără acuzaţii, foarte obiectiv, cu acte, pentru a nu fi urmă de îndoială, dar şi foarte transparent!”, se angajează consilierul local Florin Oancea.  

Primarul, cătrănit pe alesul care „nu gândeşte” mai mult: „Suma de 300.000 lei a venit în urma influenţelor mele” 

După cum era de aşteptat, replica celor de la Primăria Stoeneşti nu putea lipsi, exprimată în aceeaşi notă de impoliteţe, aşa cum sunt majoritatea comentariilor lansate pe marginea curiozităţilor administrative ale alesului din opoziţie. Vădit iritat de accentuarea diferenţei de cost, majorate substanţial, fără o justificare în materialul de şedinţă – care să nu mai dea naştere la întrebări înaintea dezbaterii în plen, unde, teoretic, se produc explicaţiile Executivului -, scribul Primăriei ripostează astfel: „Domnule consilier, nu am crezut că atât poţi să gândeşti! Referitor la investiţia de la Lunca Gârtii, am aprobat, anul trecut, investiţia în sine, suma de 300.000 lei a venit în urma influenţelor mele, cu destinaţie specială pentru această lucrare. Am avansat o sumă estimativă, valoarea reală a investiţiei reiese din documentaţia tehnică efectuată de către proiectant, iar parametrii tehnico-economici, conform proiectului, sunt aprobaţi de Consiliul Local, proiect de hotărâre ce se află pe ordinea de zi, la şedinţa din 26 februarie 2021.”

Cu riscul de a ne atrage acuzaţii similare, că nu gândim mai mult – nu la fel de mult precum conducătorul Primăriei, din fericire -, înţelegem din lămurirea edilului şef că, până la întocmirea documentaţiei din care rezultă valoarea reală, cea estimată este scoasă „din burtă”. Adică, în noiembrie, anul trecut, s-au estimat 300.000 de lei, iar din devizul general, întocmit de proiectantul Megan 2002 SRL, a reieşit un cost majorat bine, de 447.505 de lei. Şi acesta, fireşte, tot estimat, întrucât valoarea reală, despre care vorbea primarul, prin intermediul conţopistului care îi scrie mesajele, este dată de licitaţie. În urma licitaţiei, rezultă, teoretic, preţul real al lucrării. Suplimentat şi acesta, aproape tot timpul, prin apariţia „neprevăzutelor” în timpul lucrării.

Magda BĂNCESCU  

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!