20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Au respirat aer de Câmpulung trei preşedinţi de partide naţionale, doi foşti premieri şi patru europarlamentari

Magda BĂNCESCU

N-au defrişat degeaba Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu Grădina Publică, în 2013! „Datorită” ideilor arhitectei Coşa, căreia i-a plăcut parcul fără arbori, idei adoptate de Andrei şi executate de Ţâroiu, care a condus echipele de căsăpitori, au avut acum loc de adunare şi împrăştiere candidaţii şi susţinătorii lor, privaţi de paradele în josul şi susul centrului, pe aleea mărginită de tei. În 2020, nemaiavând bulevardul la dispoziţie, eliminat din geografia centrului în ultimele două săptămâni înainte de alegeri, politicienii locului n-au avut unde să-şi primească musafirii decât în Grădina Publică. Pandemia a redus la minimum manifestările electorale, limitate la o tură a parcului central şi discuţii cu cetăţenii aflaţi pe bănci la ora sosirii vizitatorilor. Prima inspirată să întâmpine o notabilitate politică, invitată să gireze pentru ea, a fost Elena Lasconi, care chiar n-avea unde să-l ducă pe Dacian Cioloş la o întâlnire cu alegătorii. Dacă a funcţionat la Lasconi, care l-a făcut pe fostul premier să uite de timpul alocat deplasării la Câmpulung, de ce n-ar fi funcţionat şi la liberali?! Şi a funcţionat. 

În ultima zi a campaniei electorale, au avut şi rivalii lui Lasconi o zvâcnire de campanie, consumată în Parcul „Merci”, unde a fost refăcută formula, aproape în integralitatea pieselor, din păcate pentru ei, fără cea câştigătoare, de la europarlamentare. Din plutonul compus din Miuţescu, Bica, Soare şi Mureşan lipsea doar Ludovic Orban, ale cărui rugăciuni la maicile de la Nămăeşti şi la votanţii din Câmpulung au avut efect la europarlamentarele din mai 2019. Efect extins şi la prezidenţialele din noiembrie 2019. Însoţitorii lui Orban, de acum un an şi jumătate, au revenit la Câmpulung, avându-l ca lider de delegaţie pe europarlamentarul Siegfried Mureşan, un tânăr politician total diferit de palavragiii Bica şi Miuţescu, pe seama căruia liberalii din târg şi-ar fi făcut o imagine bună. Dacă l-ar fi exploatat corect, aducându-l mai des, profitând de şarmul acestuia şi l-ar fi făcut cunoscut câmpulungenilor. Aşa… să-l etalezi câteva minute, la sfârşit de campanie, doar la camere tv… Pardon, ei nu mai aveau nevoie, căci erau pe primul loc în te miri ce sondaj făcut la cort.

Cu toată bosumflarea liberalilor, dar nici în 2020 nu şi-au făcut cine ştie ce campanie, lăsând din nou aceeaşi senzaţie că nu vor să-i strice procentul lui Liviu Ţâroiu. Oricum, faţă de 2016, Zaharia a avut un comportament de campanie superior lui David, fiind ajutat de prestanţa de dascăl, de discursul cizelat, chiar dacă moale pentru un adversar al primarului în funcţie care, prin maniera cu vădite accente penale în care a administrat Câmpulungul, a servit contracandidaţilor materie primă pe săturate.

Ca un rezumat al acestei campanii care, cu tot COVID-ul care a împiedicat marşurile, congresele de lansare – ce mai umpleau sala Clubului ARO PSD-ul de la judeţ şi municipiu şi tot ruralul muscelean revărsat la Câmpulung! – şi băile de mulţime, nu suportă comparaţie cu toate din ultimii 16 ani. Am avut doi preşedinţi de partide naţionale, Dacian Cioloş şi Dan Barna, deveniţi copreşedinţi ai Alianţei USR PLUS, ambii prezenţi în oraş datorită invitaţiei Elenei Lasconi. Trei cu Tăriceanu, context în care punctăm că am avut şi doi foşti prim-miniştri ai României. Pe Dacian Cioloş şi pe Călin Popescu Tăriceanu, venit, la fel ca la europarlamentarele din 2019, într-un anonimat total. Din cauza colegului din teritoriu, liberalul adevărat, fondatorul PNL Câmpulung, ajuns şef la ALDE, n-a ştiut nimeni că Tăriceanu, dosit într-un obscur sediu de partid, a trecut pe la noi, ca să-i ajute pe neputincioşii conduşi de Bivol să nu rămână pe dinafara Consiliului Local.          

Tot ca un fapt divers al acestei campanii, liberalul Siegfried Mureşan a fost al patrulea europarlamentar care a respirat aer de Câmpulung în luna septembrie, după Dacian Cioloş, Corina Creţu şi Vlad Botoş. Cioloş şi Botoş, invitaţi de Elena Lasconi, iar Corina Creţu, de Marian Rădulescu, fotografiat alături de personalitatea partidului tot în Grădina Publică. La fel ca USR-PLUS şi PNL, Pro România s-a desfăşurat electoral tot în parcul central. 

Am vorbit doar despre atitudinea de campanie a contracandidaţilor lui Liviu Ţâroiu, deoarece acesta nu s-a „omorât” primind musafiri de la centru. L-a expus prin oraş pe Mânzână, interesat să câştige conducerea judeţului, a adus fanfara de la Piteşti în Grădina Publică şi a mizat pe puterea de convingere a muncitorilor de la ADP şi ai privaţilor abonaţi la lucrările Primăriei. 

Şi de nu vă place Elena Lasconi, a fost singurul candidat profesionist cap-coadă, prin tot comportamentul pe durata anului 2020. Prin campania „din poartă în poartă”, şi-a „dezmorţit” adversarii, forţându-i să-i calce pe urme. Sprintul lui Zaharia, mai mult ca sigur, nu şi-a găsit imboldul în lenea colegilor de partid. Practic, reprezentanta USR PLUS, o formaţiune politică nouă la alegerile locale, a deschis calea contracandidaţilor care, în absenţa ei, se limitau la a împărţi pliante pe bulevard, o dată, de două ori, pe durata lunii de campanie electorală. Elena Lasconi a început colindarea cartierelor Câmpulungului încă din primăvară, ajungând la periferii necălcate vreodată de un politician local. A vorbit cu mii de oameni, de toate vârstele, şi le-a trezit interesul cu ideile sale, ocolite de programele fostelor administraţii: fonduri europene, sănătate şi performanţă la Primăria Câmpulung, unde salariile majorate de patru ori în acest mandat nu sunt raportate la eficienţă şi respect pentru contribuabil. 

Permanent înconjurată de tineri şi oameni noi, care n-au mai făcut politică şi administraţie publică, a înţeles corecta promovare a unui candidat la Primărie: acoperind terenul municipiului cu prezenţa sa şi aducând în faţa câmpulungenilor personalităţi ale vieţii politice, sociale, culturale, care au garantat pentru seriozitatea şi capacitatea ei de a face faţă rigorilor funcţiei de primar. Pentru Elena Lasconi au bătut drumul la Câmpulung, un oraş ciumat pentru liderii celorlalte partide, unii dintre cei mai importanţi politicieni ai momentului. Datorită jurnalistei care a tratat cu profesionalism şi consideraţie campania electorală şi alegătorii, am simţit şi noi, câmpulungenii, că avem alegeri locale. Cu un rezultat pe măsura unei nemaitrăite dorinţe colective. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!