Magda BĂNCESCU
Ce dor trebuie să le fie aleşilor după camerele tv, în faţa cărora altfel se desfăşurau electoral decât în online-ul unde nu se prea văd şi nu se prea aud! David, cel puţin, are cel mai slab sonor dintre toţi, intervenţiile sale producându-se cu întreruperi, fiind de-a dreptul iritante luările de cuvânt ale acestuia. Calitatea proastă a transmisiunii pe internet, în cazul liberalului, n-are cum să zădărnicească imaginea pe care şi-o face Liviu Ţâroiu, nestingherit de bâzâiala opoziţiei sabotate de tabletele cumpărate de putere. Jinduind după campania care domina dezbaterile în Consiliul Local, oponenţii primarului n-au rezistat tentaţiei de a-i strica plăcerea de a anunţa victoria municipalităţii împotriva virusului ucigaş, prin cumpărarea unui aparat de testare COVID-19. După un sfert de oră, în care şeful Executivului s-a auzit, cu o claritate de cristal, cum dotează Spitalul Municipal cu cea mai căutată dotare în perioada teribilă pe care o traversăm, şeful opoziţie a răbufnit. Şi a răbufnit în apărarea propriului partid, care a făcut treabă la minister, înlesnind accesarea unei achiziţii blocate, care, înainte de pandemie, se putea realiza fără impedimentele momentului, când toată lumea cere acest tip de aparat. Dacă ar fi existat preocupare din partea conducerii principalei instituţii de sănătate a Muscelului, aruncată în lupta COVID cu mâinile goale. Şi cu buzunarele goale, umplute, de nevoie, tot din banii noştri. Deşi, într-o asemenea situaţie groaznică, era firesc să contribuie financiar şi comunele, ca să arate solidaritate cu municipiul, pricopsit cu un focar pe teritoriul său din cauza ruralului. Ca să fim cinstiţi, am avut şi noi îmbolnăviţii noştri, în special din rândul angajaţilor MAI contaminaţi de jandarmul de la Câmpulung, dar cazul „Godeni” a decimat personalul unei secţii a spitalului.
Dacă este vorba să luptăm împreună, ca să oprim COVID-ul, era normal să suporte costurile acestui război şi primarii de la comune, ai căror consăteni contaminaţi aici vor fi aduşi şi trataţi. Printre atâtea palpitaţii date de molima care se împrăştie ca gândul, ne-a încercat un zâmbet amar redactând un articol despre bugetărimea de la Primăria Godeni, care nu are de suferit, salarial, din cauza coronavirusului. Subordonaţii lui Pădureanu primesc vouchere de vacanţă în acest an, în schimb, cei ai lui Ţâroiu şi-au luat adio de la concediile plătite de stat, căci banii au fost direcţionaţi către spitale. Mai cu seamă după ce Municipalul a fost băgat în boală de o musceleancă de la Godeni. Din acest motiv şi nu numai, era firesc ca bugetele comunelor să suporte şi ele nota de plată a pandemiei, în solidar cu cel al Câmpulungului, în care se taie de unde se poate. Săptămâna trecută, s-a tăiat de la „Cultură”, deşi putea fi consumată finanţarea Bulevardului „Pardon”, unde amenajarea n-a început nici fără lume pe centru, care să deranjeze şantierul.
Revenind la remarca pro-PNL a lui Bogdan David – frântura care s-a înţeles, din cauza transmisiunii cu „purici” -, peste care a tăbărât, vocal, Liviu Ţâroiu, având avantajul unui sonor clar şi puternic, clinciul politic din Consiliu n-a fost singura manifestare electorală din spaţiul public pe seama aparatului de testare. Prefectul, mai rapid decât primarul, a anunţat succesul achiziţiei preconizate a se înfăptui „într-o săptămână, o săptămână şi jumătate”, perioadă la finalul căreia PCR-ul va fi funcţional în cadrul Spitalului Câmpulung. Pesemne, tânărul nostru şef de Prefectură nu l-a consultat în privinţa duratei implementării dotării pe beneficiar, care estimează un timp de îndeplinire a dezideratului de trei săptămâni. Ritmul mai lent comunicat la videoconferinţa aleşilor de directorul Alexe are legătură cu instruirea personalului la „Matei Balş”, însă cele două săptămâni de pregătire se suprapun duratei presupuse de derularea procedurii de achiziţie. Şi, mai important, are legătură cu amenajarea unui laborator propriu al aparatului de testare. Aşadar, durează mai mult decât termenul optimist anunţat de prefect. Care nu ne-ar mira să folosească pretextul neîncadrării managerului în săptămâna şi jumătate preconizată, ca să-i mai atârne o tinichea de coadă. Adică… noi i-am netezit calea către cumpărarea aparatului şi el se mocăie?
Ce nu ne băgau în seamă autorităţile, zgârcite cu informaţiile legate de numărul de bolnavi, dar posibilitatea aducerii la Câmpulung a PCR-ului i-a făcut comunicativi, în scris, pe politicienii ambelor partide mari. Prefectul, susţinut de PNL, a reacţionat primul, vorbind despre o contribuţie a companiei Holcim, care suportă jumătate din costuri, cealaltă jumătate revenind Consiliului Local. Nu e chiar aşa, căci Consiliul vine cu 100.000 lei, restul fiind donaţii obţinute de spital. Iar cei 100.000 lei sunt banii câmpulungenilor care cumpără, împreună cu Holcim şi cu spitalul, acest aparat, motiv de fală pentru politicieni. Nicidecum nu e meritul consilierilor, care n-au catadicsit să-şi doneze indemnizaţiile măcar cât ţine starea de urgenţă, ca să achităm salvatoarea dotare.
După prefect, care şi-a făcut datoria faţă de partid, şi-a pus la muncă scribii şi Liviu Ţâroiu. Cele trei rânduri preţioase, menite să consolideze procentul electoral al şefului, ne anunţă că „în perioada următoare” – nici trei săptămâni, ca directorul Alexe, nici o săptămână şi jumătate, ca prefectul Soare – Spitalul achiziţionează linia de testare Real Time PCR, „beneficiind de alocarea financiară de la bugetul local al Câmpulungului şi sponsorizarea din partea societăţii Holcim.” Păi, cu două zile înainte, primarul spunea, tare şi răspicat – căci numai pe el l-am auzit la videoconferinţă -, că se pun la bătaie şi donaţiile obţinute de spitale, care nu sunt de lepădat, la un cuantum anunţat de peste 400.000 lei. Dacă tot se strâng atâţia bani, nu cumpărăm şi un aparat de detectat minciuni?