27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Primăria, suspect de tolerantă cu chinezul care funcţionează în ilegalitate

O mânuţă de baloane agitate de briza matinală a dimineţii de vineri şi un comitet de întâmpinare zâmbăreţ, format din câteva copiliţe pe post de hostess, voluntare, cel mai probabil, prietene cu cei ai casei. Asta a fost toată inaugurarea controversatei afaceri cu chinezării, care a luat locul controversatului faliment din fosta Piaţă Vişoi. O modestie, ca să nu spunem o sărăcie, în ton cu negoţul din interior, pentru plebea nepretenţioasă, căreia patronul nu s-a obosit să-i asigure intrarea pe sub o arcadă din baloane în nuanţele logo-ului business-ului, cum am remarcat la nou-deschişii din târg. Dar aceştia din urmă sunt firme care se respectă şi îşi respectă clienţii, pe care şi-i doresc „aspiraţi” de la punctele comerciale pe care obişnuiau să le frecventeze. Nu este cazul chinezului de la Balş, repetent la capitolul organizare, conştient că nu va duce lipsă de cumpărători nemofturoşi.         

Pe sub decoraţiunea bălţată, asigurată de băşicile umflate pe care întreprinzătorul s-a îndurat să le sacrifice din stocurile îndestulătoare, aninându-le dezordonat de uşă, muşteriii au trecut pragul noului stabiliment. „Piaţa China” se cheamă bazarul a cărui apariţie te taie până în străfundul sufletului, de necaz că ne-am pierdut ultima fărâmă de demnitate, dacă am ajuns să căutăm cele mai ordinare lucruri, vorba unei comerciante din vecini, pe care n-ai curaj să le bagi în maşina de spălat, căci nu le mai scoţi întregi. Dac-au ajuns chinezii ăştia şmecheri să reproducă, într-un stil vulgar, cămaşa noastră populară tradiţională şi s-o vândă ca pe o cârpă ieftină, pe care românca o îmbracă, fără mândrie şi fără jena că poartă o zdreanţă fără valoare!  

În anul în care celebrăm românismul, muscelenii au la dispoziţie o „Piaţă China”, deschisă în condiţii care au trădat din capul locului neseriozitatea partenerului, tolerată suspect de Liviu Ţâroiu. Apropo, a lipsit panglica inaugurală tăiată de gazdă, împreună cu oficialităţile locului, cum se cade la debutul unei investiţii, mai cu seamă că asta era una internaţională. Avem un investitor străin la Câmpulung, un vânzător de boarfe, primit cu zâmbete largi de aleşii din comisia de licitaţie, vrăjiţi de oferta prea frumoasă ca să fie adevărată: de trei ori preţul de pornire, 23.000 de lei, peste 5.000 de euro, în condiţiile în care celor doi întreprinzători locali, participanţi la primele două runde, li s-a părut enorm 1.500 de euro – cât ceruse concedentul – pentru Câmpulung.

Trecând peste deschiderea de post – dacă a fost vinerea! – a bazarului chinezesc, n-am putea spune că suntem dezamăgiţi de ce este dincolo de ferestrele camuflate cu afişe stridente. Eşti dezamăgit când ai aşteptări înalte. Or, în acest caz, „Piaţa China” este exact ce ne aşteptam să fie. Chit că aleşii au asigurat că noua afacere va fi la alt nivel decât „Dragonul Roşu” ori „China Shop”, păcăliţi cu suma aruncată din gură de câştigătorul imobilului transformat într-o altă chinezărie. Însăşi faţada magazinului, bălţată cu postere ilustrând ce se vinde în interior, este semn că e acelaşi lucru, desfăşurat pe o suprafaţă mai mare. Dar nu dezamăgirea noastră sau a altora care resping vehement invadarea pieţei de porcării contează. Contează enorm, după cum aţi remarcat, probabil, trecând prin zonă, că „Piaţa China”, în leşinarea după profit înaintea începerii şcolii, s-a deschis fără a avea autorizaţie de funcţionare! Nu mai vorbim despre cea de la Pompieri – deşi una este legată de alta -, căci, vorba aceea, n-au avut-o până de curând nici multe dintre şcoli, ci despre un document eliberat de Primăria cea încântată să-l aibă pe chinez pe lista contribuabililor care se simt la buget, cu 2,7 miliarde vărsate anual, după socotelile economistelor lui Ţâroiu. 

Aşadar, tupeul patronului molipsit de şmenurile la modă în România a mers într-acolo încât şi-a deschis mega-dugheana fără actul care îi dă dreptul să funcţioneze. Într-unul dintre documentele elaborate în faza de pregătire a licitaţiei i s-a pus condiţia de a obţine toate avizele şi acordurile de la instituţiile abilitate, însă, culmea obrăzniciei, chinezul nu-l are taman pe cel a cărui lipsă justifică închiderea prăvăliei. De ce Primăria nu i-o închide? Căci de vineri, de pe 24 august, şi până ieri, spaţiul a avut uşa larg deschisă pentru amatorii de marfă îndoielnică. Iar asta se întâmplă în condiţiile în care draga noastră Poliţie Locală are un compartiment special pentru acest gen de activităţi. Ne gândim că nu este suficient ca respectivul Compartiment Activitate Comercială să constate că asiaticul „oltenizat” face bani funcţionând în ilegalitate, ci se impune măsura tragerii obloanelor comerţului care înfrânge legea. Este inadmisibil ca autoritate locală, cu gândul la miliardele virate anual, deşi, până acum, Primăria n-a primit nimic de la chinez, decât cereri de păsuire, să-ţi fie suficient un avertisment postat pe uşă, decolorat de ploaie, care te disculpă în caz că, punem răul înainte, ia foc şandramaua cu lume în interior.           

Anunţul scris cu roşu, neluat în seamă de clienţi, scoate în evidenţă cât de mici sunt aceste autorităţi, care nu i-au impus concesionarului, când au scos piaţa la licitaţie, nici măcar să facă o brumă de ordine în faţa magazinului. Scrie într-unul dintre actele licitaţiei că Primăria „permite amenajarea”, aşadar, nu obligă câştigătorul licitaţiei, care, dacă vrea face amenajarea, dacă nu, nu este nicio problemă. Ce permite Primăria să se amenajeze? Zona de acces, alei, zona verde cu rol decorativ şi de protecţie, spaţiile aferente circulaţiei pietonale, în special, intrarea în centrul comercial, parcările aferente pieţei. Nefiind obligat să amenajeze ceva, chinezul a lăsat locul exterior aşa cum l-a găsit: esplanada fostei pieţe făcută zob! 

Nu mai spunem ce aspect de tarabă de bâlci are faţada magazinului, deşi era vorba în studiul de oportunitate că obiectivul trebuia să aibă personalitate prin arhitectura etalată. Ce părere au oamenii s-a văzut din învălmăşeala de autoturisme din ziua deschiderii, printre care de-abia se putea strecura un copil! Cetăţeni care îşi permit maşină, îşi permit combustibil şi merg la shopping de chilipiruri de unică folosinţă. Şi să ne rugăm să fie de unică folosinţă, la chimicalele din care sunt făcute!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!