3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

„Kretzulescu”, la început şi final de mandat

Magda BĂNCESCU

Final de mandat tot cu „Kretzulescu” lipit de buzele aleşilor şi de buzunarele noastre, căci mai avem de plătit ultimul fragment dintr-un proiect care a secat economiile Câmpulungului: clădirea băilor. Dacă n-ar fi de plâns la vederea valorii totale a lucrării, de 9,7 milioane de lei, te buşeşte râsul regăsind-o pe lista de investiţii a acestui an. Unde apare cu o alocare de 61.650 lei, căci mai mult nu-şi permite excedentul bugetar să finanţeze acest obiectiv, pentru care ne gândim că Primăria se gândeşte să caute o sursă de finanţare. Când colo, aflăm la recenta întrunire extraordinară a aleşilor că, de fapt, primarul nostru caută constructor, nu bani pentru renovarea băilor al cărei cost întrece Piaţa Primăriei, întrece şi Bulevardul „Pardon”, care valorează fiecare câte 7,5 milioane de lei. 

Extraordinara de marţi a avut, printre urgenţele zilei, aprobarea D.A.L.I.-ului care a străbătut câteva bugete şi câteva calculatoare de proiectanţi, până când, după ani de sforţări financiare şi creatoare, a ajuns, la început de 2020, înaintea consilierilor. Care nu l-au aprobat, ci l-au amânat, având nevoie de o documentare, zic ei, după ce ochii le-au picat peste cifrele ca pentru feţele domneşti din fruntea târgului. Unde nimic din ce s-a lucrat dintre rămăşiţele „Kretzulescu” n-a fost ieftin. Dar nici de calitate. V-am spus care este valoarea totală care le-a luat piuitul aleşilor: 9,7 milioane de lei, din care construcţiile şi montajul, 8,3 milioane de lei. Teoretic, clădirea de lângă pasarelă ar trebui să fie gata în 12 luni, adică în 2021, presupunând că licitaţia şi executantul vor fi rezolvate în acest an. Fără discuţie, actualul conducător al municipiului vrea să le rezolve până la alegeri şi ne oprim aici cu comentariul, căci înţelegeţi zorul, la valoarea contractului pregătit a fi pus la bătaie. 

Votul a rămas, aşadar, pe altădată, deşi şeful Executivului a lăsat să se înţeleagă că pretinsa documentare solicitată de opoziţie nu face altceva decât să lungească mai mult un proiect lipsit de necunoscute. Adică D.A.L.I.-ul nu aduce nicio noutate, exceptând cifrele, în rest, proiectul Băilor „Kretzulescu” este acelaşi. Început de fostul primar Bălan, continuat de fostul primar Andrei şi plătit, îl cităm pe actualul primar Ţâroiu, de vrei trei ori Ancăi Coşa. Următorul primar primeşte moştenire acest rest al investiţiei ratate de Grup Corint, care, ne asigură actualul conducător al municipiului, rămâne aşa cum a proiectat-o arhitecta Coşa, fără nicio altă modificare. „La proiect nu umblăm cu absolut nimic!”, este expresia pe care am auzit-o de mai multe ori pe durata şedinţei, care a avut 40 de minute oficiale şi 60 de minute neoficiale, în care aleşii şi Anca Coşa s-au răstit unii la alţii, fără a săvârşi documentarea necesară aprobării la următoarea dezbatere în plen. 

În realitate, nu se dorea nicio documentare, ci, după cum aţi intuit, să fie sabotat planul primarului de a scoate la licitaţie acest contract, care a declanşat sevrajul constructorilor din târg. După părăsirea şantierelor din „Kretzulescu” şi Grădina Publică de către ardelenii de la Grup Corint, în urmă cu cinci ani, primarul zice că a avut nevoie de o D.A.L.I., o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, ca să ştie valoarea „restului de executat”. Firma de la Alba Iulia a făcut, în intervalul 2013-2015, în care şi-a bătut joc de proiectul pe bani europeni, nişte consolidări şi compartimentări, în completarea cărora, ca să nu se strice puţinul lucrat de Grup Corint, Primăria a realizat, în acest mandat, acoperişul. 

Şi ca să ştie cât mai este de lucrat şi cât mai este de consumat, s-a comandat această D.A.L.I. Poveste complicată şi cu execuţia amărâtului de studiu, despre care Ţâroiu spune că n-au reuşit să-l realizeze angajaţii de la Investiţii, împreună cu restul, probabil, de pe la Economic şi Urbanism. Care nu trebuiau să facă altceva decât nişte calcule, pe baza proiectului iniţial, scăzând cantităţile executate şi plătite către Corint. Iar diferenţa era „restul de executat”. Atunci, primarul a angajat-o pe Anca Coşa, căci tot avea informaţiile necesare la dispoziţie, şi a convenit ca lucrarea să-i fie predată în două etape. Arhitecta a prezentat prima parte, pe care a facturat-o, iar Primăria i-a plătit-o cu 40.000 de lei, rămânând să primească restul de 40.000 de lei  în momentul în care preda a doua parte. Ţâroiu zice că a trecut termenul convenit, a trecut şi prelungirea acordată şi restul lucrării nu i-a mai fost înmânat. Atunci, a contractat alt proiectant, pentru D.A.L.I. în ansamblul său.

Probabil că noi, cetăţenii, n-am fi avut parte de informaţii livrate cu o asemenea generozitate de oamenii aceştia care vorbesc de sute de milioane şi de miliarde cu o lejeritate uluitoare, dacă Anca Coşa n-ar fi provocat discuţia frapantă. Prezentă la şedinţă din proprie iniţiativă, aceasta le-a cerut, foarte insistent, consilierilor să declanşeze o investigaţie a situaţiei în care, în anul 2019, la Primărie s-au depus două proiecte pentru reabilitarea Băilor „Kretzulescu”. Două proiecte cu două facturi. Unul, susţine ea, a fost refuzat, pe motiv că n-ar fi fost bun, afirmaţie contrazisă de Ţâroiu, care a susţinut că n-a fost complet. Iar al doilea, derulat în 17 zile lucrătoare, a fost acceptat la plată. Acesta din urmă, reclamă arhitecta, nu are ştampila unui specialist în monumente istorice, nu cuprinde toate pavilioanele ansamblului Băilor „Kretzulescu” şi n-are cum să fie avizat, în forma actuală, de Ministerul Culturii. De parcă lipsa acestui aviz a împiedicat execuţia unei lucrări atât de urâte în Piaţa Primăriei! Lucrare extinsă, din nefericire, în aceeaşi manieră lipsită de bun gust, pe Bulevardul „Pardon”, care are şanse să fie salvat numai dacă se schimbă conducerea Primăriei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!