Magda BĂNCESCU
O să punem pe seama transmisiunii nesatisfăcătoare a şedinţei online a Consiliului Local faptul că nu i-am auzit pe aleşi sacrificându-se şi ei pentru epidemie, donându-şi indemnizaţiile o lună, două, trei, cât ţine nenorocirea. Simt frustrarea pierderii unor beneficii doar subalternii lăsaţi fără bani de vacanţe de superiori, forţaţi să taie de undeva cele 4 miliarde de lei vechi cerute de spitalele câmpulungene. Doar nu era să le taie de la contractele lui Răuţoiu, ale cărui şantiere sunt într-un continuu şomaj tehnic, de la debutul lucrărilor, fără legătură cu coronavirusul, care, în prezent, le dă motive întemeiate să stea. Primarul estima un final al amenajării Pieţei Primăriei pe la 31 mai, care, mai mult ca sigur, nu se va respecta, ci va urma data alegerilor, mai spre toamnă.
Apariţia primilor bolnavi de COVID-19 ne-a tăiat cheful de a povesti despre videoconferinţa stângace a aleşilor, care ba nu s-au văzut, ba nu s-au auzit, cu excepţia lui Liviu Ţâroiu, în cazul căruia imaginea şi sonorul au funcţionat brici. La fel, a dat bine la cameră doamna Iarca, parcă mai sigură pe ea nemaiavându-i în faţă pe contestatarii calculelor sale de la PNL. Chiar ne întrebam unde s-au aranjat pentru şedinţă cele două reprezentante ale sexului frumos, prezente în prezidiul sălii de festivităţi, în condiţiile în care toate saloanele de înfrumuseţare din oraş sunt închise. Apropo, secretarul Ramona Simion a fost singura echipată cu mască şi mănuşi, pentru a se proteja, probabil, de primarul care mai umblă pe la hotel, unde au fost cazaţi medicii ieşiţi din programul de gardă.
Cu o zi înainte de dezbaterea de marţi, organizată prin intermediul unei platforme online, s-ar fi ţinut o extraordinară în aceleaşi condiţii, care nu s-a transmis pe nicăieri. În preziua ordinarei s-ar fi fixat regulile desfăşurării dialogului în virtual, o premieră în administraţia publică locală, care, de acum înainte, se va repeta când vom avea epidemii, pandemii, fenomene naturale extreme şi alte situaţii care fac imposibilă prezenţa consilierilor la Primărie (cităm din hotărârea adoptată luni). Marţi, multe dintre condiţiile pregătite de Executiv pentru dezbaterea ţinută prin „mijloace electronice” au fost încălcate, chit că a fost ales preşedinte de şedinţă unul dintre aleşii mai tineri, pentru care tehnica n-are secrete. Adevărul este că Mărgărin Bligaru n-a fost pus să prezideze pentru uşurinţa cu care manevrează dispozitivele inteligente, de care şi la întrunirile clasice lasă impresia că este dependent, ci pentru că era singurul consilier local din Primărie.
Dacă s-a nimerit să conducă momentul istoric pentru Consiliul Local reunit în virtual, vicele a simţit nevoia să facă pe starul primului online care l-a avut pe el „la butoane”. Pe când îşi lua avânt ca să facă prezentarea premierei, cu o dicţie şi un zâmbet ca de Hollywood, a comis greşeala să se uite spre Ţâroiu, care n-a tolerat ifosele de vedetă ale colegului. Când şi-a umflat fălcile primarul şi i-a aruncat o privire în care citeai: „Termină, mă, cu prostiile, căci nu de dragul premierei facem videoconferinţă!”, Blidaru şi-a înghiţit rapid anunţul şi a intrat în ordinea de zi.
Simpatică reacţia primarului, neratată de transmisiunea în direct, care pe unii dintre consilieri i-a ratat şi vizual, şi auditiv, asta şi din cauza lor, şi din cauza organizatorilor “teleconferinţei”, termenul la îndemâna lui Sârbu. Cel care s-a aflat cel mai mult în afara şedinţei a fost – pretext ca să se considere sabotat de Executiv – şeful opoziţiei liberale, scos de pe ecran de mai multe ori, inclusiv la cel mai ingrat subiect al convocatorului: creşterea cifrelor la investiţia din Piaţa Primăriei. Trei sau patru hotărâri s-au votat fără preşedintele liberal – care, şi cât a fost în direct, s-a auzit cel mai prost dintre toţi, neînţelegându-se mai nimic din ce spunea -, deşi regulamentul, pe care domnul preşedinte nu s-a obosit să-l citească, prevedea că durata de vot era de maxim trei minute. Or în trei minute s-au votat toate punctele la care David a fost „absent”.
Alţi colegi de-ai săi aflaţi în „întuneric” au fost responsabili pentru negura de pe ecran, plasându-se cu logistica de şedinţă în faţa ferestrelor luminoase. Exceptându-l pe David, exclus sau auto-exclus din timpul transmisiunii on-line, căci nu ştim cui aparţine vina, restul s-au văzut cât de cât. S-au văzut şi foile cu materialele de şedinţă fluturând prin faţa ecranului, semn că aleşii, cu ochii aţintiţi în tableta care îi „filma”, au avut o reţinere să o butoneze, probabil, ca să nu strice ceva. Regulamentul şedinţei online, votat cu o zi înainte, nu s-a respectat aproape deloc. De pildă, una dintre regulile încălcate prevedea că aleşii care voiau să vorbească trebuiau să menţioneze în căsuţa de chat: „Înscriere la cuvânt.” Păi, noi i-am văzut tot cu mâinile pe sus, asta în cazul în care nu cumva au intrat peste alocuţiunea altuia, cum sunt obişnuiţi în plen. Pentru tentativa de a transforma şi videoconferinţa în aceeaşi trăncăneală „la grămadă” este răspunzător preşedintele Blidaru, care era obligat de regulament să pornească microfoanele pe rând, în vederea acordării cuvântului. Or microfoanele au rămas deschise, mai puţin al lui David, care a tot avut o problemă cu semnalul conexiunii la internet cu care este prevăzută tableta primită de la Primărie. De aceea s-a auzit în fundal ce-şi strigau unii altora: „Închide, bă, telefonul!”, „Opreşte, mă, radio-ul!”, care bruia transmisiunea cu noutăţile zilei. Ia să fi anunţat Ţâroiu: „Vă tăiem indemnizaţiile!” Închideau şi tabletele!