Comuna Rucăr a găzduit în perioada 5-9 iulie cel mai mare eveniment cavaleresc din România. Sute de cavaleri de la importante ordine au defilat şi au organizat activităţi, transformând micuţa comună în capitala europeană a cavalerismului. Ordinul Cavalerilor Templieri Sfântului Bernard şi Ordinul Cavalerilor Ospitalieri – Cavaleri de Malta sunt ordine fondatoare ale Capitalei Internaţionale a Cavalerilor Templului Sacru de la Rucăr. Aceste două ordine au avut sute de invitaţi de la judeţ, la nivel naţional şi internaţional.
Printre invitaţii speciali s-a numărat Giovanni del Visso, delegat oficial al Vaticanului, Mare Prior al Ordinului de St Hubertus, Excelenţa Sa Maternus Lackner; Priorul Austriei al Ordinului de St Hubertus, Excelenţa Sa Andreas Patschok; Senesalul Austriei al Ordinului de St Hubertus, Excelenţa Sa Liebich Franz Joszef ; Don Enrico Filadoro Caracciolo, Mare Maestru al Ordinului Suveran Militar; Excelenţa Sa Michel Rodenas, Mare Cancelar al Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani; Pascal Turpin, maestru armurier specializat în obiecte medievale.
Obiectivele principale ale proiectului au fost recunoaşterea internaţională a zonei Rucăr – Dâmbovicioara ca un punct important al întâlnirilor cavalereşti, iar pentru 2019 se speră ca această zonă să devină un centru al muzicii şi al teatrului, precum şi al conferinţelor de istorie medievală. De asemenea, un vis al organizatorilor este restaurarea Cetăţii Oratia.
Festivalul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi a devenit locul de întâlnire a ordinelor cavalereşti din toată Europa. Tema principală a fost „Misterele medievale”. Vineri, 6 iulie, festivalul a debutat cu Chapitul Internaţional Cavaleresc, condus de Marele Prior Magistral al Italiei, Excelenţa sa Lambert Hodoneanu, urmat de cina cavalerilor. Sâmbătă, la vârful Posada a avut loc Marea Şezătoare Rucăreană, o expoziţie de artă meşteşugărească, costume populare şi gustări tradiţionale. Seara, la Primăria Rucăr s-a ţinut un cuvânt de bun venit din partea oficialităţilor localităţii Rucăr şi a Marilor Maeştri ai Ordinelor participante. În cadrul acestei festivităţi din incinta Primăriei, au avut loc înmânarea cheii simbolice a comunei Rucăr şi semnarea documentelor noilor Ordine Cavalereşti aderante la Rucăr.
După festivitate, în parcul Podişor au fost prezente oficialităţile locale şi judeţene, pentru deschiderea oficială a festivalului. Cea mai importată conferinţă a fost pe tema aniversară: „900 de ani de la întemeierea Ordinului Cavalerilor Templieri”, iar seara s-a încheiat cu un Concert al Cimpoierilor din Transilvania, urmat de aprinderea Flăcării Sacre a Creaţiei şi de Parada Ordinelor Cavalereşti, o paradă cu cai. Spre miezul nopţii, punctul culminant l-a constituit Rugăciunea Cavalerilor, urmat de un bal specific. Duminică, 8 iulie, ziua a debutat cu un concert de muzică clasică, un concert de muzică populară, o masă câmpenească oferită cavalerilor şi participanţilor şi deplasarea la Dâmbovicioara. Acolo, cavalerii au fost întâmpinaţi de primarul comunei, au participat cu toţii la concertul cimpoierilor, urmat de o agapă frăţească.