În 2023, se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, respectiv Moldova și Țara Românească. Cu prilejul sărbătoririi acestei zile importante, Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în colaborare cu Colegiul Național „Dinicu Golescu”, a organizat evenimentul cultural-artistic „Unirea, Națiunea a Făcut-o”, ediția a II-a.
- Program de cântece și poezii
Spectacolul a fost pus în scenă de reprezentanții Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” și ai Colegiului Național „Dinicu Golescu”, împreună cu elevi ai Școlilor Gimnaziale „C.D Aricescu”, „Nanu Muscel” și „Sfântul Iacob” din Câmpulung Muscel. Potrivit directorului Casei de Cultură „Tudor Mușatescu”, Liviu Iana, „Tinerile generații trebuie să cunoască trecutul țării noastre, trebuie să știe că, dacă astăzi, noi, trăim în aceste hotare, pământul nostru românesc este plin de martiri și de sacrificii ca, iată, să putem fi împreună”.
Corul Școlii Gimnaziale „C.D Aricescu” a deschis programul artistic, prin interpretarea a două melodii: „Măi române, românaș” și „Hora Unirii”. Elevul Alexandru Duță a interpretat la saxofon melodia „Așa-i românul”, iar George Florea a recitat cântecul „Când mi-a fost dor ca să petrec”. Aceștia au fost îndrumați de profesorii coordonatori Lavinia Darie și Mirel Radu.
Programul a continuat cu elevii Școlii Gimnaziale „Nanu Muscel”. Bianca Popescu a interpretat, la nai, un colaj de cântece patriotice. Apoi, patru elevi ai școlii au recitat, fiecare, câte o poezie. Robert a interpretat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, Antonia Rusu, poezia „Unirea Principatelor”, Beatrice Popescu, poezia „Unirea” și Erika Chiru, poezia „Hora Unirii”.
De asemenea, elevii ce formează corul Școlii Gimnziale „Sfântul Iacob” au susținut un moment aristic în care, coordonați de către profesorii Lavinia Darie și Andrei Cristina, au cântat trei melodii din repertoriul național: „Românie, mândru plai”, „Suntem români mereu” și „Se aude glas peste Carpați”. Totodată, solista Anastasia Olovrânciuc, elevă a acestei școli, a interpretat melodia „Cât trăim pe acest pământ”.
Acestea au fost numerele artistice susținute de tinerele talente din învățământul gimnazial, care au reușit să capteze atenția publicului prezent la spectacol și să îi încânte pe toți cei prezenți. Așadar, Liviu Iana, a remarcat că: „Poate că ne era mult mai simplu să facem acest spectacol fără copii, numai cu cei care sunt consacrați, dar ei sunt cei mai importanți pentru noi, pentru că sărbătorim un moment important din istoria românilor și ei trebuie să simtă asta și să crească cu dragostea de țară și de neam!”.
A doua parte a spectacolului a continuat cu reprezentanții Colegiului Național „Dinicu Golescu”. Fabian Solomon, la saxofon, a interpretat melodia „Feciorească de pe Mureș”, iar Emma Romanescu, la nai, a cântat o suită de doine. Mai apoi, aceasta a fost acompaniată, la chitară, de către Cristian Rădoi, împreună cu care a intereptat piesele „Țara noastră-i țara noastră” și „Cântă cucul bată-l vina”.
Nu în cele din urmă, reprezentanții Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” au susținut momente artistice deosebite. Ana Lemnaru a interpretat „Cuvântul lui Moș Ion Roată de către Divan”, iar Maria Ghiorghițoiu, cântecul „Așa-i românul”. Răzvan Manole, un tânăr muscelean foarte talentat, a interpretat la țambal cântecele „Eu sunt Barbu lăutarul” și „Bum-Bum, toba bate”. În continuare, Ana Maria Picurici, alături de Ana Lemnaru și Maria Ghiorghițoiu au cântat piesa populară „Acasă-i România”.
Un ultim moment muzical din cadrul acestui eveniment cultural-artistic a fost reprezentat de către Liviu Iana, care, alături de colegii Casei de Cultură „Tudor Mușatescu”, Gina Pavel, Ioana Radu, Ștefan Cojocaru, Ana Maria Picurici, Maria Ghiorghițoiu și Ana Lemnaru au cântat două cântece patriotice: „Măi române, românaș” și „Hai să-ntindem hora mare”. Aceștia au fost acompaniați, la clape, de către Cristian Răduț.
Ansamblul „Carpați”, al cărui instructor este Nelu Horobeanu, a încheiat spectacolul cu o suită de dansuri din zona Muscelului, momentul de final fiind formarea Horei Unirii, alături de reprezentanții Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” și cei ai Colegiului Național „Dinicu Golescu”.
Robert Adrian ȘTEFAN