23/03/2025

După Edilul, se pregătesc schimbări de esenţă şi la Pieţe SRL Ţâroiu îi ia puterea lui Vlădescu. Pieţele, conduse de un Consiliu de Administraţie

După Edilul, şi cealaltă societate a Consiliului Local s-a aflat în atenţia „patronilor”, cărora li s-a înaintat pentru studiu şi vot, în caz că materialul n-a fost retras de pe ordinea de zi ori amânat, cum remarcăm că se obişnuieşte cu subiectele mai complicate, o propunere care aduce schimbări la SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL. Concret, Executivul lui Liviu Ţâroiu a pregătit pentru mapa şedinţei ordinare a lunii septembrie o documentaţie, prin care, în esenţă, s-a urmărit conducerea societăţii de către un Consiliu de Administraţie, după modelul Edilului. Prin proiectul de hotărâre întocmit pentru a fi pus în dezbatere la întrunirea aleşilor de ieri după amiază, Ţâroiu şi ai lui au propus Consiliului Local, unicul acţionar al societăţii conduse de liberalul Ionel Vlădescu, să aprobe declanşarea procedurii de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie al SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL. Propunerea Executivului a fost de cinci membri în viitoarea structură de conducere, care va decide tot de ţine de societate, funcţionare, dezvoltare, etc., obiectivele şi deciziile urmând să fie puse în practică de manager. Care va fi acela. Cum au primit membrii Legislativului această importantă iniţiativă, ce au discutat – dacă au discutat, căci nu ne-ar mira ca şi la această chestiune să bată în retragere, speriindu-se ca iepurii la fiecare proiect mai îndrăzneţ – vom prezenta pe larg într-o ediţie viitoare. Deocamdată, ne limităm relatarea la ce spune hârtia, adică proiectul lucrat pentru dezbaterea de ieri, unul, repetăm, cutezător în comparaţie cu cele mai multe dintre deciziile adoptate până acum în legislatura 2016-2020.     

Primarul şi oamenii lui vor să-i aleagă pe cei cinci

Introducerea unui Consiliu de Administraţie în conducerea societăţii, ale cărei prerogative erau exercitate doar de Ionel Vlădescu, chemat la raport la răstimpuri de acţionari, pare o măsură menită a-i limita acestuia autoritatea. Altfel spus, acesta va avea rolul de executant al ceea ce decide Consiliul de Administraţie, pe care Liviu Ţâroiu îl vrea format, după cum am precizat anterior, din cinci membri. Autorii proiectului de hotărâre invocă în argumentarea din punct de vedere juridic a iniţiativei lansate în Consiliu O.U.G. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi H.G. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.109/2011. Ordonanţa cu pricina „reglementează faptul că, în situaţia în care autoritatea tutelară a societăţilor propune candidaţi pentru funcţiile de membri în Consiliile de Administraţie ale acestora, propunerile respective trebuie să fie făcute în baza unei selecţii efectuate de o comisie constituită prin hotărârea autorităţii tutelare, compusă din specialişti, pe baza unei proceduri interne.”      

Aşadar, în cadrul aceluiaşi demers trebuia stabilită şi comisia de evaluare/selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de membru în Consiliul de Administraţie al Pieţelor SRL. Propunerea celor din Executiv a arătat astfel: în calitate de preşedinte, directorul economic Violeta Iarca; ca membri, Emiliea Ilie, şeful Serviciului Juridic, Administraţie Publică, Tania Popa, inspector în cadrul Serviciului Buget, Contabilitate, Informatică; iar ca secretar, Ramona Simion, consilier în cadrul Compartimentului Resurse Umane, Registratură. Dacă persoanele nominalizate au fost acceptate sau nu, vom informa după desfăşurarea şedinţei de Consiliu. 

O altă propunere viza modelul orientativ al Scrisorii de Aşteptări pentru SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, pe care, de asemenea, aleşii erau solicitaţi să-l aprobe. Votul lor era cerut şi pentru Regulamentul Comisiei de evaluare/selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de membri în Consiliul de Administraţie al Pieţelor SRL. În conţinutul proiectului de hotărâre se prevedea că respectiva comisie „este mandatată să întocmească, cu respectarea prevederilor legale, iar primarul municipiului Câmpulung să aprobe procedura internă de evaluare/selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de membri în Consiliile de Administraţie, care să cuprindă, dar fără a se limita la acestea, conţinutul individual al anunţului public privind selecţia prealabilă, condiţiile de participare, criteriile de selecţie şi grila de evaluare a candidaţilor, conţinutul procedurii de selecţie, modalitatea şi etapele de desfăşurare a acesteia, documentele necesare ce urmează a fi prezentate de candidaţi în dosarul de participare.” 

Altfel spus, primarul şi oamenii lui „tăiau şi spânzurau” în materie de candidaturi, fără ca „patronul”, adică Consiliul Local, unicul acţionar, să aibă vreun cuvânt de spus în privinţa criteriilor în funcţie de care erau selectaţi cei cinci. Asta dacă n-or fi selectaţi deja.

Proiectul de hotărâre înaintat consilierilor municipali spre analiză, înainte de a-l discuta şi aproba/respinge, mai stabilea că: „Procedura de evaluare/selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie al întreprinderii publice SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, având ca autoritate tutelară Municipiul Câmpulung, se finalizează în maximum 150 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii. După finalizarea procedurii, raportul privind numirile finale, întocmit de comisie, va fi prezentat Consiliului Local al Municipiului Câmpulung, în vederea numirii de membri în Consiliul de Administraţie.” Aşadar, raportul cu candidaţii selectaţi de Liviu Ţâroiu şi cele patru doamne, odată ajuns în Consiliul dominat de PSD&Friends, era ca şi trecut. 

Ce face Consiliul de Administraţie 

De ce este atât de important Consiliul de Administraţie? Pentru că el este, practic, creierul societăţii. Redăm din modelul de Scrisoare de Aşteptări ce rol, ce atribuţii şi competenţe are Consiliul de Administraţie. „(…) Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii numeşte Consiliul de Administraţie al societăţii. Pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. Consiliul de Administraţie este însărcinat cu îndeplinirea tuturor actelor necesare şi utile pentru realizarea obiectului de activitate al societăţii, cu excepţia celor rezervate de lege pentru AGA. Pentru Consiliul de Administraţie care va fi ales, este recomandat ca toţi membrii să fie neexecutivi. Atribuţiile CA privind administrarea societăţii – întreprindere publică sunt cele legate de stabilirea direcţiilor principale de activitate şi dezvoltare a societăţii, a obiectivelor pentru directorii societăţii, de urmărire şi evaluare a activităţii lor prin raportare la prevederile contractelor de mandat, respectiv a planului de management al acestora.

Consiliul de Administraţie are, în principal, următoarele competenţe de bază: =stabileşte direcţiile principale de activitate şi de dezvoltare a societăţii – întreprindere publică; =numeşte şi revocă directorii, conform legislaţiei în vigoare şi stabileşte remuneraţia acestora, în limitele aprobate de AGA; =elaborează componenţa de administrare a planului de administrare, în acord cu scrisoarea de aşteptări şi declaraţiile de intenţie, aprobă componenţa de management şi aprobă ulterior întreg planul de administrare, care include strategia de administrare pe durata mandatului Consiliului, pe care îl înaintează către AGA, în termenele legale; =negociază indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari cu AGA; =asigură integritatea şi funcţionalitatea sistemelor de raportare contabilă şi financiară şi realizarea planificării financiare; =verifică funcţionarea sistemului de control intern sau managerial; =monitorizează şi evaluează performanţa şi activitatea directorilor; =întocmeşte raportul anual şi semestrial privind activitatea societăţii pe care îl prezintă AGA; =monitorizează şi gestionează potenţialele conflicte de interese de la nivelul organelor de administrare şi conducere; =supervizează sistemul de transparenţă şi de comunicare; =monitorizează eficacitatea practicilor de guvernanţă corporativă la nivelul societăţii; =raportează lunar structurii de guvernanţă corporativă din cadrul autorităţii publice tutelare modul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari, anexa la contractul de mandat, precum şi alte date şi informaţii de interes pentru autoritatea publică tutelară, la solicitarea acesteia (sau a structurii de guvernanţă corporativă); =convoacă AGA sau autoritatea publică tutelară, conform legislaţiei în vigoare. 

Ce fac administratorii 

Administratorii au, în secundar, şi următoarele atribuţii: =aprobă structura organizatorică a societăţii la propunerea directorului general, după caz, asigură gestionarea şi coordonarea societăţii; =aprobă regulamentul intern al societăţii; =supun aprobării AGA, în termen de cel mult 5 luni de la încheierea exerciţiului financiar, raportul anual privind activitatea societăţii, situaţia financiară anuală şi contul de profit şi pierdere pentru anul precedent, precum şi proiectul programului de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ale societăţii pe anul în curs; =decid asupra încheierii de acte juridice de dobândire, înstrăinare, închiriere, schimb sau de constituire în garanţie de bunuri aflate în patrimoniul societăţii ori pe care aceasta urmează să le dobândească astfel; =stabilesc competenţele şi nivelul de contractare a împrumuturilor bancare curente, a creditelor comerciale pe termen scurt sau mediu, cu informarea AGA; =avizează programele de dezvoltare şi investiţii; =stabilesc şi aprobă, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de AGA, modificări în structura acestuia, în limita competenţelor pentru care a primit mandat; =Consiliul de Administraţie ţine prin grija lui următoarele registre ale societăţii: registrul acţionarilor, registrul şedinţelor şi deliberărilor Adunărilor Generale, registrul şedinţelor şi deliberărilor Consiliului de Administraţie, registrul deliberărilor şi constatărilor făcute de auditorii financiari; =administratorii au obligaţia îndeplinirii procedurilor de publicitate pentru documentele stabilite de lege; =îndeplinesc orice alte atribuţii şi au toate competenţele stabilite prin lege şi prin hotărârile Adunărilor Generale ale Acţionarilor; =aprobă scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe, aflate în activul societăţii propuse spre casare; =aprobă Regulamentul de Organizare si Funcţionare al societăţii; =stabilesc şi menţin politicile de asigurare în ceea ce priveşte personalul şi bunurile societăţii; =rezolvă problemele stabilite de Adunarea Generală sau autoritatea publică tutelară şi execută hotărârile luate de aceasta; =publică pe pagina de internet a societăţii politica şi criteriile de remunerare a administratorilor şi a directorilor, raportul anual cu privire la remuneraţiile şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor, în cursul anului financiar, hotărârile AGA, în termen de 48 de ore de la data adunării, situaţiile financiare anuale, în termen de 48 de ore de la aprobare, raportările contabile semestriale, în termen de 45 de zile de la încheierea semestrului, raportul de audit anual, componenţa organelor de conducere, CV-urile membrilor Consiliului de Administraţie şi ale directorilor, precum şi nivelul remuneraţiei acestora, rapoartele Consiliului de Administraţie, Codul de Etică în 48 de ore de la adoptare, respectiv la data de 31 mai a fiecărui an, în cazul revizuirii acestuia şi orice alte documente necesare a fi publicate conform legislaţiei în vigoare; =introduc cererea pentru deschiderea procedurii insolvenţei; =convoacă AGA ordinară pentru numirea unor noi administratori în situaţia în care planul de administrare revizuit nu e aprobat de Adunarea Generală, nici în urma celei de-a doua runde de negocieri, caz în care membrii CA sunt revocaţi; =aprobă planul de management elaborat de directori pentru durata mandatului şi pentru primul an mandat, putând dispune completarea sau revizuirea acestuia; =analizează şi aprobă raportul trimestrial depus şi prezentat de directorul general privind execuţia mandatului acestuia; =supraveghează funcţionarea sistemelor de control care să permită evaluarea şi gestionarea riscurilor; =orice alte obligaţii stabilite de lege.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!