11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Cea mai recentă reclamaţie făcută de Coşa, într-o nouă încercare de a opri lucrarea de pe bulevard, total neîntemeiată

Cea mai proaspătă reclamaţie făcută de Anca Coşa, care luptă să oprească lucrările pe Bulevardul „Pardon”, s-a dovedit total neîntemeiată. Au spus-o specialiştii care au venit astăzi, 2 iunie 2022, în control la Câmpulung, ca să verifice cele sesizate de arhitecta care, într-un final, a făcut şi un bine Câmpulungului. Mai precis, odată cu reprezentantul Direcţiei Judeţene de Cultură Argeş, echipa primită de arhitectul şef Mădălina Zăgărin şi directorul Muzeului Municipal, Alexandru Oprea, a inclus şi reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului, cu drept doar de constatare, nu şi de sancţionare. Care s-au angajat să ajute municipalitatea în multe proiecte în domeniul patrimoniului istoric. Prezenţa lor astăzi, la Câmpulung, se „datorează” tot Ancăi Coşa, care a trimis reclamaţia şi la I.N.P. Oamenii au văzut în teren că vestigiile arheologice despre care arhitecta susţine că le-a văzut în nişte poze pe Facebook nu există decât în imaginaţia acesteia, care, de acum înainte, n-are decât să zburde cât doreşte. Toate acţiunile sale viitoare vor fi clasate.

  • Autorităţile noastre colaborează cu arheologul Cristian Plantos, implicat în săpăturile de la Roşia Montană  

La finalul deplasării la Câmpulung a comisiei, să-i spunem, s-a întocmit un proces verbal, care atestă că nimic din cele invocate de Coşa nu se adevereşte. Altfel spus, arhitecta se ţine de reclamaţii ca să încurce derularea investiţiei, care şi aşa este ameninţată de procesul intentat de prefect, pentru anularea autorizaţiei de construire cu probleme din timpul lui Liviu Ţâroiu.

Ultimul demers disperat al Ancăi Coşa de a stopa amenajarea Bulevardului „Pardon” datează din 25 mai 2022. Pe 2 iunie 2022, specialiştii au şi venit să verifice aşa-zise „vestigii arheologice”, pe care Coşa le-ar fi remarcat în nişte postări pe Facebook.

Procesul verbal încheiat astăzi este semnat de arhitectul şef Mădălina Zăgărin, arheologul Cristian Plantos, responsabil ştiinţific din partea Muzeului Municipal Câmpulung, şi Ştefan Dănăilă, consilier superior din partea Direcţiei Judeţene de Cultură Argeş.

Cristian Plantos este arheologul contractat prin intermediul Muzeului Câmpulung, pentru a elabora pentru municipalitate un diagnostic arheologic. „Diagnosticul arheologic l-am elaborat pentru că am avut iniţial un studiu arheologic non invaziv, făcut cu un scanner extrem de performant, ale cărui concluzii au fost că nu se identifică nimic. Dar pentru mai multă siguranţă a recomandat Primăriei, dacă doreşte, să facă şi unul invaziv. L-am chemat pe domnul Plantos, care este un arheolog cunoscut şi recunoscut la nivel naţional, care a fost implicat şi în săpăturile de la Roşia Montană.”, ne-a spus arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Aşadar, experienţa arheologului ales de Primăria Câmpulung este una de necontestat.

Cristian Plantos a spus acelaşi lucru: nu se identifică nimic în subteran, conform studiului său. În afara acestuia, Primăria a colaborat pentru realizarea studiului non invaziv cu Alexandru Popa, arheolog expert în Registrul Arheologilor din România şi membru corespondent al Institutului Arheologic German. „Am lucrat cu specialişti reputaţi.”, mai spunea Mădălina Zăgărin. Iar toate aceste documentări s-au realizat în acest mandat, de când Mădălina Zăgărin ocupă funcţia de arhitect şef al Câmpulungului.

  • Specialiştii au concluzionat că nu există urme de vestigii arheologice. Nimic din ce a sesizat Coşa nu s-a adeverit în teren  

După cea mai proaspătă reclamaţie a Ancăi Coşa, arheologul Cristian Plantos a fost invitat din nou la Primăria Câmpulung. Odată cu el, a participat la acţiunea de astăzi şi managerul Muzeului Municipal, Alexandru Oprea. Verificarea a fost întreprinsă de Ştefan Dănăilă, consilier superior din partea Direcţiei Judeţene de Cultură Argeş, împreună cu o echipă din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, aceştia din urmă având doar atribuţii de constatare.

„S-a constatat că nu se confirmă absolut nimic din reclamaţia doamnei Anca Coşa.”, a precizat arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Ce o frământa de data aceasta pe Anca Coşa? Faptul că, în timpul unor lucrări de reparaţii la o conductă de alimentare a oraşului cu apă potabilă, ar fi remarcat în nişte poze postate pe Facebook piatră de Albeşti. Mai precis, din faţa turnului Bărăţiei s-ar fi extras blocuri de piatră de Albeşti şi resturi de cărămidă.

Concluzia specialiştilor a fost că nu există urme de vestigii arheologice în teren, după cum atestă şi raportul de evaluare arheometrică. Cercetarea arheologică din zona turnului nu a condus la „descoperirea unor traiecte de zid sau alte structuri arheologice”. Concluzie susţinută şi de literatura de specialitate, care relevă faptul că „în perimetrul studiat nu au existat structuri de locuire altele decât traseul unui canal sistematizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, respectiv amenajări ulterioare ale Bulevardului „Pardon”.”

Specialiştii au apreciat că afirmaţiile făcute de Anca Coşa, referitoare la piatra remarcată pe şantier ca fiind din cariera de la Albeşti, „nu se bazează pe un fundament ştiinţific şi nici nu se justifică conform studiilor şi constatărilor din teren.”

  • De acum înainte, reclamaţiile Ancăi Coşa vor fi clasate   

Studiul arheologic non invaziv s-a realizat fără spargere, însă cel invaziv a presupus zece săpături până la o adâncime de trei metri. „S-au făcut toate tipurile de studii arheologice posibile. Toate acestea s-au realizat de către Muzeul Municipal, la iniţiativa Primăriei Câmpulung, neexistând nicio constrângere din partea Comisiei Zonale avizatoare a proiectului. Nu s-au cerut prin niciun aviz, le-am făcut noi din proprie iniţiativă, prin Muzeu, care a putut să ne pună la dispoziţie nişte specialişti reputaţi.”, ne-a mai spus Mădălina Zăgărin.

Dacă Anca Coşa va continua să preseze instituţiile cu reclamaţii, aceasta le va face în zadar. Această întrebare a fost adresată şi de către reprezentanţii Câmpulungului la discuţiile de astăzi, iar Ştefan Dănăilă a fost clar în lămuriri: de acum încolo se vor clasa. Având în vedere că s-a făcut o notă de constatare pe teren, unde toată lumea a putut să vadă că nu se justifică ce sesizează aceasta, dacă Anca Coşa continuă, solicitările ei vor fi clasate direct. Adică nu va mai primi un răspuns care să implice şi acţiuni.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!