Intenţia ADP Câmpulung de a completa dotarea precară cu un utilaj de spălat stradal, de dimensiuni reduse, a generat o demonstraţie în Piaţa Primăriei, în ideea ca vânzătorul să convingă clientul că produsul merită banii. Dacă tot au bătut drumul la Câmpulung, reprezentanţii firmei bucureştene Grădinariu au adus şi un aspirator stradal, foarte bun pentru culegerea mucurilor de ţigară din alveolele cu verdeaţă şi nu numai. Mini-utilajul curăţă şi spală lichidele vărsate pe stradă, aspiră excrementele de câini şi păsări, până şi guma de mestecat, chiar dacă, după cum au recunoscut furnizorii utilajelor, este o operaţiune ceva mai insistentă. Administraţia este obligată să întreprindă cheltuiala de gradul de educaţie al cetăţenilor, care se reflectă în următoarele cifre: 40 de tone, pe lună, de gunoi ridicat de ADP de pe domeniul public, asta însemnând 326.000 de lei, bani cu care se putea cumpăra un utilaj, în loc să fie plătiţi firmei Financiar Urban pentru mizeria adunată din oraş.
Creşterea suprafeţei pietonale impune achiziţia unei maşini mici de spălat a pavajului
Vineri, după prânz, trecătorii care traversau Piaţa Primăriei s-au oprit la vederea acţiunii oferite de cele două maşinării destinate salubrităţii stradale. S-a pus lumea pe pozat şi filmat mai abitir ca jurnaliştii pentru care se făcea demonstraţia de funcţionare a utilajelor dorite de lucrătorii de la ADP, care stau în nădejdea măturilor din crengi, cu care fac un praf îngrozitor. Primăriţa Elena Lasconi şi viceprimarul Nicolae Zaharia au coborât din birouri la discuţii cu musafirii veniţi să le prezinte maşina de spălat stradală, pentru care s-ar fi prevăzut banii în bugetul anului 2022. Nu şi pentru aspiratorul care atât de util le-ar fi ADP-iştilor ca să cureţe uşor spaţiul verde, care nu se poate mătura precum asfaltul ori granitul de chiştoacele de ţigară.
Bogdan Pătru, şeful ADP Câmpulung, ne-a spus că, după ce a consultat ofertele de pe piaţă, a intrat în contact cu acest distribuitor, având de gând să achiziţioneze o maşinuţă de spălat stradal aflată în planurile acestui an. Indiferent dacă Primăria Câmpulung va cumpăra sau nu de la această firmă, delegaţii ei au ţinut să le ofere potenţialilor clienţi o demonstraţie. „Noi mai avem o automăturătoare, dar am optat pentru aceasta, pentru că sistemul rutier din Piaţa Primăriei şi pietonalul care va fi construit sunt dimensionate sub 3,5 tone. Nu putem să ne urcăm pe pavaj cu utilajul pe care îl avem.”, spunea şeful ADP de ce a propus o maşinărie de mici dimensiuni pentru spălarea compozitului din Piaţa Primăriei, aflat încă în perioada de garanţie. „Faptul că va creşte mult suprafaţa pietonalului, cu suprafaţa bulevardului şi cu trotuarele lărgite, ne obligă să avem o activitate de salubritate mecanizată. Zona centrală va trebui rezolvată într-un alt fel decât cu mătura. Nu mai putem umbla în 2022 cu mătura printre oameni.”, a adăugat Bogdan Pătru.
Maşina de spălat a fost pusă în funcţiune. S-a stropit pavajul, operaţiune de care s-a ocupat şeful Serelor, Ion Ciortan, după care cu periile rotative a fost curăţată suprafaţa udată. Publicul… mulţumit, mai cu seamă că era şi primăriţa în miezul acţiunii, care s-a foit încontinuu după viitoarea achiziţie, ca să fie sigură că dă banii pe ce trebuie. Adevărul este că ne trebuie nu una, ci zece, dar vorba lui Pătru: „Suntem pe sărăcie!”
Maşina de curăţenie stradală va avea montat în spate un accesoriu sub forma unei rampe pentru spălarea cu presiune. „Jetul îl poţi transforma, printr-o bară cu patru sau şase duze, în spălător stradal în timp ce maşina merge.”, spunea reprezentantul firmei.
Guma de mestecat, mai păcătoasă decât chiştoacele
Vânzătorii au lăudat performanţele aspiratorului stradal care, pe lângă faptul că este silenţios, putând fi manevrat printre trecători, căci nu deranjează cu zgomot, îi scuteşte pe muncitori de chinul de a extrage chiştoacele din iarbă cu grebla. Mai mult, nu produce praf, prin urmare, nu întrerupe momentele de relaş la o cafea, pe bancă, în Piaţa Primăriei, pe bulevard ori în parcurile centrale. „Poţi face curat printre cetăţeni fără să-i deranjezi.”, a precizat directorul Pătru.
După ce reprezentantul vânzătorului le-a arătat martorilor din rândul presei şi cetăţenilor cu câtă uşurinţă este curăţat spaţiul verde de mucurile aruncate din abundenţă pe iarba uscată, a urmat o demonstraţie de curăţare a cafelei vărsate pe marginea de granit a unei alveole. Jetul puternic a făcut să dispară pata uscată de cafea. Marele avantaj al aspiratorului este că scapă domeniul public de cea mai mare belea, resturile de ţigară şi cojile de seminţe, atunci când trebuie extrase de pe suprafeţe verzi. Totodată, aşa cum au precizat oaspeţii, spală orice lichid, sosuri, îngheţată, cafea, sucuri, materii fecale ş.a.m.d.
În cazul excrementelor de porumbei – susţine reprezentantul vânzătorului – contează cât de mult au intrat în profunzimea pietrei, fiind acide. Auzind de curăţarea mizeriei lăsate de porumbei, şeful Serelor s-a plâns musafirilor de prezenţa pescăruşilor, şase familii, după ştiinţa lui Ion Ciortan, toate stabilite în zona centrului.
„În primul rând, trebuie să vedem dacă găsim mai ieftine maşini similare. Trebuie să venim cu noul, aţi văzut ce mături au cei de la ADP, mi se pare incredibil că încă se mătură cu măturile de nuiele. Cred că trebuie să progresăm. Merită investiţia, pentru că vom avea multe zone pietonale în Câmpulung, chiar dacă unii nu şi le doresc. Nu-şi doresc să se întâmple nimic bun în acest oraş. În acest an vor fi gata zona de la Romarta şi Bulevardul „Pardon”, vom avea granit peste tot şi vedeţi că se pătează. Nu ştiu cum vom scăpa de guma de mestecat, pe care toată lumea o aruncă pe jos. Deocamdată, avem partea de automatizare pentru a rezolva praful, mizeria, chiştoacele şi, în general, jegul. Aţi văzut ce apă mizerabilă iese atunci când dă doar un jet de apă sub presiune.”, a precizat primăriţa.
Intenţiile sunt de a cumpăra, poate, la anul, şi o maşină mare pentru măturatul carosabilului, cu toate că, în mandatul trecut, Liviu Ţâroiu a dotat ADP cu una, despre care Elena Lasconi susţine că: „Este vai mama ei! Ne trebuie o maşină care să şi funcţioneze.”
Maşina de spălat stradală costă 69.000 euro, iar aspiratorul de chiştoace, 13.000 euro, sume fără TVA.
Magda BĂNCESCU