Nimic nu bucură mai tare urechile contribuabilului câmpulungean ca auzul veştii că sunt accesate finanţări pentru executarea unor investiţii cerute şi aşteptate cu deceniile de orăşenii pe ale căror străzi n-au ajuns asfaltul ori reţelele de utilităţi. Aşa cum sunt trei artere din municipiu, Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului, primele două în cartierul Grui, a treia, sub podul de la Jandarmi, care nu beneficiază de canalizare. Cel puţin, nu pe toată întinderea lor. Ca să scutească de un efort financiar consistent bugetul local, şi aşa lovit puternic prin plata „sancţiunii” de 81,6 miliarde de lei vechi Ministerului Dezvoltării Regionale, ca urmare a rateului „Kretzulescu”, actuala administraţie s-a orientat către programele prin care sunt alocate fonduri pentru diverse investiţii.
Graţie Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), aprobat prin OUG nr.28/2013, cu modificările şi completările ulterioare, Primăria Câmpulung va obţine banii necesari extinderii reţelei de canalizare pe străzile amintite. Finanţarea lucrării a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr.632/2016, prin care a fost adoptată Lista obiectivelor de investiţii şi a sumelor alocate acestora pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, pentru judeţul Argeş, în perioada 2016-2019.
Ca să poată fi încheiat contractul de finanţare, municipalitatea era obligată să emită o hotărâre de Consiliul Local, prin care sunt asigurate cheltuielile care nu sunt finanţate de la bugetul de stat, prin programul amintit. Altfel spus, ministerul alocă fondurile, dar nu în integralitatea lor, autorităţile locale fiind co-participante la realizarea proiectului cu suma necesară părţii birocratice. Materialul înaintat consilierilor municipali, pentru a fi studiat pentru şedinţa ordinară programată în ultima zi a lunii septembrie, enumeră cheltuielile care cad în sarcina bugetelor locale: cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului; studiile de fezabilitate/documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii; studiile de teren, studiile de specialitate; expertize tehnice şi/sau audit energetic; asistenţa tehnică, consultanţa; taxe pentru obţinerea de avize/acorduri/autorizaţii; organizarea procedurilor de achiziţii, active necorporale; cheltuieli conexe organizării de şantier; comisioane, cote, taxe, costuri credite; cheltuieli pentru probe tehnologice, teste şi predare la beneficiar.
În cazul investiţiei pentru care Câmpulungul va beneficia de fonduri prin PNDL nu vor fi suportate din bugetul de stat următoarele costuri cuprinse în Devizul general din Studiul de fezabilitate aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.13/15.02.2016 (sumele conţin TVA):
=taxe pentru obţinerea de avize/ acorduri/ autorizaţii: 2.400 lei;
=studiul de fezabilitate: 44.997,12 lei;
=comisioane, cote, taxe, costuri credite: 22.137 lei;
=probe tehnologice, teste: 530 lei.
Total: 70.064,12 lei.
Prin urmare, Consiliul Local a fost solicitat să aprobe, la şedinţa de ieri, 31 octombrie 2016, această susţinere financiară de 700 milioane de lei vechi, „în vederea încheierii Contractului de finanţare multianual în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru obiectivul de investiţii „Extindere reţea canalizare menajeră pe străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului”. Totodată, i s-a mai cerut Legislativului municipal să-l împuternicească pe primarul Liviu Ţâroiu să semneze contractul de finanţare cu ministerul.