În loc să-i fie recunoscători lui Ţâroiu, pentru convocările de urgenţă, datorită cărora au ocazia să se vadă la televizor, opozanţii protestează prin neprezentare la iniţiativele majorităţii PSD-iste. Săptămâna trecută, au fost două şedinţe: marţi, una de îndată, cu absenţă totală a grupului PNL, iar joi, ordinara lunii iunie, la care au fost prezenţi cinci din şase liberali. Puţini, dar gălăgioşi, încât nici fosta doamnă Ambruş, cu toată postura ei impozantă, nu prea le-a temperat tendinţa celor care veşnic dau buzna peste alocuţiunile celorlalţi, împiedicaţi să-şi ducă ideile până la capăt. Cinstit este să spunem că, joi, am remarcat un dialog cu tendinţe de civilizare din partea opoziţiei, dar rămâne încă de muncă pentru a-i disciplina, în sensul de a respecta momentul luării cuvântului, cu acordul preşedintelui de şedinţă. O fi ea dezbatere, cum îşi scuză PNL-iştii intrările ţopârlane peste mesajele celorlalţi, dar dacă sunt reguli clare pentru toată lumea, tocmai pentru a se evita izul de cleveteală ca la piaţă al întrunirilor în plen… Şi-apoi sunt comisiile, unde pot fi descărcate energiile negative generate de iniţiativele Executivului care nu le sunt pe plac.
Săptămâna trecută, a fost vina consilierei de la PSD, căreia i s-a încredinţat misiunea de a prezida lucrările, că au văzut liberalii roşu în faţa ochilor, la propriu, graţie costumaţiei de şedinţă a doamnei preşedintă, a cărei opţiune vestimentară a constat într-o rochie în culoarea partidului. Agitaţia unui PNL din nou cu tensiunea crescută a produs şi un lucru constructiv: amânarea unui vot care nu putea fi acordat în condiţii insuficient clarificate, ca să nu spunem curioase. Cea mai importantă investiţie a acestui mandat, împreună cu proiectul care continuă reabilitarea centrului istoric, de la „Bărăţie”/„Piatra Craiului”, până la „Dinicu Golescu”, amenajarea Pieţei Primăriei, a debutat cu stângul, graţie deturnării votului de către dreapta politică. O deturnare acceptată de Ţâroiu, căci, în condiţii de vot – cinci liberali (fără Anca Dumitrescu) contra a 12, coaliţia PSD +ALDE (de la care a lipsit Sergiu Cicu) + PAM, ar fi fost imposibilă zădărnicirea aprobării unui proiect de hotărâre de o importanţă crucială pentru Câmpulung. Localnicii o văd şi simt în fiecare zi, au văzut-o şi străinii în faţa cărora ne-am făcut de râs în ultimul hal: Piaţa Primăriei este o mostră de nepăsare şi lene, de decenii!
Primarul n-a avut nici cea mai mică împotrivire la propunerea grupului PNL de a amâna votarea unei investiţii cu o valoare totală de 6 milioane de lei (cu TVA, sare de 7 milioane), din care 4,6 milioane lei erau estimarea construcţiilor şi a montajului. Diferenţa, din câte am desluşit din bolboroselile Executivului în plen, era proiectarea! 25% din proiect!, a făcut ochii cât cepele opoziţia, căreia majoritatea i-a dat ocazia să jubileze, depistând o asemenea anomalie – îi spunem anomalie, până la clarificarea, sperăm şi pentru presă, nu numai pentru consilierii aflaţi în dubii – de proporţii. Astăzi, la ora cinci a după amiezii, membrii Legislativului se reîntorc în sala de Consiliu, ca să fie edificaţi de autorii documentaţiei de ce pentru această lucrare este nevoie de un proiect de cinci ori mai scump decât în mod obişnuit. Semn rău pentru Liviu Ţâroiu, care a făcut un pas înapoi într-o chestiune menită să-i asigure un procent substanţial din victoria din 2020. Dacă, bineînţeles, PSD îşi menţine opţiunea de candidat. Ca să alunge ghinionul, voci din coaliţia aflată la putere au strigat că nu este nevoie să fie consumată toată suma, 1,6 milioane, pentru proiectare, dar… greu de crezut că va fi salvată, dacă tot se află la discreţia „consumatorilor”. Aşa că rămâne ca astăzi să fie luminat tot poporul contributor la lucrarea de făţuire a Pieţei Primăriei. Cu terasa dinspre BIG şi altele care nu erau în proiectul vechi de regenerare urbană a centrului istoric. O altă prostie din proiectul îndelung lăudat de arhitecta Coşa chiar la şedinţa respectivă, ieşită la iveală cu această ocazie: marea reabilitare se oprea taman la cea mai calamitată împrejurime a Primăriei! Păi, ce deştept repara Piaţa Primăriei şi lăsa în halul inimaginabil în care se găseşte, repetăm, de decenii, esplanada CEC-ului, o mizerie, o ruină, o ruşine în peisajul ultracentral?!
Ţâroiu l-a dat de gol pe deştept, cu planurile lui aiurite cu tot – care explică sărăcia reabilitării prevăzute a se realiza în parcuri – şi a anunţat succint ce înseamnă amenajarea Pieţei Primăriei. Se pun la punct spaţiile pietonale şi cele verzi, parcarea, se înlocuieşte fântâna arteziană, sperăm că nu cu vreo sperietoare care să se asorteze lămpilor pariziene, înfipte în şomârdoalele municipale, se repară treptele şi se amenajează rampe de acces pentru cei cu nevoi speciale şi se modernizează iluminatul. Planurile sunt făcute pe 30 de luni, care încep să curgă din momentul semnării contractului cu câştigătorul licitaţiei. Licitaţie în privinţa căreia începem să ne îndoim că va fi finalizată în acest an, cu etapa de contestaţii, de vreme ce investiţia este abia în faza aprobării documentaţiei de către Consiliu. Apoi se trimite la Monumente, pentru avizare, după care se face proiectarea. Ca lucrarea să fie gata în momentul electoral „2020”, este musai ca cei doi ani şi jumătate de lucru efectiv, în teren, cu condiţia de a nu se ivi impedimente inspirate de tragedia „Kretzulescu”, să înceapă, cel târziu, în ianuarie 2018.
A mai existat un comentariu, de fapt, o îngrijorare legată de întreprinderea unei investiţii de bun simţ într-o localitate a cărei conducere ţine măcar la aspectul „bătăturii” Primăriei, dacă mai mult nu poate, fără schimbarea reţelelor de apă şi canalizare din zona vizată. Primarul a asigurat că şantierul se va întinde până la bordură, deci, nu va ajunge la sistemul de utilităţi. În orice caz, şedinţa de îndată, convocată special pentru Piaţa Primăriei, salariile profesorilor şi programul Zilelor Municipiului, va lămuri nebuloasa unei proiectări exagerat de scumpe, fie şi în estimări, pe lângă alte chestiuni de interes. Sperăm ca subalternii primarului să şi aibă pentru cine să explice, dat fiind obiceiul păcătos al opoziţiei de a nu se lăsa deranjată de convocările urgente.