Motive de laudă de la Primăria Câmpulung. Cusurgie de fel, n-o voi face în această ediţie, ci amân cronica apreciativă pentru ziua în care voi citi pe pagina de socializare a primăriţei noastre: „Astăzi demolăm coteţele din Câmpulung”. Sau: „Astăzi demolăm garajele”. Nu „vom demola” sau „intenţionez să demolez”, ca să respect redactarea şefei Executivului, pentru că plasarea acţiunii în viitor a caracterizat şi discursul predecesorilor ei. Ţâroiu pusese o găină rătăcind buimacă, pe un maidan dintre blocuri, pe un pliant electoral, în urmă cu 13 ani, când a candidat la Primărie, dând de înţeles alegătorilor că păsăretul urban devine ostropel. Când, în sfârşit („în sfârşit”, pentru el, nu pentru noi), a ajuns primar, cuvântul „coteţ” i-a dispărut din dicţionar.
La fel, se pretează demolării şi balcoanele ieşite din proiecţia celor de deasupra, şi ca lungime, şi ca lăţime. Care, în teorie, sunt neautorizate. În momentul în care Elena Lasconi va lua la „puricat” extinderile pe domeniul public, unele de-a dreptul nesimţite, întinzându-se pe întreaga lungime a apartamentului, va avea surpriza să constate că o parte au acte de la Primărie. Fostele Consilii Locale au votat cu iresponsabilitate introducerea în legalitate a atâtor construcţii absurde, pe motiv că nu sunt la strada principală. De aceea avem, în Vişoi, balcoane cu etaj, oameni buni! Sunt extinse nu numai pe orizontală, ci şi pe verticală, pe două nivele. Avem balcoane pe toată lăţimea blocului, cu intrare separată de scara comună. Proxeneţii care şi-au făcut această amenajare neruşinată i-au tras o ditamai scara cu balustradă, au pavelat spaţiul exterior şi şi-au amenajat singuri locuri de parcare, cu pavele alternând cu verdeaţă, mărginite de arbori ornamentali plantaţi de ei. Nu este frumos, cum spuneau foştii aleşi când ridicau mâinile fără discernământ, este ilegal!
Din cauza unor primari de „cârpă” ne-am pricopsit cu dormitoare în afara blocului, şi mari, şi roz sau mov, pe gustul etnicilor urbanizaţi, care preferau, la începutul experienţei între „blocatari”, parterul. Şi numai cetăţenii aceştia, pentru care legea n-are valoare, şi-au tras încă o locuinţă lipită de bloc. Nu, au făcut-o şi majoritarii care au aninat de imobilele cartierelor ce nu vă imaginaţi. Să rememorăm pentru actualii aleşi câtă îngăduinţă au manifestat colegii din legislatura 2016-2020 faţă de Ionică Radu, un înfocat susţinător al PSD, căruia nu i se mai usucă clăbucii furiei de la gură de când i-a picat „guvernul”. În 2018, cântăreţul Ionică Radu şi-a construit, cu acordul autorităţilor, un balcon extins, pentru a-i servi ca studio de înregistrări. La bloc! Terenul din Vişoi, de 20 de metri pătraţi, i s-a dat pe 10 ani, cu posibilitatea prelungirii.
În ianuarie 2019, ca să nu mai plătească chiria aferentă studioului, insul a jelit că, de când a construit balconul, n-a prestat niciun serviciu de înregistrări audio şi, drept urmare, n-a avut încasări. Şi aleşii l-au crezut, întrucât muzicantul a adus un contract semnat cu Sergiu Cicu, conform căruia a închiriat spaţiu în Clubul ARO pentru studioul propus a funcţiona în balcon. Scopul lui Ionică Radu era convertirea valorii chiriei pentru spaţiu comercial în spaţiu de locuit. Adică să plătească pentru balcon de apartament, nu pentru o activitate generatoare de venituri şi profit. În urmă cu doi ani, un singur consilier local, şi acela din partidul primarului – nu de la PNL-ul care, teoretic, astăzi dărâmă împreună cu Lasconi – a votat „împotrivă”, catalogând mişculaţia drept „o mare şmecherie”, încuviinţată chiar de Liviu Ţâroiu.
Aşa că întreb. Cu cine organizează Elena Lasconi campania de demolare? Cu subordonaţii bănuiţi că i-au învăţat pe unii să prostească pe toată lumea? Pe proxeneţii care şi-au făcut intrare ca-n serai la bloc credeţi că nu i-a văzut nimeni de la Primărie? I-au văzut, dar dacă le-or fi obturat vederea trecându-le nişte bancnote verzi prin dreptul ochilor… Şi când te pui cu scursurile interlope, protejate de fosta conducere a Câmpulungului, Doamne, fereşte să ajungi subiect la „Ştirile de la ora cinci”, la colegii protevişti!
Înainte de demolări, trebuie să te judeci cu proprietarii şandramalelor. Inclusiv cu cei băgaţi de fostele Consilii în legalitate, ca să le desfiinţezi contractele. Înainte să te judeci, trebuie să faci o inventariere corectă a extinderilor ilegale. Cu cine actualizezi inventarierea? Cu doamna de la Urbanism căreia i se sleiesc plămânii doar urcând scările Primăriei? Cu subalternii care, pentru un ciubuc, au încurajat explozia şatrelor în cartiere?
Să admitem că, în acest mandat, se contabilizează construcţiile abuzive de pe pământul statului şi încep procesele. Adică pregăteşti terenul demolării, care se va produce în următorul mandat. Dacă următorul primar nu-ţi continuă munca, nu sunt bani pierduţi? Să dea Domnul să avanseze procedura mai mult de atât şi să înceapă operaţiunea de curăţare a exterioarelor imobilelor, în ciuda necunoscutelor despre care am vorbit data trecută: cine plăteşte demolarea, după degajarea „bucătăriilor” externe de centrale termice şi instalaţii de apă şi gaz, cine plăteşte reparaţia faţadei blocului, căci executările silite este limpede că le plăteşte Primăria. Adică noi toţi.
Lăsând la o parte cine sunt unii dintre tupeiştii revărsaţi cu casele pe domeniul public, am rezerve că un balcon se poate demola la fel de uşor ca un coteţ sau un garaj. Care pot fi „executate” chiar în acest an, cu condiţia ca aceiaşi gâfâiţi de la Urbanism să depisteze rapid toate magherniţele. Căci e important să nu creezi discriminare, frustrări şi tensiune suplimentară între cetăţeni. Mi-a plăcut în comentariile declanşate de anunţul primăriţei că destui oameni sunt dispuşi să ajute măcar cu o informaţie privind amplasamentul lor. Totul este ca Elena Lasconi să nu pice testul fermităţii în momentul în care garajiştii şi coteţarii se vor duce cu gloata peste ea şi cu zece rânduri de lacrimi pe obraji, că mor de foame, dacă le scoate lighioanele şi murăturile în drum.