23/03/2025

Primul proiect cu fonduri europene câştigat de Ţâroiu

La conferinţa de presă de luni, 26 iunie, primarul Liviu Ţâroiu anunţa, ca realizare a primului an de mandat, şansele sporite ale primului proiect depus de administraţia PSD de a prinde o finanţare europeană de 4 milioane de euro. Iniţiativa Câmpulungului, intitulată „Schimbă-ţi viitorul. Dezvoltarea economică şi socială a persoanelor defavorizate din zona de Nord a municipiului Câmpulung”, a trecut de toate fazele de selecţie, fiind aproape de a primi cele 18 milioane de lei, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Marţi, 27 iunie, a doua zi după anunţul primarului, care aducea la cunoştinţa opiniei publice triumful înregistrat de majoritatea PSD, după numai un an de la câştigarea alegerilor, aleşii erau convocaţi la Primărie, pentru a aproba câteva modificări ale sumelor care figurează în dreptul partenerilor municipalităţii în acest proiect. Patru la număr: Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei Câmpulung, Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu” (fostă Nr.2) şi două societăţi comerciale. „Din 312 proiecte, s-au selectat 30, dintre care unul este al nostru. Urmează să semnăm contractul cât de curând.”, a precizat, în urmă cu o săptămână, primarul Liviu Ţâroiu, a cărui invitaţie la Consiliu, pentru ziua de marţi, n-a fost onorată decât de colegii de coaliţie şi singurul consilier PAM. PNL, care, probabil, n-a suportat victoria primarului PSD cu un proiect, pentru realizarea căruia primele discuţii au fost angajate de Bogdan David, ca viceprimar interimar, a absentat în bloc de la şedinţa în care trebuiau votate modificările solicitate de finanţator. În caz contrar, se pierdea finanţarea de 4 milioane de euro. 

Ministerul a ciuntit valoarea iniţială

Toamna trecută, sub presiunea timpului limită care expira a doua zi după votul în Consiliul Local, documentaţia acestui proiect conceput în perioada de provizorat la şefia Câmpulungului, când PSD şi PNL împărţeau conducerea, dar, în fapt, nu conducea nimeni, ci „îşi dădeau la gioale” unii altora, lua calea virtuală către minister. Pe 14 septembrie 2016, printr-o hotărâre de Consiliu, s-au aprobat Acordul de parteneriat în vederea depunerii cererii de finanţare, valoarea totală a proiectului şi repartizarea ei pe fiecare dintre cei cinci parteneri.

În jumătatea de an scursă de atunci, experţii Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, de la Direcţia Generală Programe Europene Capital Uman, au evaluat, tehnic şi financiar, cererea de finanţare, după care au propus câteva modificări de natură bugetară. „Urmare a acestor modificări – redăm din raportul Compartimentului Programe-Prognoze al Primăriei, întocmit pentru şedinţa de îndată de marţi, 27 iunie 2017 -, valoarea totală eligibilă a proiectului scade de la suma de 18.952.769,74 lei, la suma de 18.903.122,38 lei, reducându-se cu 49.647,36 lei. Iar valoarea asistenţei financiare nerambursabile scade de la 18.397.269,75 lei, la 18.349.367,71 lei, reducându-se cu 47.902,04 lei, adică 0,26% din valoarea solicitată spre finanţare.”

Municipiului Câmpulung nu i s-au aplicat corecţiile bugetare care au impus votul de acum o săptămână, solicitat consilierilor municipali în regim de urgenţă. În rest, în cazul ceilalţi patru parteneri, au suferit modificări atât valoarea eligibilă acordată fiecăruia, cât şi contribuţia proprie. Valorile eligibile rezultate după conformarea sumelor din proiect cerinţelor specialiştilor din minister se prezintă astfel:

=Lider de parteneriat/Solicitant – Municipiul Câmpulung: 8.102.800,29 lei; 

=Partener 1 – SC Agrafics Communication SRL: de la 4.248.658,62 lei, la 4.231.643,58 lei;

=Partener 2 – SC Profi Jobs Consulting SRL: de la 3.761.412,03 lei, la 3.753.348,03 lei;

=Partener 3 – Serviciul Public de Asistenţă Socială Câmpulung: de la 2.039.797,92, la  2.031.733,92 lei;

=Partener 4 – Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”: de la 800.100,88 lei, la 783.596,56 lei.

Din sumele eligibile aferente fiecărui partener, contribuţia proprie actualizată la realizarea proiectului este următoarea: 

=Lider de parteneriat / Partener 1 – Municipiul Câmpulung: 96.000 lei;

=Partener 2 – SC Agrafics Communication SRL – 212.000 lei;

=Partener 3 – SC Profi Jobs Consulting SRL: 188.500 lei;

=Partener 4 – Serviciul Public de Asistenţă Socială Câmpulung: 41.000 lei;

=Partener 5 – Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”: 16.500 lei.

„De asemenea, bugetul proiectului a fost actualizat ca urmare a aplicării legislaţiei cu privire la taxa pe valoarea adăugată, în baza prevederilor Codului Fiscal, cota standard de TVA, începând cu 1 ianuarie 2017, este de 19%.”, este alt motiv care a generat noul vot al Consiliului Local, acordat în cadrul şedinţei de îndată din 27 iunie 2017. Aşadar, aleşii s-au supus solicitării ministerului, de actualizare a sumelor, deoarece riscau să rateze finanţarea de 4 milioane de euro. N-au fost impresionaţi de atenţionarea finanţatorului consilierii PNL, care au lipsit cap-coadă.  

Beneficiile proiectului 

Cu o zi înaintea şedinţei de Consiliu despre care relatăm, şeful Executivului a prezentat câteva rezultate ale proiectului urmărite prin derularea lui. „Reducerea cu 565 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi în dificultate din comunităţile marginalizate, nu neapărat rome, ci şi non-rome; 35 de elevi care vor beneficia de activităţi tip „Şcoală după şcoală”, finanţate în cadrul proiectului; 35 de copii care vor fi trimişi în tabără, 35 de elevi cu competenţe deosebite într-o limbă modernă; 505 persoane informate şi consiliate profesional; 460 de persoane participante la cursuri de formare profesională; minim 150 de persoane plasate pe piaţa muncii; minim 100 de absolvenţi de cursuri de antreprenoriat; 15 afaceri iniţiate; 80 de locuri de muncă create; un centru comunitar multifuncţional înfiinţat, în care vor funcţiona un cabinet medical, un cabinet de consiliere psiho-socială, un cabinet de acordare de servicii sociale, un serviciu mobil de îngrijire la domiciliu înfiinţat. Personalul implicat: în afară de cei trei din partea comunităţii locale, sunt cele două societăţi partenere selectate.”, a enumerat primarul Liviu Ţâroiu câteva dintre activităţile programului destinat comunităţilor defavorizate. 

Anul trecut, când s-a cerut acceptul Consiliului Local pentru implementarea la Câmpulung a acestui proiect, care, pe lângă serviciile destinate categoriilor enumerate, conţinea şi investiţia de reabilitare a faţadelor blocurilor ARO şi a mai multor imobile din Vişoi, grupul PNL a avut două obiecţii: 80% din proiect o reprezintă achiziţiile de bunuri şi eliminarea Şcolii 7, care se lega cu zona de Nord ţintită prin proiect, în favoarea Şcolii 2, din raţiuni politice. Primarul a justificat alegerea Şcolii „C.D. Aricescu” prin faptul că aici învaţă mulţi copii din Sudul municipiului (Pescăreasa, Grădişte, Drumul Godeni), unde trăieşte o consistentă comunitate de romi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!