3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Fosta Piaţă Vişoi se scoate la licitaţie cu 1.500 euro pe lună

Patru cereri s-au depus la Primărie, după cum a anunţat marţi, 28 februarie 2017, la şedinţa ordinară a Consiliului Local Câmpulung, primarul Liviu Ţâroiu, din partea unor societăţi interesate să dezvolte o activitate în incinta fostei Pieţe Vişoi. În condiţiile în care intenţia municipalităţii de a concesiona din nou clădirea, după experienţa eşuată cu firma Naomi Vidal, a generat concurenţă, în mod cert, redevenţa de nici 7.000 de lei pe lună, pentru o desfăşurare generoasă a imobilului, va creşte în urma licitaţiei. Cel puţin primarul Liviu Ţâroiu este sigur că va obţine un preţ bun de la câştigătoarea fostei pieţe, de vreme ce sunt mai mulţi întreprinzători care se vor bate pe ea. Asta ca să-i liniştească pe cei îngrijoraţi că o ditamai construcţia se dă pe o sumă modică de 1.500 de euro pe lună, la cât a fost fixată valoarea de pornire a licitaţiei. Nu va fi şi cea finală, după cum insistă şeful Executivului, convins că niciunul dintre autorii solicitărilor de concesionare nu va ceda uşor la un spaţiu atât de bun. Prin votul acordat marţi, 28 februarie 2017, de către aleşii locali, se pune punct unei perioade prea lungi de aşteptare a viitorului administrator al localului rămas fără utilitate de patru ani. Dată pe mâna cui trebuie, adică a unui bun platnic, care să achite la timp şi redevenţa, şi taxele, şi impozitele aferente activităţii din incintă, fosta piaţă poate să redevină un generator de venituri la bugetul local. 

20 de spaţii comerciale la parter, 9 la etaj

Şi în acest caz, la fel ca la parterul Hotelului „Regal”, unde Primăria deţine o suprafaţa atractivă doar ca întindere, documentaţia premergătoare organizării licitaţiei a fost lucrată de ing.Roxana Tătulescu, de la Compartimentul Investiţii. Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa care se concesionează, compusă din teren şi construcţii, este de 2.634 mp, împărţită astfel: imobilul cu o suprafaţă de 1.682,44 mp, din care: =1.080,09 mp – spaţiu construcţii/comerţ (parter); =58,79 mp – spaţiu grupuri sanitare (parter); =29,97 mp – spaţiu casa scării (parter); =137,72 mp – spaţiu hol acces (parter); =7,28 mp – spaţiu birou (parter); =283,55 mp – spaţiu construcţii comerţ (etaj); =20,56 mp – spaţiu casa scării etaj; =64,48 mp – spaţiu hol acces (etaj); şi alei pietonale sau carosabile, parcări cu o suprafaţă de 951,56 mp. 

Potrivit descrierii realizate de autoarea caietului de sarcini, “imobilul Piaţa Vişoi este situat în zona mediană a localităţii, zona B, în cartierul Vişoi, într-o zonă mixtă rezidenţială/nerezidenţială, cu proprietăţi case unifamiliale, blocuri de locuinţe, regim de înălţime P+4E şi, de asemenea, spaţii comerciale. În zonă se găsesc Complexul Rotunda şi alte spaţii comerciale. Imobilul se află la o distanţă de circa 500 metri faţă de centrul municipiului. Clădirea are o suprafaţă construită de 1.437,68 mp, suprafaţă desfăşurată de 1.948,02 mp şi suprafaţă utilă de 1.682,44 mp. Construcţia – hala pieţei are regim de înălţime P şi P+1 – parţial, este construcţie realizată pe fundaţie de beton armat, are structura de rezistenţă din stâlpi şi grinzi din beton armat, pereţi din zidărie de bolţari, planşee din beton armat, acoperiş tip şarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă. Imobilul este compus, la parter, din 20 de spaţii comerciale, casa scării şi hol de acces, iar, la etaj, din 9 spaţii comerciale, casa scării şi hol. Suprafaţa utilă a parterului este de 1.313,85 mp, iar cea a etajului, de 368,59 mp. Starea de întreţinere a spaţiilor este satisfăcătoare.”

În cea mai mare parte a existenţei sale, complexul a servit ca piaţă agroalimentară, destinată cu precădere locuitorilor din cel mai mare cartier al Câmpulungului, care acum se aprovizionează de la magazinele din zonă, supermarchetul Billa şi tonetele stradale, care funcţionează de când se îmblânzeşte vremea, până se lasă frigul. După desfiinţarea pieţei, a fost concesionată afaceristului Manuel Nae, care nu s-a putut ţine de plata redevenţei. Evacuarea magazinului de materiale de construcţii a fost urmată de o perioadă de pauză, deşi s-ar fi găsit un doritor din prima zi a disponibilizării clădirii. 

Într-un sfârşit, Consiliul Local a aprobat, la sfârşit de februarie, documentaţia care stă la baza licitaţiei, după o tentativă zădărnicită de primar, în decembrie 2016, când el a pus materialul pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de anul trecut şi tot el l-a şi retras, pe motiv că trebuie să-l completeze. 

Concesiune pe 15 ani, pentru comerţ, birouri, activităţi recreative, alimentaţie publică sau producţie 

Activităţile permise de Consiliul Local celui care îşi va adjudeca fosta piaţă sunt comerţ, birouri, activităţi recreative, alimentaţie publică şi producţie. Imobilul din I.C.Brătianu, nr.93 A, va fi reintrodus în circuitul economic, concesionându-i-se câştigătorului licitaţiei publice deschise, pe o durată de 15 ani, după cum a stabilit Consiliul, deşi Executivul lui Liviu Ţâroiu a propus 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă cu cel mult jumătate din durata sa iniţială, pe motiv că amortizarea investiţiei se face în 25 de ani.

Ca să ştie de la ce redevenţă minimă să pornească licitaţia, Primăria a apelat la serviciile unui evaluator autorizat, SC Appraisals&Consulting Division SRL, reprezentată de Neculai Postole. Cu ajutorul acestuia s-a ajuns la o valoare minimă, pentru totalul complexului comercial, de 1.500 euro/lună, respectiv 6.747 lei/lună, preţ calculat pentru 1 euro – 4.4978 lei, curs valabil la 31.10.2016. Suma va creşte, este convins primarul Liviu Ţâroiu, graţie interesului manifestat de mai mulţi solicitanţi. Trei sau patru, din câte îşi amintea acesta. „Dacă prezintă o atractivitate şi va fi o atractivitate – vă spun că, până la această oră, avem trei sau patru solicitări – licitaţia va duce acolo unde preţul este just. Refacerea evaluării nu este posibilă. Licitaţia va duce la preţul corect.”, a afirmat şeful Executivului.    

„Toţi membrii Comisiei nr.3 (n.r. Comisia pentru Servicii Publice şi Comerţ, Agricultură şi Industrie, formată din Marin Stanciu, preşedinte, Florin Pană şi Emilian Silviu Mănescu, membri) am vizitat această piaţă şi am văzut în ce stadiu este, a anunţat consilierul local Marin Stanciu. Părerea mea este că, dacă noi nu încercăm s-o concesionăm, aşa cum spunem, pierdem în fiecare zi, în fiecare lună. Cu cât o concesionăm mai repede, cât atât avem de câştigat.”, a pledat acesta pentru aprobarea hotărârii marţi, întrucât o altă amânare n-ar fi condus la nimic bun.    

Mai spunem că garanţia de participare la licitaţie este 10% din valoarea minimă anuală a redevenţei propuse, respectiv 8.096 lei, iar criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de concesiune îl constituie valoarea cea mai mare a redevenţei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!