04/10/2024

Pe faţada Dispensarului Godeni va fi aplicată o placă în memoria academicianului Eugeniu Proca

Trei consilieri locali de la Godeni au iniţiat un proiect de hotărâre, pe care Executivul condus de Ion Pădureanu l-a şi introdus pe ordinea de zi a şedinţei ţinute la finalul lunii în care a avut loc demersul aleşilor. Hotărârea aprobată la întrunirea ordinară, care a avut loc pe 26 iulie 2021, se doreşte a fi un omagiu adus memoriei celei mai pregnante personalităţi cu origini în comuna musceleană. Ion Aldea, Constantin Dorcioman şi Constantin Vintilă au propus colegilor să aprobe executarea unei plăci comemorative pentru cinstirea memoriei academicianului profesor doctor docent Eugeniu Gh. Proca şi aplicarea ei pe faţada principală a Dispensarului Medical Comunal Godeni. Consiliul Local a încuviinţat propunerea celor trei şi a acordat un vot favorabil iniţiativei. Hotărârea prevede că bugetul local va susţine cheltuielile cu execuţia şi montajul plăcii.
Academicianul prof.dr. Eugeniu Proca: „Munca stăruitoare învinge totul”
„Pe data de 7 martie 2004, a încetat din viaţă cel care a fost prof. dr. Eugeniu Proca, fost şef al Clinicii de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Medicină din România, realizatorul primului transplant renal din România la începutul anilor ’80.
În anul 1950, devine intern, prin concurs, al Institutului de Medicină Bucureşti (Spitalul Brâncovenesc). Din timpul internatului, începe să manifeste interes şi pentru activitatea pedagogică, devenind aspirant cu frecvenţă, prin concurs, la Clinica Chirurgicală Panduri I.M.F.Bucureşti, în 1953, ulterior, asistent la Catedra de Anatomie a aceleiaşi facultăţi. În perioada 1956-1975, a activat în cadrul Clinicii Chirurgicale, ulterior Clinicii de Urologie din Spitalul Panduri, urcând, pe rând, treptele ierarhiei universitare ca asistent, şef de lucrări, conferenţiar şi, în final, profesor universitar, fiind, în perioada 1959- 1975, şi şeful Centrului de Hemodializă din cadrul acestui spital. Tot în această perioadă, începe să manifeste interes pentru transplantul renal, ca metodă optimă de supleere renală, efectuând stagii de pregătire în chirurgia de transplant renal la Institutul de Urologie din Londra (ca bursier al Consiliului Britanic), Harvard Medical School, în Gand, Belgia şi Edinburgh, Scoţia.
Începând cu anul 1975, devine profesor şi şeful Clinicii de Urologie din Spitalul Fundeni, unde a activat până în momentul pensionării, în 1997, când devine profesor consultant în cadrul aceleiaşi clinici. A fost rector al Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, între anii 1976-1978, Ministru al Sănătăţii, între 1978-1985, şi preşedintele Comisiei de Urologie a Ministerului Sănătăţii, între 1990-1995. În 1989, a fost fondatorul (şi, ulterior, redactorul responsabil) Revistei Române de Urologie şi al Societăţii Române de Urologie, al cărei preşedinte a fost până în anul 2000, când a devenit preşedintele de onoare al acesteia. A avut o foarte bogată activitate publicistică medicală, fiind redactor al Tratatului de Patologie Chirurgicală, redactor şi autor a două volume de Urologie din Tratatul de Chirurgie, colaborator pentru Tratatul de Medicină Internă, Tratatul de Nefrologie, Tratatul de Practica Medicinii Interne în ambulatoriu. A colaborat la realizarea a peste 10 monografii de urologie şi nefrologie, fiind prim autor la 41 de articole publicate în reviste străine şi peste 380 de articole publicate în revistele româneşti de specialitate. Din anul 1992, sub conducerea prof. Proca şi a prof. M. Golimbu de la New York, a activat în Clinica Urologică Fundeni pentru perfecţionarea cadrelor urologice de la noi şi din ţările vecine, organizaţia americano – română ICUE (International Cooperative Urological Education).
De la prima operaţie efectuată, activitatea chirurgicală a fost preocuparea centrală a vieţii sale. A efectuat peste 27.000 de operaţii chirurgicale deschise şi peste 7600 de operaţii endoscopice, abordând toată gama intervenţiilor urologice de exereză şi reconstrucţie la adulţi şi copii, la femei, la uremici, depăşind larg cadrul urologiei propriu-zise. Întreaga sa activitate, atât în sala de operaţie, cât şi la catedră sau în faţa mesei de scris a fost o ilustrare a devizei pe care a dat-o Societăţii Române de Urologie: „Munca stăruitoare învinge totul”. (Sursa informaţiilor despre prof.Proca: www.stetoscop.ro)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!