Expertul angajat de Primărie a stabilit o valoare de aproximativ 2 miliarde de lei vechi pentru cei peste 150 de metri pătraţi ocupaţi de octogenară
La cei 87 de ani ai săi, Maria Bodroş, căreia instanţa i-a recunoscut dreptul de a cumpăra ultimul etaj al clădirii situate lângă Clubul ARO, continuă procesele cu autorităţile locale. Ani la rând, chiriaşa s-a judecat, şi la Câmpulung, şi la Piteşti, pentru a obţine proprietatea asupra unei treimi din casă, aproximativ 150 de metri pătraţi, punând la socoteală şi dependinţele. Suprafaţa o aflăm din contractul de închiriere pe care locatara l-a încheiat cu Primăria Câmpulung în anul 1999, reprezentând o actualizare a unui act din 1982. După ce, în sfârşit, octogenara a obţinut un verdict favorabil, odată epuizate toate căile de atac pentru partea care a pierdut litigiile, în urmă cu doi ani, aceasta a demarat procedura de executare silită. A fost nevoită să procedeze astfel, deoarece aleşii n-au dat în brânci ca să-i vândă ditamai hambarul, întrebându-se, firesc, dacă bătrânica, o asistentă pensionară, are peste un miliard şi jumătate de lei vechi (fără TVA), sumă pe care trebuie s-o achite integral. Şi, cel mai important, ce face cu 150 de metri pătraţi, la vârsta ei, în condiţiile în care nu are urmaşi! Dincolo de frământările consilierilor municipali, care bănuiesc că altcineva este în spatele acestui demers, hotărârea judecătorească trebuia pusă în aplicare, existând pericolul ca buzunarul primarului să fie uşurat cu 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere a vânzării către câştigătoarea proceselor.
În octombrie 2013, expertul angajat de Primărie a stabilit o valoare de piaţă a imobilului de 140.729 lei – 31.500 de euro. Ce cumpăra vârstnica cu aceşti bani: o suprafaţă utilă de 118,08 metri pătraţi, compusă din camere, hol, baie, cămară, WC, care, împreună cu spaţiile de folosinţă comună: casa scării şi vreo patru terase, dintre care una acoperită, ajungea la un total de 150,46 metri pătraţi. Consilierilor locali li s-a părut mică suma şi, ca să fie siguri că nu vând sub preţul real, au comandat o nouă expertiză. La sfârşitul lunii martie 2014, aleşilor li s-a prezentat cel de-al doilea raport de evaluare, efectuat de alt expert, după ale cărui calcule valoarea etajului era mai mare cu 2.800 de euro faţă de precedenta lucrare. Mai precis, 34.300 euro, echivalentul a 154.300 lei (valoare fără TVA).
Nemulţumită de preţ, Maria Bodroş s-a reîntors la tribunal, atacând hotărârea Consiliului Local nr.26 din 31 martie 2014, care o punea la plata a 191.332 lei! Aproximativ 2 miliarde de lei vechi, achitarea preţului urmând să se facă obligatoriu cu banii jos, din cauza vârstei înaintate a cumpărătoarei.
Caz fără precedent: s-a judecat pentru casă, se judecă şi pentru preţ la 87 de ani!
Reamintim că iniţial, prin contractul încheiat cu EGCL Câmpulung, la data de 17 mai 1982, chiriaşa Maria Bodroş a deţinut în casa din Negru Vodă, nr.166, o suprafaţă utilă de 39,6 metri pătraţi, compusă din suprafaţă locuibilă de 18,53 metri pătraţi şi dependinţe în suprafaţă de 21,07 metri pătraţi. Valabilitatea documentului a fost prelungită de Primăria Câmpulung, prin contractul din 1 iunie 1999, când suprafaţa utilă a crescut la 153,55 metri pătraţi (suprafaţă locuibilă – 57,15 metri pătraţi şi dependinţe – 96,4 metri pătraţi).
În 2003, Primăria le-a repartizat spaţiu în casă, la etajul ocupat de Maria Bodroş, altor chiriaşi, mamă şi fiu. Fiind vorba de două persoane, noua locatară, Maria Niţu, a primit, în baza contractului de închiriere din 1 aprilie 2003, la etajul imobilului, o locuinţă cu o suprafaţă utilă de 84,69 metri pătraţi (suprafaţă locuibilă de 38,25 metri pătraţi şi dependinţe de 46,44 metri pătraţi). În aceste condiţii, suprafaţa utilă închiriată Mariei Bodroş s-a restrâns la 68,91 metri pătraţi (suprafaţa locuibilă – 18,92 metri pătraţi şi dependinţe de 49,99 mp). Potrivit şefei Serviciului Administrare Venituri Persoane Fizice şi Juridice, Lucreţia Mitoi, din a cărei informare am extras informaţiile prezentate, cei aproximativ 69 de metri pătraţi reprezintă suprafaţa cu care figurează Maria Bodroş, în prezent, în evidenţele Primăriei, pentru care datorează o chirie lunară de 107 lei/lună.
Ca urmare a câştigării procesului cu Primăria, care a demarat formalităţile de vânzare, prin întocmirea celor două expertize, vecina petentei, Maria Niţu, şi fiul acesteia au trebuit mutaţi de la etajul câştigat de prima locatară. La sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, aleşii au dat o hotărâre, prin care evacuatei de la etaj i s-a repartizat locuinţa deţinută la parter de un vecin trecut la cele veşnice. Mai exact, din 29 mai 2014, Maria Niţu a fost mutată într-o suprafaţă utilă de 70,67 metri pătraţi (mai mică cu 14 metri pătraţi), compusă din suprafaţă locuibilă de 31,90 metri pătraţi şi dependinţe de 38,77 metri pătraţi, pentru care datorează o chirie lunară de 132 lei.
Contractul de închiriere al Mariei Bodroş, care continuă lupta pentru casă cu Primăria, de data aceasta, pentru preţ, a expirat la 1 iunie 2014. „Motiv pentru care a fost notificată să prezinte documentele necesare în vederea prelungirii, dar nu a dat răspuns solicitării. Spaţiul locativ care a fost al doamnei Niţu Maria este, la momentul actual, sigilat şi, deci, nu se percepe chirie.”, precizează Lucreţia Mitoi în documentul pus la dispoziţia a trei aleşi, care i-au solicitat lămuriri pe subiectul vânzării din acest imobil naţionalizat.
Pensionara cu venituri de 10 milioane lei vechi lunar este obligată să achite integral cele aproape 2 miliarde
Legea 112/1995 le dă posibilitatea chiriaşilor titulari de contracte pentru apartamentele care nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora să devină proprietari. Ei le pot cumpăra cu plata în rate sau integral. „În cazul vânzării apartamentelor cu plata în rate, la încheierea contractului, se va achita un avans de minimum 30% din preţul apartamentului. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor eşalona pe o perioadă de maximum 15 ani, cu o dobândă reprezentând jumătate din dobânda de referinţă stabilită anual de Banca Naţională a României. Tinerii căsătoriţi, în vârstă de până la 30 de ani, precum şi persoanele trecute de 60 de ani vor plăti un avans de 10%, iar plata în rate lunare se eşalonează pe o perioadă de maximum 20 de ani.”, cităm din legea amintită.
Din cauza vârstei înaintate a Mariei Bodroş – 86 de ani în 2014 – şefa Serviciului Administrare Venituri a considerat că preţul trebuie achitat integral la data semnării contractului. Sau să i se accepte şi plata în rate, dar pe un termen foarte scurt. „Am solicitat informaţii la toate societăţile bancare din municipiul nostru, unde am aflat că, pentru creditele imobiliare, vârsta maximă, la sfârşitul perioadei de creditare, trebuie să fie maximum 70-75 de ani.”, susţine Lucreţia Mitoi. Or, în acest caz, cumpărătoarea a împlinit 87 de ani pe 25 august 2015. Iar veniturile sale se rezumă la 1.050 lei lunar, în condiţiile în care etajul costă aproape 2 miliarde de lei vechi. „Consider că este necesară o dezbatere pe această temă, împreună cu Serviciul Juridic, fiind un caz fără precedent, să se stabilească condiţiile legale în care se pot face tranzacţia şi încheierea contractului de vânzare, în formă autentică.”, încheie şefa serviciului.
Până când juriştii Primăriei se vor edifica asupra manierei în care vor proceda, cel mai recent proces deschis de Maria Bodroş, în vara anului trecut, continuă la Tribunalul Argeş, fiind în faza întocmirii unei expertize tehnice judiciare cerută de reclamantă. Acţiunea formulată de octogenară împotriva Consiliului Local continuă cu un nou termen pe 19 octombrie 2015.