6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

Anul şi legenda bradului lui Liviu Ţâroiu

Deşi putea să se servească de la vecinul liberal de la Schitu Goleşti, care a făcut lumină în faţa Căminului Cultural, tăind toate coniferele ce-i mascau faţada de tot plânsul, cu preţul unui mega-scandal virtual, Liviu Ţâroiu a preferat un brad urban, „decupat” din tabloul Gruiului. Mârâiturile provocate de eliminarea verdelui din faţa betonului gri n-au lipsit nici de această dată, dar s-au manifestat mai pe înfundate. Nu ca acum doi ani, când Dan Şipoteanu, fost consilier local şi fost membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Sportiv, la care a învăţat cândva, mai avea puţin şi-l planta pe Staicu în peisajul ştirbit de subalternii viceprimarului. Vă amintiţi, probabil, ce tărăboi a stârnit „Şarpe” când călăii lui Ţâroiu s-au pus cu drujbele pe ce le-a plăcut lor mai mult dintre pomii sădiţi în copilăria alesului. Atât de puternic a explodat Şipoteanu – şi pe bună dreptate – încât parcă şi iepurele încorporat în căciula-i zbârlită, cu urechi, prinsese viaţă şi protesta odată cu cel pe fruntea căruia era îndesată, în timp ce nesăbuiţii făceau harcea-parcea amintirile şi nostalgiile fostului elev al şcolii. 

De data aceasta, maestrul de ceremonii hibernale s-a orientat către o zonă în care să nu locuiască nicio vedetă locală, niciun reclamagiu, niciun ecologist şi, invocând existenţa unei cereri din partea asociaţiei de proprietari, zgribulite de umbra cauzată de bradul cu coronament cum n-a văzut Piaţa Primăriei, a purces la acţiune. Agentul „777”, după bafta cu care a pus mâna pe şefia Câmpulungului, şi-a trimis echipele de ciopârţitori ADP-işti să comită treaba ingrată într-o zonă în care nu mai risca acuzaţii că, din comoditate, se serveşte din curtea instituţiilor publice – în 2015, l-a tăiat din bătătura Policlinicii – când, vorba aceea, cade pădurea pe el. Dar nici aşa n-au lipsit alarmele că defrişează primarul cartierul! Marţi dimineaţa, telefon la redacţie: Taie ăştia brazii! Când am auzit pluralul şi tonul îngrozit, care anunţa dezastrul ecologic, ne-am gândit că nu mai rămâne esenţă de răşinoasă în picioare pe traseul cuprins între cimitir şi Măgura! 

În realitate, era vorba despre unul singur, din vecinătatea blocului de lângă troiţă, pentru care asociaţia făcuse cerere cu mai mult timp în urmă. Circulă o legendă în cartier, cum că arborele, căruia locatarii îi puseseră gând rău, a fost apărat cu străşnicie de un cetăţean din bloc, un opozant vehement al masacrării frumuseţii de brad, posesor al mai multor decenii de viaţă decât „gardianul” său aflat în conflict cu vecinii. Omul s-a prăpădit şi, la scurt timp, l-a urmat şi copacul, desprins de rădăcinile crescute în glodul Gruiului, în vremuri în care cartierul era un sat cu nimic diferit de Bughea. Pe amatorii de „folclor”, povestea arborelui care şi-a urmat paznicul în veşnicie i-a înmuiat, dar… să (ne) revenim la realitatea în care ce contează cel mai mult în aceste zile cu clocot electoral este ca votantul să fie mulţumit – şi este – de maniera în care se primeneşte târgul de sărbători. 

La fel ca anul trecut, când, scăpat de colegul căpăţânos, pe care nu-l mişca feeria din localităţile PSD-iste, Ţâroiu, incomparabil mai gospodar decât fostul, a început pregătirile mai devreme, a procedat şi la final de 2016. Cu o steluţă în plus pe centru, cu o ghirlandă (din cele uzate) nimerită şi în întunericimea ghetoului din Vişoi, a marcat la capitolul imagine, iar lumea l-a recompensat. Plus că există o propagandă menită să-i amplifice capitalul electoral al primarului în funcţie, în cadrul căreia se răspândesc zvonuri de bine pentru Liviu Ţâroiu, care ne pregăteşte surprize de sărbători. Fireşte că surpriza a răsuflat, cum, de altfel, trebuia să se întâmple: un patinoar în Piaţa Primăriei, care a făcut să freamăte de bucurie votanţii produşi de Facebook, veşnic cu chef de ţopăială, nu contează că sunt 35 de grade cu plus sau 25 cu minus. Mustăcind că lumea a aflat despre intenţiile sale bine primite de o populaţie care a jinduit la strălucirea altora, primarul şi-a reţinut optimismul în privinţa punerii în practică a patinoarului, pe care, dacă se poate, câmpulungeanul va aluneca în decembrie 2016, dacă nu, în decembrie 2017. 

Apoi, dacă nu s-o putea în Piaţa Primăriei, făcut cu firmă şi toate cele, sunteţi bineveniţi pe „sticla” naturală din Vişoi, pe care umbra dintre blocuri, unde nu pătrunde o rază de soare ori o lopată de sare din rezervele serviciului public, o menţine toată iarna. Iar, dacă vom avea „noroc” de zăpadă din decembrie, cum se roagă toţi pierde-vară nepresaţi să ajungă la serviciu ori la şcoală, să vezi ce-o să topească valeţii lui Ţâroiu „patinoarele” din dreptul secţiilor de votare, pentru siguranţa „bastoanelor”, chemate să-şi facă datoria, a doua oară într-un an istoric pentru Câmpulung. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!